ECZACILIĞA TIPTAKİ GİBİ UZMANLIK SİSTEMİECZACILIĞA tıptaki gibi uzmanlık sistemi geliyor.Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak ‘Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’ (EUS) ile girilecek. Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesi “Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu” tarafından belirlenecek.BirGün’e konuşan Tüm Eczacı işverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, bu kanunla “3 yıllık eğitimle eczacılığa uzmanlık sistemi getirildi” dedi.‘Uzmanlık Yasası başlangıç’Yayımlanan bu kanunun, eczacılık mesleğinde uzmanlaşmanın önemini bir kez daha anımsattığını belirten Saydan, “Eczacılıkta Uzmanlık Yasası mesleğimiz için bir başlangıç. Eczacılık mesleği klinik eczacılık, fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) dallarına ayrılıyor.
Bu dallarda eğitim süresi, 3 yıl olacak. Bu eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığı tarafından, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu’nun kararı üzerine üçte bir oranına kadar artırılabilecek. Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecek” dedi.
Klinik eczacılık
ilaç endüstrisindeki hızlı gelişmeye paralel olarak geleneksel eczacılık kavramının yerini ‘Klinik Eczacılık’ uygulamalarının almaya başladığını söyleyen Saydan, klinik eczacılığa ilişkin şunları söyledi: “Eczacının tüm eczacılık bilgilerini hasta yararına kullanması anlamına gelen bir halk sağlığı bilimi.Klinik eczacılık hizmetleri sadece hastanelerde değil, eczanelerde ve eczacıların görev yaptıkları diğer alanlarda da verilir. Klinik eczacılığın uygulandığı hastanelerde hastaya sunulacak her ilacın hazırlanmasından hastaya verilmesine kadar her aşamada eczacı görev alır. ilaçlar hastalara eczacı denetiminde ve gözetiminde sunulur.”
‘İlacı en iyi eczacı bilir’
Klinik eczacılık ile yanlış ilaç kullanımının ortadan kaldıracağını belirten Saydan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastanelerde klinik eczacılık servisleri açılıp, buralarda uzman eczacı istihdam edilerek, hastanelerde sıkça görülen yanlış ilaç kullanımı vakaları ortadan kalkacaktır.
Teşhise göre en uygun ilacın belirlenmesinde eczacı, hekimle diyalog içinde çalışarak tedavinin en kısa sürede en ucuza yapılmasını sağlayabilir. Hastanelerde klinik eczacıların bulunması, hastaların tedavi maliyetini düşürecektir.
İlacı en iyi biz eczacılar biliriz. Bu yüzden Avrupa’da her hastanede bulunan, hekimlere ilaç konusunda yardımcı olan klinik eczacılık ünitelerinin Türkiye’de de her hastanede kurulması en büyük isteğimizdir.”
Fitofarmasi uzmanlığı
Saydan, fitofarmasi uzmanlığı için ise “Biz eczacılar sağlıkta ve tedavide kullanılan bitkilerin doktoruyuz. Mesleğimize verilen fitofarmasi uzmanlığı yetkisi de bunun bir belgesidir” dedi. Burcu Cansu
BİRGÜN GAZETESİ 15.11.2014
Comments