top of page

BASIN TOPLANTISI


17.02.2017’DE YAPILAN BASIN TOPLANTISI KONUŞMA METNİ

TEİS BAŞKANI ECZ. SAYDAN’IN DEĞERLENDİRMESİ

“VATANDAŞ VE ECZACI 2017’DEN NE BEKLİYOR?”

“ECZACILAR ECZANELERİNİ AYAKTA TUTAMIYOR “

Değerli basın mensupları ,

Önceki yıllarda olduğu gibi, eczacılar 2016 yılında da birçok sorunla baş etmeye çalıştılar. Baş edemeyen birçok eczacı da eczanesini kapatmak zorunda kaldı. Sağlıkta dönüşüm reformu adı altında yürütülen çalışmalardan sadece eczacılar değil vatandaşlar da fazlasıyla mağdur oldu.

Son günlerde basında yer alan haberlerden de takip ettiğiniz üzere, yurt dışından kurum tarafından getirilen bazı ilaçlar tasarruf tedbirleri adı altında bundan böyle PTT aracılığıyla hastalara gönderilecek.

İlaç eczanelerimizden ve eczacı eliyle temin edilecek bir üründür. Çünkü, ilaçların saklanma koşulları çok farklıdır, mevzuat gereği eczanelerimiz ve buzdolaplarımızın içi her gün kontrol edilmektedir. Bilimsellikten son derece uzak olan kargo ya da posta yoluyla hastaya ilaç teslimi uygulamasını eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğunun yargı kararıyla tescili niteliğinde daha önce açılan bir dava sonucunda verilmiş bir karar da bulunmaktadır. Danıştay 2. Dairesi tarafından verilmiş emsal kararda Danıştay; böyle bir uygulamanın kamu yararına olmadığının, yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunun altını çizmiştir.

İlaçların posta yolu ile hastalara ulaştırılması, hastaların ilaçların nasıl kullanılacağı, ne gibi riskler taşıdığı, optimum faydanın sağlanması için nelere dikkat etmesi gibi hususlarda, hastanın durumu dikkate alınarak eczacı tarafından bilgilendirilmesini engelleyecektir . Takviye edici gıdaların dahi sıradan bir ürün gibi posta yolu ile hastalara ulaştırılmasının, insan sağlığı üzerinde yarattığı tehdit, ülkemizdeki ve dünyadaki acı tecrübelerle sabittir.

TEİS olarak SGK‘ya Noterden yazılı ihtar çekerek uygulamadan vazgeçilmesi istenmiştir. Kurum tarafından uygulamadan vazgeçilmeyeceğine yönelik olarak gönderilen cevap yazısı sonrasında , SGK ve PTT arasında imzalanan “Kapsamında İlaç Bulunan Gönderilerin Taşınmasına İlişkin Protokol” ün iptali için Danıştay 15. Dairesinde 2017/273 E. sayı ile yürütmenin durdurulması ve iptali istemi ile dava açılmıştır.

HASTALARIN DERDİNE DERMAN OLURKEN CANIMIZDAN MI OLACAĞIZ.


Eczanelere yönelik yaşanan şiddet ve hırsızlık gibi olaylar yüzünden özellikle gece nöbet tutan eczacıların can güvenliği tehlikededir. Eczacı artık can ve mal güvenliğinden endişe yaşıyor. Gece nöbetlerinde yaşanan soruna hala kalıcı bir çözüm bulunamadı.

Nöbetçi eczaneler güvenlik güçleri tarafından herhangi bir önlem alınmadan ülkenin her yerinde 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyorlar. Eczacılar yaşanan silahlı saldırı, hırsızlık, gasp, darp gibi olaylar yüzünden nöbetlerde can korkusu yaşıyorlar. Çareyi kapıları kapatarak kepenk arkasından ilaç vermekte buluyorlar.

Türkiye’de özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde eczacılara yönelik şiddetin artış gösterdiği şu günlerde hiç bir güvenlik önlemi olmadan ilaç ve sağlık hizmeti veren eczacılara yönelik saldırılara karşı bir an önce önlem alınmasını, emniyet güçlerinin gece nöbetçi eczaneleri hassas nokta olarak değerlendirmesini istiyoruz.

Eczacılara yönelik yapılan bu saldırıların bir an önce durdurulması ve önlem alınması için İçişleri Bakanlığı’nın, Emniyet Müdürlüğünün gereken tüm tedbirleri alması gerekmektedir.

YENİ TABELALARIN HİÇ BİR KAMU YARARI YOK

Yeni düzenlemeyle 25 bin eczane tabelalarını değiştirerek, önceki tabelaları yani yaklaşık 100 milyon lirayı çöpe atacaklar. Minimum 4 bin liraya mal olacak bu yeni tabelalar eczacılara büyük bir mali külfet getirecektir. Her iki eczaneden birinin ekonomik olarak zorda olduğu bir dönemde böylesine genel değişikliğin sürece yayılmadan yapılmasının gerekçesini anlayabilmiş değiliz.

Sendikamız tarafından da hukuka aykırılığı nedeniyle Danıştay 15. Dairesinde yürütmenin durdurulması ve iptali istemi ile dava açılmış olmasına rağmen bazı şehirlerde meslektaşlarımızın eczane tabelaları sağlık müdürlüklerince sökülerek değiştirilmesi istenmektedir.

Vergileri ödenen levhaların sökülmesi hukuki değildir. Sendika olarak dava açtığımız için konu mahkemeliktir. Bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmeli, eczacıların levhalarına dokunulmamalıdır.

