top of page

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA BAŞVURUMUZ.



21/02/2023

TEİS2023-47

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA

Konu: Deprem bölgesindeki eczanelerce ocak ve şubat ayına ait fatura işlemleri Hk.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sebebiyle; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, illerimizde faaliyet gösteren 4290 eczacı meslektaşlarımızın eczanelerinde çok büyük fiziksel hasarlar oluşmuş, evrakları ya enkaz altında kalmış ya da eczanelere giren kişilerce ilaç ihtiyacı için içleri boşaltılmıştır. Hatta bazılarında kağıt reçete, fatura, karton ambalajlar yakılarak ısınılmıştır.


Bilindiği üzere eczaneler Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait reçeteleri ilgili vergi mevzuatı gereğince ait olduğu ayın son günü tarihiyle takip eden ayın 7nci gününe kadar fatura edebilmektedir. Ancak 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem sonrası eczanelerin ve eczacıların yaşadığı yıkım sonucu ilgili mevzuat gereği fatura kesilmesi işlemi gerçekleştirilememiştir.


Başkanlığınızca mücbir sebep ile kağıt (manuel) fatura kesilebilir denilerek kolaylık gösterilmesi de derdimize çare olmamıştır. Çünkü kağıt faturalarımız da enkaz altında kalıp zayi olmuş durumdadır.


Deprem bölgesindeki eczanelerce ocak ve şubat ayına ait fatura işlemlerinde ilgili mevzuat gereği e-fatura kesilmesi ile ilgili işlemlerde sistemde tarih sınırlaması yapılmaması, fatura tarihinin ayın son günü tarihiyle yapılamaması durumunda yaşanan zorunluluk hali göz önünde bulundurularak cezai işlem tesis edilmemesi için gereğinin bilgilerinize arz ederim.


Ecz. Nurten Saydan

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI

GENEL BAŞKANI

bottom of page