top of page

TEİS’DEN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA: “MERDİVEN ALTI İŞLETMELERE DENETİMLERİ SIKLAŞTIRIN”


TEİS’DEN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA: “MERDİVEN ALTI İŞLETMELERE DENETİMLERİ SIKLAŞTIRIN”

Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEİS), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) 397 kozmetik üründen 263’ünün teknik düzenlemeye aykırı, 2’sinin güvensiz olduğunu tespit ederek toplam 350 bin TL para cezası uyguladığını açıkladı. TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, merdiven altı işletmelerde üretilen sahte/kaçak/ taklit kozmetik ürünlerin insan sağlığını tehlikeye arttığı vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı’na denetimlerini sıklaştırma çağrısı yaptı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2022 yılı birinci üç aylık dönemde (Ocak-Şubat-Mart) sahte/kaçak/taklit kozmetik ürünlerle ilgili denetim yaptı. TİTCK, denetlediği 397 kozmetik üründen 263’ünün teknik düzenlemeye aykırı, 2’sinin güvensiz olduğunu tespit ederek, toplam 350 bin TL para cezası uyguladı. TİTCK’in denetimi sonucunda, sahte /kaçak/taklit olduğu belirlenen 3 bin 296 adet parfüm ve deodorantın 5324 sayılı Kozmetik Kanunu kapsamında güvensiz ürün kapsamına alındığı, üreticisi belli olmayan bu ürünler için yalnızca imha işlemi uygulandığı açıklandı.

16 ÜRÜN RUHSATSIZ 4’Ü TEKNİK DÜZENLEMEYE AYKIRI

TİTCK, el dezenfektanı, antibakteriyel sıvı sabunların da içinde olduğu biyosidal ürünlerin risk analizlerini yaparak özelikle ruhsatsız ve merdiven altı üretilen ürünlerin tespitine yönelik de denetimler yaptı. Bu kapsamda, 2022 yılı Ocak-Şubat-Mart döneminde 27 üründen 16’sının ruhsatsız, dört tanesinin de teknik düzenlemeye aykırı olduğu tespit edildi. TİTCK, ruhsatsız ve teknik düzenlemeye aykırı toplam ürün sayısını 20 olarak belirleyip bu ürünleri üreten firmalara 537 bin 920 lira para cezası uyguladı. TİTCK, söz konusu ürünleri piyasadan geri çektirerek imha edilmesini sağladı.

İNTERNET ORTAMINDA ÇOK SAYIDA KALİTESİZ ÜRÜN SATILIYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. TEİS Başkanı Saydan, tüketimin çok fazla büyümesinin güvensiz kozmetik ürünlerinin de artmasına neden olduğunu kaydetti. Saydan, “Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor” dedi.

“DENETİMLER SIKÇA YAPILMALI, CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI”

Eczane dışında özellikle internetten satılan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınmasının kamu sağlığı için çok önemli olduğunu vurgulayan Saydan, “Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından internet denetimleri de etkin bir şekilde yürütülmektedir. Kozmetik ürünlerin tanıtım ve satışına yönelik denetimler piyasada, üretim yerlerinde, internet, TV, radyo gibi her türlü mecrada yapılmaktadır. Ülkemizde vatandaşımız kozmetik ürünlerin reklamlarından olumsuz etkilenip bunları bilinçsizce tüketebiliyor. Bu yüzden, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“MERDİVEN ALTI İŞLETMELERE DENETİMLERİ SIKLAŞTIRIN”

Saydan, biyosidal ürünlerin ise sadece ilaç fabrikalarında bilimsel yollarla üretilmesi gerekirken, merdiven altı tesislerde koruyuculuğu olmadan üretilerek insan sağlığını tehdit ettiğinin altını çizdi. Saydan şöyle devam etti:

“El dezenfektanları cildi kurutabilir, alerjik reaksiyon oluşabilir. Fazla kullanımında alerjik etki, egzama gibi elde yaralar çıkmasına neden olabilir. Renksiz ve kokusuz el dezenfektanlarını tercih ediniz, aşırı kullanımdan sakınınız, yalnızca Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri satın alın. Nemlendirici özelliği olanları tercih edin. Nemlendirici özelliği yoksa da ekstra nemlendirici kullanın. Unutmayın, el dezenfektanları su ve sabuna ulaşamadığımız zamanlarda kullanılmalıdır. Çünkü el dezenfektanları asla el yıkamanın yerini almamakta, yüzde yüz temizlik sağlamamaktadır. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesinin halk sağlığı açısından hayati öneme sahip olduğunu bir kez daha kamuoyunun bilgisine ve dikkatine sunuyoruz.”



bottom of page