WARFARIN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kimler Warfarin Kullanamaz?

Kanama eğilimi olan hastalar (trombosit sayı ve fonksiyon bozuklukları, hemofililer gibi), Yakın zamanda mide-barsak kanaması geçirenler, Çok kısa bir zaman önce ameliyat olanlar, Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, Anevrizma saptanan kişilerde Warfarin kullanılamaz.


Warfarinin dikkatli kullanılması gereken durumlar: Karaciğer yetersizliği, Böbrek yetersizliği, Gebelik (Gebelikte Warfarin kural olarak kullanılmaz. Ancak çok özel bazı hastalıklarda, sadece doktor kontrolünde, gebeliğin 3. ayından sonra kullanılabilir.)


Warfarin etkisini arttıran ilaçlar:

Alkol, parasetamol , simetidin, orlistat, omeprazol, Akarboz, Asetaminofen, amiodaron, simetidin, kortizon, etoposid, flukanazol, lovastatin, kinidin, trisiklikantidepresanlar, E vitamini, tiroid hormonları, asetilsalisilik asit, klopidogrel, NSAID


Warfarin etkisini azaltan ilaçlar:

Askorbik asit, Azatioprin, Mesalazin, Sülfasalazin, Barbitüratlar, Karbamazepin, Oral kontraseptifler, Sprinolakton, Teikoplanin, Merkaptopürin


Enfeksiyon Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Warfarin Etkileşimi:

Orta ve uzun süreli Antibiyotik tedavisi alınması gerekiyorsa hekim kontrolünde INR takibi önerilmektedir. İlaç etkileşimi ve kanama riski vardır.


Amoksisilin, Klavulanik asit, Azitromisin, Kloramfenikol, Siprofloksasin, Klaritromisin ,Sülfametoksazol, Doksisiklin, Erithromycin, Flukonazol, Isoniazid, İtrakonazol ,Ketokonazol, Levofloksasin, Metronidazol, Mikonazol jel, Mikonazol vajinal fitiller, Nalidiksik asit, Norfloksasin, Ritonavir, Saquinavir, Tetrasiklin, Vorikonazol, Griseofulvin, Ritonavir, Rifampisin


Gıdalar ve Warfarin

Günlük K vitamini ihtiyacı erişkin için 70-140 (ortalama 100) mcg arasındadır. Bu miktarda K vitaminin alınmasında sakınca yoktur. Aşırı miktarda K vitamini içeren gıdaların alınması Warfarin tedavisinde olumsuz etkiler gösterebilir. K vitamini içeren gıdaların diyette kontrollü olarak tüketimi önemlidir.


Bazı besinlerin 100 gramında bulunan K vitamini miktarı:

  • Pazı, kıvırcık lahana: 800-830 mcg

  • Maydanoz 500-540 mcg

  • Ispanak, brüksel lahanası 400-440 mcg

  • Semizotu :300-380 mcg

  • Brokoli, tere, yeşil soğan, kıvırcık, marul: 200-270 mcg

  • Salatalık, kuru yemişler: 100-170 mcg


  • ALKOL: Akut kullanım ilaç metabolizmasını inhibe eder. Kronik kullanım ise artırır.

  • E VİTAMİNİ: Warfarin etkisini artırır .Kanama riski oluşturur. (günde 400 ıu den fazlası)

  • CRANBERRY (Vaccinium macrocarpon): Birlikte kullanıma bağlı kanama riski artışı

  • SARIMSAK (Allium sativum) // ZERDEÇAL (Curcuma Longa): Birlikte kullanıma bağlı kanama riski artışı

  • GİNSENG // GİNGKO BİLOBA: Birlikte kullanıma bağlı kanama riski artışı

  • YEŞİL ÇAY (Camellia sinensis): Birlikte kullanıma bağlı kanama riski artışı

  • SARI KANTORON (Hypericum perforatum): Varfarin atılımını hızlandırır. Inr azalır. Emboli riskini artırır.

  • BALIK YAĞI: Ciddi Kanama riski yaratabilir.

  • KOENZİM Q10: Birlikte kullanıma bağlı kanama riski artışı

  • KETEN TOHUMU (Physillium): Eş zamanlı kullanım İlacın emilimini ve etkisini azaltabilir.

PDF - Warfarin Hakkında Bilinmesi Gereke
.
Download • 182KB

Hazırlayan: Uzm. Ecz. Duygu Değirmen KIRBOĞA