top of page

GIDA TAKVİYELERİ ,İNTERNET ORTAMINDA İLAÇ DİYE SATILIYOR.


takviyegidalar

Gıda takviyeleri, internet ortamında ilaç diye satılıyor

ERHAN ÇAÇAN – İSTANBUL

20 Şubat 2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı son düzenlemede eczanelerin internet sitesi açmasına ve toplu ilaç satışına yasak getirildi. Ancak bu durum takviye edici gıdaları kapsamıyor. Korsan takviye ilaçlarının internet üzerinden satışı serbest.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik ile yeni düzenlemeye gittiği takviye gıdalarda korsanlara gün doğdu. Yeni düzenlemeyle takviye edici her bitkisel ürün başına istenilen onay ve kayıt bedelinin 24 bin TL’yi bulması sektörü durma noktasına getirdi. Söz konusu gıdaların Sağlık Bakanlığı onayı olmadan internet ortamında satılabilmesiyle harekete geçen korsan üreticiler denetimsiz gıdaları vatandaşa sunuyor. Konuyu Danıştay’a taşıyan Tüm Eczaneci İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı İsmail Bülent Yılmaz ilaç şekline getirilen takviye edici gıdaların cazibe haline geldiğini söylüyor. Kapsül, şurup, draje, ampul şekline getirilen takviye edici gıdaların eczane dışında satıldığına dikkat çeken Yılmaz, ilaç şeklinde sunulan gıdaların Sağlık Bakanlığı onayıyla eczanelerde satılması gerektiğini vurguluyor. Bu yolla vatandaşların şifa bulacağı ümidiyle kandırıldığını kaydeden Yılmaz, “Bugün internete girdiğinizde zayıflama haplarından performans haplarına, kolesterolden zeka haplarına kadar birçok alanda takviye ilaç satışı yapılıyor. En önemlisi çaresiz kalan hastalar, örneğin kanser hastaları internet üzerinden kanserin çaresi diye pazarlanan ilaçlara yüksek miktarda paralar ödeyerek sipariş veriyorlar. Neticede fayda görmediklerinden dolayı hayatlarını kaybediyorlar.” diyor. Söz konusu ürünlerin peynir ekmek gibi satıldığını belirten Yılmaz şöyle konuşuyor: “Bu ürünlerin ruhsatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınıyor. Kapsül ya da draje şeklinde bir ürün gördüğünde vatandaşta ilaç algısı oluşuyor. Biz şunu iddia ediyoruz, bir ürün ilaç şekline dönüştürülmüşse bunun ilaç olarak değerlendirilmesi lazım. Bunların muhakkak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıp satışının sadece eczanelerden yapılması gerekiyor. Bunların hiçbir şekilde kontrolü yapılmıyor. Sağlık Bakanlığı ruhsatı olmadığı için denetlenmiyor.”

Her bir ürünün kaydı için istenen kayıt bedelinin yüksekliğine dikkat çeken E.N.A Bitkisel Ürünler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi temsilcisi Kutay Bilen ise “Yeni yönetmelik sektörün iyileşmesi açısından önemli. Ancak fiyatlar çok yüksek. Türkiye’de çok az firma bu şartları yerine getirebilir. Anlaşma yaptığımız firmaların birçoğu üretimi kesmiş durumda. Bitkisel ürün sektörü birkaç insanın tekelinde olacak.” ifadelerini kullanıyor.

ZAMAN GAZETESİ 

Comments


bottom of page