TEİS'ten Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'a Açık Mektup
17 Ağustos 2024’te Habertürk TV'de Sayın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun konuk olduğu programda, Sayın Mehmet Akif Ersoy'un eczacılık mesleği hakkında yaptığı bazı açıklamalar, camiamızda büyük bir rahatsızlık yaratmıştır.
Eczacılık mesleğine dair kamuoyunu yanıltıcı ifadeler kullanılmasını üzüntüyle karşıladık. Sendikamız adına, Sayın Ersoy'a hitaben yazılmış açık mektubumuzu kamuoyuyla paylaşmayı görev biliyoruz.
Hazırlanan açık mektup; hem eczacılık mesleğinin gerçeklerini ortaya koymakta hem de mesleğimize yönelik yanlış algıları düzeltmeyi amaçlamaktadır. Bu vesileyle, eczacılık mesleğinin zorlukları, sorumlulukları ve halk sağlığına sunduğu değerli katkıları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Saygılarımızla,
TEİS YÖNETİM KURULU
Sayın Mehmet Akif Ersoy
HABERTÜRK HABER SPİKERİ
17 Ağustos Cumartesi gecesi, eczacılık camiasında büyük bir rahatsızlık yarattınız. Mesleğimizi tanımlama şekliniz, 30 bin eczacının emeğini ve itibarını zedeleyecek nitelikteydi.
Gerek sendikamız TEİS olarak gerek çatı örgütümüz Türk Eczacıları Birliği ve 56 Eczacı Odamız olarak, bugüne kadar birçok kez programlarınıza katıldık. Ancak anlaşılan, mesleğimizin gerçeklerini yeterince aktaramamışız. Bu nedenle, sözlerinizin doğurabileceği yanlış anlaşılmaları düzeltmek ve eczacılık mesleğimizin temel gerçeklerini yeniden hatırlatmak istiyorum.
Türkiye Cumhuriyeti'nde eczacılık mesleği, “Geleneksel Eczacılık Modeli”ne dayanır. Bu modelde her eczacının bir eczanesi vardır ve eczacı, hem eczanenin sahibi hem de mesul müdürüdür. Eczane açmak, sıkı denetimlere ve belirli kriterlere bağlı olup, 6197 sayılı yasa gereği nüfusun yoğunluğuna göre planlanmaktadır. Eczanelerimiz, Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü altında, 3 bin 500 vatandaşa bir eczane hesabıyla ruhsatlandırılır. Sizin tarif ettiğiniz “eczane açma” yöntemi ise yasal olmayan bir yöntemdir. Biz buna “muvazaa” diyoruz ve bu, kanunen yasaktır.
6197 SAYILI YASA: Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. (Değişik: 17/5/2012-6308/2 md.) |
2012 yılında yürürlüğe giren bu yasa ile eczanelerin dağılımı dengelenerek, batı bölgelerindeki yığılmaların önlenip doğu bölgelerinde etkin hizmet verebilecek bir yapı oluşturulması hedeflenmiştir. Ancak görüyoruz ki, bu yasa hakkında bilgi sahibi olmadan, genç meslektaşlarımızın yaşadığı durumu yanlış bir şekilde ele aldınız. Sizin programınızda “eczane açamıyoruz” diyen genç meslektaşlarımız, bu yasa kapsamında bilinçli olarak tercihlerini yapmışlardır.
Ne yazık ki programınızda dile getirilen “eczane açamıyoruz… diplomanızı veriyorsunuz…” söylemleri, gerçeği yansıtmamakta ve yasa dışı bir durumu meşrulaştırma riskini taşımaktadır. Kanunlarımız, eczane açmak için diploma kiralama gibi muvazaa yöntemlerini kesin bir şekilde yasaklamaktadır. 6197 sayılı yasa gereğince muvazaalı eczane açanlar tespit edildiğinde ruhsatları iptal edilmekte ve eczacılara beş yıl süreyle eczane açma yasağı getirilmektedir.
6197 SAYILI YASA :(Ek fıkra: 17/5/2012-6308/3 md.) Muvazaalı olarak eczane açıldığının tespiti hâlinde, ruhsatname iptal edilir ve eczacı beş yıl süreyle eczane açamaz. Muvazaanın eczacılar arasında yapılmış olması hâlinde, eczane açma yasağı hepsi hakkında uygulanır. |
Eczacılık mesleği, halk sağlığını koruma misyonunu üstlenmiş, yasalara sıkı sıkıya bağlı bir meslektir. 7 gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz, “kiralık diploma” gibi ithamlarla anılmamalıdır. Programınızda tarif ettiğiniz eczacılık mesleği yasal değildir ve aynı zamanda da koca bir mesleği de zan altında bırakmaktadır. Bu tür yanlış anlaşılmalar, mesleğimizin itibarını zedelemekte ve halk nezdinde yanlış bir algı oluşturmaktadır.
6197 SAYILI YASA :Hastalık ve sair mazeretlerle eczanesinden yirmi dört saatten fazla süreyle ayrılmak zorunda kalan eczacı veya mesul müdür keyfiyeti il sağlık müdürlüğüne bir yazı ile bildirir. |
Eczacılığı “süper bir bölüm” olarak tanımlamanız, günümüz koşullarında eczacılık mesleğinin zorluklarını ve sorumluluklarını görmezden gelmektir. Bu tür açıklamalar, mesleğimizi küçümseyen, yanıltıcı ve yanlış yönlendiren ifadelerdir.
Eczacılar, sadece eczane açmak için diploma almazlar; onların sorumluluğu, hastalara en doğru ve güvenli şekilde ilaç sunmaktır. Bir eczacı, hastaların sağlığına verdiği değeri, her gün yeniden kanıtlar. O beyaz önlük, sadece bir iş kıyafeti değil; bir güven, bir sağlık sembolüdür.
Sizden ricamız, mesleğimizle ilgili konuşurken, gerçekleri göz ardı etmeden, bizlere ve kamuoyuna daha doğru ve sağlıklı bilgiler sunmanızdır. Aksi takdirde, bu tür açıklamalar yalnızca eczacıların değil, halkın da yanlış bilgilendirilmesine yol açacaktır.
TEİS olarak, size bu konularda her zaman detaylı bilgi sunmaktan memnuniyet duyarız.
Sevgi ve saygılarımla,
ECZ.NURTEN SAYDAN
TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI (TEİS)
GENEL BAŞKANI
Comments