top of page

TİTCK UZM. ECZ. OĞUZHAN KOYUNCU ZİYARETİMİZ


Değerli üyelerimiz,

06.02.2025 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda çok değerli meslektaşımız Uzman Eczacı UZM. ECZ. OĞUZHAN KOYUNCU makamında ziyaret edilerek kendisine bağlı olan iki başkanlığı ilgilendiren konularda gayet verimli geçen  görüşme yapılmıştır.

Kurumun Bitkisel ve Destek Ürünler Dairesi Başkanı ve Farmakovijilans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanı olarak görev yapan meslektaşımıza aşağıdaki konu başlıkları iletilmiştir.


TEİS YÖNETİM KURULU


TEİS KAMU KURUMLARI KOMİSYON RAPORU.

GIDA TAKVİYELERİNİN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA DEVREDİLMESİ 

Bilinçsiz ve kontrolsüz tüketilen takviye edici gıdalar, halk sağlığı açısından ciddi riskler barındırmakta ve ilaçlarla etkileşimleri nedeniyle öngörülemeyen sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Mevcut düzenlemeler kapsamında bu ürünlerin denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, bu durum ürünlerin farmasötik formda olmasına rağmen yeterli güvenlik kontrollerinden geçmeden piyasaya sürülmesine neden olmaktadır. Halk sağlığının korunması ve sahte/tağşişli ürünlerin piyasadan çekilmesi amacıyla takviye edici gıdaların Sağlık Bakanlığı denetimine alınması, eczaneler aracılığıyla ve eczacı danışmanlığında satışının teşvik edilmesi gerekmektedir. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası olarak, bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesini, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesini ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi adına etkin bilgilendirme çalışmalarının artırılmasını talep etmekteyiz.

 

RENKLİ REÇETEYE TABİ İLAÇLARIN ECZANELER ARASINDA TAKAS ENGELİNİN KALDIRILMASI 

İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinde yapılan kısıtlama nedeniyle renkli reçeteye tabi ilaçların eczaneler arası takası engellenmiş durumdadır. Ancak, son dönemde yaşanan ilaç tedarik sorunları sebebiyle eczanelerimiz, hastaların reçetelerini karşılamakta büyük güçlük çekmektedir. Özellikle, çocuk hastalarda yaygın olarak kullanılan Metilfenidat etken maddesini içeren santral sinir sistemi ilaçlarının piyasada bulunamaması nedeniyle hastalar reçetelerini tek bir eczaneden temin edememektedir. Hastaların ilaca erişiminin kesintisiz sağlanabilmesi amacıyla, kontrole tabi ilaçlarda olduğu gibi belirlenen limitler dahilinde renkli reçeteye tabi ilaçların eczaneler arası takasına izin verilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte, özellikle kritik ilaçların tedariki kolaylaşacak ve hastaların mağduriyeti önlenecektir. 

 

SİSTEMSEL HATALARDAN KAYNAKLI OLARAK ECZANE ÜZERİNDE GÖRÜNEN KONTROLE TABİ İLAÇLARIN DEAKTİVASYONU 

 

İTS ve eczane otomasyon programları arasındaki teknik uyumsuzluklar nedeniyle reçete karşılığında hasta için teslim edilmesine rağmen sistem üzerinde hala eczane stokunda kayıtlı görünen kontrole tabi ilaçlar bulunmaktadır. Bu hata, özellikle SGK Medula sistemi üzerinden karşılanan reçetelerin, hastanın talebi ile ilacı ücretiyle almak istemesi nedeniyle silinmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu gibi teknik sorunlar sebebiyle, eczane stok programlarında görünmeyen ancak İTS üzerinde eczane üzerine kayıtlı kalan ve miadı geçmiş ilaçlar için Sağlık Müdürlükleri tarafından idari para cezaları uygulanmaktadır. Reçete karşılığı verildiği belgelenmesine rağmen eczane stokunda kayıtlı gözüken ve miadı geçen bu ilaçların deaktivasyon işleminin yapılabilmesi için İTS üzerinde düzenleme yapılması gerekmektedir. Eczacılarımızın mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla, bu konuda teknik altyapının güncellenmesi ve eczanelerin haksız yere cezalandırılmasının önüne geçilmesi adına bir çalışma başlatılmasını talep etmekteyiz.

 

 

 


bottom of page