top of page

BASIN AÇIKLAMASI TEİS: “TÜRKİYE BİTKİSEL İLAÇ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞTÜ”


BASIN 1

Değerli Üyelerimiz,sendikamızca Gıda takviyesi adı altında satılan ilaçlar için Anka haber ajansına basın açıklaması yapılmıştır.TEİS

TEİS: “TÜRKİYE BİTKİSEL İLAÇ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞTÜ”

Türkiye’de bilinçsiz bir şekilde kullanımı artan Gıda takviyesi adı altındaki ilaçların televizyon, internet vb. yerlerde reklamlarının yapılıp kontrolsüz şekilde satılması halk sağlını olumsuz yönde etkilemektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı olarak ilaç harcamalarının maliyeti de artmaktadır.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internetten satılan ve ölümcül tehlike saçan bitkisel ilaçlar konusunda vatandaşları uyararak, “İnternetten satın alarak bilinçsiz ilaç kullanmayın” çağrısında bulundu.

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bildiğiniz üzere sendikamız tarafından uzun süredir internet üzerinden ilaç reklamı, tanıtımı ve satışının yapılmasının sakıncaları, defalarca ilgili kurumlara başvurular yapılarak iletilmiş, bu tür satış yapan siteler bildirilmiş ve eczacı olarak endişelerimiz yazılı ve görsel medyada kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Reklamı yapılacak kadar masum görünen bu ürünlerin, her yerde satılması bilinçsiz ilaç tüketimini daha da arttıracak, gelecek nesillerin sağlığı sadece para kazanma amacıyla satış arttırma gayretinde olan firmaların inisiyatifine ipotek edilmiş olacaktır.

İLACIN REKLAMI YAPILAMAZ

İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan danışmadan bitkisel dahi olsa bilinçsizce ilaç kullanmak sağlığınız açısından çok büyük risk demektir. İster bitkisel isterse kimyasal olsun kullandığınız her ilacın günlük alınması gereken maksimum dozu , kullandığınız başka ilaçlarla etkileşimi ve  yan etkisi bulunabilmektedir.

İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekmektedir.

Hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Komşunuza veya arkadaşınıza iyi gelen ilaç mutlaka size de iyi gelmez. Bu yüzden mutlaka hekime veya eczacınıza danışarak ilaç kullanmalısınız. Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir

Adeta bitkisel ilaç çöplüğüne dönen ülkemizde vatandaşımız yeterince bilgilendirilmediği ve bilinçlendirilmediğinden sağlıkla ilgili aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar konusunda çok çabuk etki altında kalmaktadır. Bu konuda bilinçlendirme ve bilgilendirme kolay bir süreç olmadığı için, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ruhsatlarla satılması ve denetiminin Sağlık Bakanlığınca yapılması gerekmektedir.

İsmi gıda takviyesi olsa dahi, bu ürünlerin internet üzerinden satışını engellemek ve sadece eczane üzerinden satışını zorunlu kılan bir yasal düzenleme mutlaka yapılmalıdır.

Bir ürün, farmasötik bir forma girmiş ise, yani, kapsül, draje, şurup, tablet gibi, halkımızda, “ilaç algısı” oluşturuyor ise, bu ürün muhakkak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve “yalnızca” eczanede satışına izin verilmelidir.

TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı’nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için yapmış olduğu uygulamaları daha sıkı bir şekilde denetim altına almasını, ciddi bir düzenleme yapmasını bekliyoruz.

         Ayrıca vatandaşlarımıza eczacılarına danışmadan asla ilaç almamalarını ve kullanmalarını önemle hatırlatmak istiyoruz.


TEİS BASIN BÜROSU/17/04/2014

Comments


bottom of page