top of page

BASINDA BİZ….


basın 1

ÖKSÜRÜK ŞURUBU BİLE REÇETEYLE SATILACAK.

Türkiye’de artık ağrı kesiciler ve öksürüp şurupları bile reçeteli satılacak. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, “Vatandaş ‘Muayene param yok. Çocuğum grip, ateş düşürücüsünü ver gideyim’ diyor. Bizler diyecekmişiz ki ‘olmaz reçeteni alırım.’ Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

                        TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), yeni bir kararla ağrı kesiciler, öksürük şuruplarının bile artık reçeteli satılacağını açıkladı. TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Bu eczacıyı da vatandaşı da zora sokacak” dedi. Saydan, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı öncesinde şunları söyledi: “Son dönemde yaşadığımız diğer sorun reçetesiz ilaç satışı konusudur. Yetkililer hastaya ilaçların reçete ile verilmesini şart koşuyorlar. Bizler bu ülkenin ilaç uzmanlarıyız, 5 yıllık eğitimimiz var. SGK, muayene ücreti, reçete bedeli vatandaşa ağır geliyor. Reçetesi 5 lira, muayene ücreti 50 lira. Vatandaş ‘Param yok. Çocuğum grip, ateş düşürücüsünü ver gideyim’ diyor. Bizler diyecekmişiz ki ‘olmaz reçeteni alırım.’ Ne yapacağımızı şaşırdık.”

NASIL İLAÇ VERECEĞİZ

Doktorun 3 kutu yazdığını SGK’nın bir kutu ödediğini kaydeden Saydan, “Vatandaş ilacı bitince gelir ikinci kutuyu isterse reçeteye yazdırmalarını mı söyleyeceğiz. Şehir değiştirip ilaçlarını evde unutanlar, ilaçlarını kaybedenler, doktor sabah akşam yazdığı halde SGK günde bir tane alacak dediği için ilaç tedavisi yarım kalanlar ve daha bir çok örnek var” dedi. Saydan şunları söyledi:

Hastalar darp edebilir

“Tabi yeşil, kırmızı reçete ile verilmesi gerekli ilaçlarda gerekli ihtimamı gösteriyoruz. Ülkemizin şartları, SGK şartları, doktora ulaşım şartları, muayene ücretlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda hastaların ekonomik imkanları gözönünde bulundurularak çok acil yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Yoksa gece yarısı acil sara ilacını almaya gelen hasta tarafından darp edilebiliriz. Eczacılar olarak can güvenliğimiz riske girmiştir. ”( Meltem ÖZGENÇ)

HÜRRİYET GAZETESİ/14.05.2013

AĞRI KESİCİ BİLE REÇETEYLE SATILACAK

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS), yeni bir kararla ağrı kesicilerin ve öksürük şuruplarının bile artık reçeteyle satılacağını açıkladı. TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Bu eczacıyı da vatandaşı da zora sokacak” diyerek, şunları kaydetti:

‘ACİL DÜZENLEME ŞART’ “Reçete 5 lira, muayene ücreti 50 lira, bunlar vatandaşa ağır geliyor. Vatandaş ‘Param yok. Çocuğum grip, ateş düşürücüsünü ver gideyim’ diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.” Doktorun 3 kutu yazdığını, SGK’nın 1 kutu ödediğini ifade eden Saydan, “Vatandaş ilacı bitince gelir ikinci kutuyu isterse, reçeteye yazdırmalarını mı söyleyeceğiz. Şehir değiştirip ilaçlarını evde unutanlar, ilaçlarını kaybedenler ne yapacaklar? Gece yarısı acil sara ilacı almaya gelenlere ne diyeceğiz?” şeklinde konuştu.

Saydan, ülkemizin şartları, SGK şartları, doktora ulaşım şartları, muayene ücretleri, hastaların ekonomik imkanları göz önünde bulundurularak, çok acil yeni bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu söyledi.

TAKVİM GAZETESİ /15.05.2013

AĞRI KESİCİYİ DE REÇETE İLE ALACAĞIZ.

Ağrı kesiciyi de reçete ile alacağız.”Çocuğum grip ateş düşürücü ver” dönemi kapanıyor. Eczaneler ,bundan böyle öksürük şurubunu bile reçete ile satmak zorunda kalacak.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ,yeni bir karar ile ağrı kesiciler,öksürük şuruplarının bile  artık reçete ile satılacağını açıkladı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ,”Bu eczacıyı da vatandaşı da zora sokacak” dedi.

