top of page

Eczanelerde maske satışına izin verilmeli.....

Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı bu çağrıyı yaptı: Eczanelerde maske satışına izin verilmeli


Nurten Saydan, maske dağıtımının yapıldığı eczanelerde maske satışlarına da hemen izin çıkması gerektiğini söyledi. “Maskeler karaborsa. Güvenli satış ancak bizden olur” dedi.

Salgınla savaşta ön saflarda çalışan eczacılar en büyük risk altındaki meslek gruplarından biri. Hayatını kaybeden toplam eczacı sayısı 5'e yükseldi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SÖZCÜ'ye eczacıların bu dönemde yaşadığı sorunları anlattı. Saydan, hastalarla sürekli iç içe olan eczacıların sağlığını koruyabilmesi için vatandaşlara şu uyarıda bulundu:

“Vatandaşlarımızdan ricamız; maske için kod gelmeden eczanelere gelmemeleri, eczanelere girerken maske takmaları ve eczanelere tek tek girmeleridir.” Maske sıkıntısının nasıl çözülebileceği konusunda ise yetkililere şu çağrıda bulundu:

‘MESAJLAR GEÇ GELEBİLİR'

*Sağlıkla ilgili temel ürünlerin içine giren maskeler eczanelerden halka ulaştırılmalı. Eczaneler organizasyon yapısı itibariyle bu hizmeti vermek için dizayn edilmiştir

*Eczacılar da bu işin profesyonelidir. Devletimiz maskeleri biz eczacılara emanet ederken nasıl ki bize güvendi ise acil durumlarda maske ihtiyacı olan kişilere de maske satabilmemiz için bize güvenip izin vermesi gerektiğini düşünüyoruz.

*Zira maskelerle ilgili mesajların gelmesi belli bir süreyi buluyor. Bu arada kalabalık yerlere zorunlu olarak gitmesi gereken vatandaş maske bulamıyor.

*Karaborsa ya da işportada satılan sağlıksız ürünleri almak veya aile fertlerinin kullandığı maskeyi kullanmak zorunda kalıyor. Bu ise bulaş riskini arttıran bir durum. Bunun için de en kısa sürede eczanelerin maske satış yasağı kapsamından çıkarılması gerekiyor.

Yanlış ilaç virüs kadar ölümcül

Saydan, sosyal medya ve bazı TV programlarında virüse iyi geldiği iddia edilen gıda takviyeleri ya da ilaç önerilerini eleştirdi. Başkan Saydan şu uyarıda bulundu:

*Vatandaşların dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri bilinçsiz ilaç ya da gıda takviyesi kullanımı. İnsanlar birbirlerine corona virüsüne iyi geldiği iddia edilen ilaç ve gıda takviyesi öneriyorlar.

*Kanıtlanmamış hiçbir ilacı ya da gıda takviyesini kullanmayın. Yanlış ilaç kullanımı da en az virüs kadar ölümcüldür. Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmamanız gerekiyor.

Eczacıların sorunlarını çözmek için yetkililere seslenen Saydan, “Eczanelerin sürekli ayakta ve açık kalmasını sağlayacak ekonomik tedbirler mutlaka alınmalı. Bunların başında ilaç depolarına olan eczane ödemelerinde rahatlama yapacak tedbirlerin alınması geliyor” dedi.

EVRENSEL GAZETESİ


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası: Barkodla maske dağıtımı teması artırıyor

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ücretsiz maske dağıtımında sorunlar yaşandığını belirterek maskelerin T.C. kimlik numarasıyla verilmesini istedi.

Burcu YILDIRIM Ankara

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ücretsiz maske dağıtımında sorunlar yaşandığını belirterek maskelerin T.C. kimlik numarasıyla verilmesini istedi. Saydan, maskelerin barkod numarasıyla verilmesinin teması artırdığına dikkat çekti. Saydan, aşı bulunana kadar maskeye uzun süre ihtiyaç olacağını ve bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyledi.

"BİR MASKE ÜÇ GÜN KULLANILIYOR"

Eczanelerde on gündür maske sorunu yaşandığını anlatan Saydan “Ya vatandaşa maske için mesaj gelmiyor ‘Ne zaman gelir’ diye sormaya geliyor ya da gelen şifreyi telefondan uzatıyor, biz alıp bakıyoruz. Bunlar da hep teması çoğaltıyor” dedi. Maske bulamadıkları için insanların aynı maskeyi iki üç gün kullandığını belirten Saydan “Oysa bu maskeler tek kullanımlıktır ve birkaç saat kullanılıp atılması gerekir. Ayrıca 10 günde bir verilecek 5 adet maske hangi ihtiyacı karşılayacak” diye sordu.

20-65 yaş arası nüfusun 50 milyona denk geldiğine dikkat çeken Saydan, maske dağıtımında barkod numarasının kaldırılıp T.C. kimlik numarasıyla vatandaşlara maskelerinin verilmesini talep ederek “Bu yapılana kadar da maskelerin eczanelerde satılmasına izin verilmeli ki ihtiyacı olanlar maskeye ulaşabilsin” değerlendirmesinde bulundu. Saydan, depolardan gelen paketlerin içinde ellişer maske olması gerektiğini ancak bazılarında bu sayının üçer beşer de eksik olduğunu söyledi.

bottom of page