14 Mayıs Eczacılık Bayramı öncesinde şu açıklamayı yaptı.

Reçetesi 5 lira

“Son dönem de yaşadığımız bir diğer sorun reçetesiz ilaç satışı konusudur.Yetkililer hastaya ilaçların reçete ile verilmesini şart koşuyorlar.Bizler bu ülkenin ilaç uzmanlarıyız,5 yıllık eğitimimiz var.SGK ,muayene ücreti,reçete bedeli vatandaşlarımıza çok ağır geliyor.Reçetesi 5 lira,muayene ücreti 50 lira.Vatandaş: ‘Param yok,çocuğumun grip,ateş düşürücüsünü ver gideyim’ diyor.

Bizler diyecekmişiz ki: “olmaz reçeteni alırım”.Ne yapacağımızı şaşırdık.Doktor yazar 3 kutu,SGK öder bir kutu.Vatandaş ilacı bitince gelir,ikinci kutuyu isterse reçeteye yazdırmalarını mı söyleyeceğiz.

Şehir değiştirip ilaçlarını evde unutanlar,ilaçlarını kaybedenler,doktor sabah akşam yazdığı halde ,SGK günde bir tane alacaksın dediği için tedavisi yarım kalanlar ve daha birçok örnek var önümüzde.TEİS olarak yetkililere soruyoruz vatandaşa nasıl ilaç vereceğiz ?

YENİ ÇAĞ GAZETESİ/14.05.2013

AĞRI KESİCİYE REÇETE OLUR MU?

Sağlık Bakanlığı,18 Mart’ta valiliklere “Reçetesiz ilaç satışının “yasak olduğunu hatırlattı,ekipler denetime başladı.

Eczacılar ise,”Ağrı kesici isteyene reçete mi soracağız ? diyor.

Eczanelerde ilaç satışını 60 yıl önce düzenleyen yasa için Sağlık Bakanlığı bir anımsatma yaptı. Ancak bu kanun Türkiye’de tam olarak uygulanmadı. Ağrı kesici, antibiyotik başta olmak üzere bir çok ilaç reçetesiz olarak eczanelerde satıldı. Reçetesiz ilaç yasak

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, valiliklere 18 Mart tarihinde gönderdiği yazıda 6197 sayılı kanunun 24. maddesinin uygulanması talimatını verdi. Valilikler tarafından da bu yazı İl Sağlık Müdürleri aracılığı her ilin Eczacı Odası’na bildirildi. Kurallara uymayan eczanelere ise ceza kesileceği belirtildi. Türkiye Eczacı İşverenler Sendikası 2. Başkanı Bülent Yılmaz, reçetesiz ilaç satışına yasak getiren uygulamayı eleştirdi. “Halkımızın mağduriyeti düşünülmüyor. Çünkü, sosyal güvenceniz olsa dahi muayene ve reçete bedeli hastadan alınıyor. Öyle olunca 2 liralık bir ilaç için hastalardan 15 lira kesimine sebep olabilecek bir sistem ortaya çıkıyor. Şu anda var olan sistemde bir hastanın sürekli tansiyon ilacı kullandığını düşünün. Yeni uygulamada reçete zorunluluğu olacak. Ağrı kesici için belli reçete zorunluluğu geldi. Bu durumda hastalar mağdur olacak. Sağlık Bakanlığı eczanelerin önüne gelene ilaç verdiğini düşünüyor. Böyle bir durum söz konusu değil.”

VATAN GAZETESİ/14.05.2013

BİR YASAK DA REÇETESİZ İLACA !!

Bir yasak da reçetesiz ilaca !

Sağlık Bakanlığı ,e-reçete ve vatandaşlık numarası ile ilaç takibi yapılıyor olmasına rağmen ,yayınladığı bir genelgeyle reçetesiz satışları yasakladı.

Bunun nedeni ,psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların satışındaki patlamanın yarattığı panik oldu.Hastalar,reçetenin devamı olan ilaçları almak için her seferinde muayene ücreti,katılım payı ve fark ödeyecek.

Eczacılar olaya tepki gösterdi.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan,”Acil sara ilacını almaya gelen hasta tarafından darp edilebiliriz.Can güvenliğimiz yok” dedi.(Başak KAYA)

SÖZCÜ GAZETESİ /14.05.2013

ECZACILAR MESLEK HAKKI İSTİYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan,14 Mayıs Eczacılık Bayramı’nı bulundukları şartlar nedeniyle yıllardan bu yana kutlayamaz hale getirildiklerini ,sorun ve taleplerin göz ardı edilmeye devam edildiğini söyledi.

Saydan ilaç satamaz duruma geldiklerini ve can güvenliklerinin de kalmadığını öne sürdü. Nurten Saydan,eczacıların sorunlarına çözüm bulunamadığını,geleneksel eczacılığın tehdit altında olduğunu belirtti.

Eczanelerin hiçbir zaman ticarethane olmadığını belirten Saydan şöyle konuştu:

“Sıkıntılarımızın başında ticari kaygı gelmektedir.Çünkü kepenklerimizi her açtığımızda uğradığımız hak kayıpları dolayısıyla bir daha açamama,hizmet verememe korkusuyla işimizi yapmaya çalışıyoruz.

Ancak,sadece sattığımız ilaçtan devletçe belirlenen kar oranı ile faaliyetlerimizi sürdürmüş olmamıza rağmen,vermiş olduğumuz sağlık hizmeti karşılığında hiçbir meslek hakkı alamamaktayız. “

AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ/14.05.2013

ECZACI S.O.S. VERİYOR.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan 14 Mayıs Eczacılık Bayramı’nı bulundukları şartlar nedeniyle yıllardan bu yana kutlayamaz hale getirildiklerini ,sorun ve taleplerin göz ardı edilmeye devam edildiğini söyledi.

Saydan ,ilaç satamaz duruma geldiklerini ve  can güvenliklerinin de kalmadığını öne sürdü.

Saydan ,eczacıların sorunlarına çözüm bulunamadığını ,geleneksel eczacılığın tehdit altında olduğunu belirtti.Eczanelerin hiçbir zaman ticarethane olmadığını belirten Saydan şöyle konuştu: “Sıkıntılarımızın başında ticari kaygı gelmektedir.Ancak,sadece sattığımız ilaçtan devletçe belirlenen kar oranı ile faaliyetlerimizi sürdürmüş olmamıza rağmen,vermiş olduğumuz sağlık hizmeti karşılığında hiçbir meslek hakkı alamamaktayız.”

İSTANBUL GAZETESİ 14.05.2013

AĞRI KESİCİ DE REÇETEDE

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ,yeni bir karar ile ağrı kesiciler,öksürük şuruplarının bile artık reçeteli satılacağını açıkladı.

Ağrı kesiciyi bile reçete ile alacağız,reçete şartı aranıyor.

“Son dönemde yaşadığımız bir diğer sorun reçetesiz ilaç satışı konusudur.Yetkililer hastaya ilaçların reçete ile verilmesini şart koşuyorlar.Bizler bu ülkenin ilaç uzmanlarıyız.,5 yıllık eğitimizi var. SGK muayene ücreti,reçete bedeli ücreti vatandaşlarımıza çok ağır geliyor.Reçete 5 lira ,muayene ücreti 50 lira vatandaş “Param yok,çocuğumun grip,ateş düşürücünü ver gideyim” diyor..Bizler diyecekmişiz ki:”olmaz reçeteni alırım” .

Ne yapacağımızı şaşırdık,Doktor yazar 3 kutu,SGK öder bir kutu.Vatandaş ilacı bitince gelir ikinci kutuyu isterse reçete yazdırmalarını mı söyleyeceğiz.Can güvenliğimiz risk altında,şehir değiştirip ilaçlarını evde unutanlar,ilaçlarını kaybedenler ,doktor sabah akşam yazdığı halde SGK ,günde bir tane alacak dediği için ,ilaç tedavisi yarım kalanlar ve daha birçok örnek var önümüzde.

TEİS olarak yetkililere soruyoruz, vatandaşa nasıl ilaç vereceğiz? Bizler elbette bağımlılık yapan,kontrole tabi yeşil,kırmızı reçete ile verilmesi gerekli ilaçlarda gerekli ihtimamı gösteriyoruz.

KONYA TAKİP GAZETESİ/14.05.2013

Comments


bottom of page