KANSER İLACI SORUNU BİTMİYOR

2015 Yılının temmuz ayında tasarruf amacıyla kanser ilaçları eczanelerden alınarak hastanelere verildi.  Her yıl 159 bin kişiye kanser teşhisi konulan ülkemizde bu uygulama hastaları mağdur ediyor.

Bazı hastanelerin kemoterapi ilaçları dahil aylık toplam ilaç giderleri yaklaşık 2 milyon liradır. Ancak saklama koşullarının uygun olmaması nedeniyle her ay yaklaşık 44 bin lira civarında ilaç zayi oluyor. Bu da toplam kemoterapi ilaçların içerisinde aylık yaklaşık %2,2 oranına denk geliyor.

TEİS olarak bu uygulamadan tasarruf edilemeyeceğini hatta birçok soruna yol açacağını ilk günden beri kamuoyuyla paylaştık. Bu süreçte hastanelerden çalınan ilaçlardan tutun da, hastaların ilaçlarına ulaşamadıkları ve ‘bir hafta sonra gelin ilaç o zaman gelecek’ türü cevaplarla karşılaşması gibi bir çok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. İlaç harcamalarında tasarruf etmek isterken hem harcama miktarının  artmasına hem de hastaların ilaca ulaşmasında sorun yaşanmasına neden olan söz konusu yöntemden bir an önce vazgeçilmelidir.

2015’DE YAPILAN KOZMETİK ÜRÜN DENETİMİNDE 2 BİN 152 ÜRÜN DÜZENLEMEYE AYKIRI BULUNDU

Sağlık Bakanlığı 2015 yılında 4 bin 145 kozmetik ürünün denetimini yaptı ve bunların 2 bin 152’si teknik düzenlemeye aykırı bulundu. Bu ürünlerin denetimsiz satışına hem internet ortamında hem de eczane dışı birçok kanal üstünden devam ediyor.

Eczanelerden verilen bu ürünlerin üreticiden kullanıcıya kadar Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile kayıt altına alınıp takibi artık yapılabilmektedir. Biz; eczacılar olarak bu ürünleri, ecza depoları aracılığıyla faturalı olarak eczanelerimize alırken oldukça seçici ve dikkatli davranıyoruz.

Eczane dışında özellikle internetten satılan; kayıtdışı, sahte, merdiven altı üretimleri olan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması ; gerek kamu sağlığı ve gerekse ülkemizin değerlerinin kaybolmaması için zorunludur. Sağlık Bakanlığı’nın verileri de gösteriyor ki, internet ya da merdiven altında satılan bu ürünlerin denetimi yapılamıyor ve insan sağlığı hiçe sayılıyor. Oldukça masum gösterilen bu ürünlerin, her yerde kontrolsüzce satılması bilinçsiz tüketimi daha da arttıracak, gelecek nesillerin sağlığı; sadece para kazanma amacıyla satış arttırma gayretinde olan firmaların inisiyatifine ipotek edilmiş olacaktır.

TAKVİYE EDİCİ GIDA TERÖRÜ DURSUN

“Yasalarda ismi “takviye edici gıda”, halk arasında “bitkisel ilaç “ olan bu ürünler kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından internetten pazarlanmaktadır.

Yaz aylarında zayıflama ilaçlarının, kış aylarında da kas yapıcı ilaçların internet ortamından ehil olmayan kişilerce satışının tavan yaptığını görüyoruz. Özellikle 15-25 yaş arası gençler zayıflamak ve vücut geliştirmek için bu tip ilaçlara rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Gençleri bu tehlikeden korumak için ailelere ve sağlık otoritelerine çok iş düşmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre internet ve benzeri ortamlarda satılan bu ürünlerin % 50’sinin sahte olduğunu hepimiz biliyoruz. O zaman neden bu ilaçlara para verelim, neden kullanıp canımızı, sağlımızı tehlikeye atalım?

Bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi var, o da Sağlık Bakanlığı’dır. TEİS olarak Sağlık Bakanlığına soruyoruz: Eczanelerimizde D vitamini preparatlarının reçetelerinin olup olmadığı sorgulanır haldeyken, her türlü kontrolden uzak olarak piyasaya verilmiş olan vitamin ve takviye edici ürünlerin izni, ruhsatı, kontrolü neden tamamen Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde değildir?

HASTA MUAYENE ÜCRETLERİ %20 İLA %60 ORANINDA ZAMLANDI AMA ECZACILARA VERİLEN HİZMET BEDELİ SENELERDİR 25 KURUŞ OLARAK KALDI!

Emeklilerin maaşından kesilen, çalışanların eczanelerde ödedikleri muayene katılım paylarına SGK zam yaptı. 1 Ocak 2017 Tarihinden itibaren hastaların daha önce 5 lira verdikleri devlet hastanelerine ait muayene ücreti  % 20 arttırılarak 6 liraya, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira %40 artış yapılarak 7 liraya, Üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise %60 artışla 5 liradan 8 liraya yükseltildi.Ancak ;

Eczacıların SGK reçetesi karşılarken oluşan giderlerine katkı sağlanması amacıyla başlayan eczane hizmet bedeli , uygulamaya başlandığından beri 25 kuruş olarak devam etmekte, kurum bu hizmet bedelini arttırmayı adeta hiç düşünmemektedir. Eczacıların bir reçete için harcadıkları değil toner , kağıt masrafını bile karşılamayan bu bedelin eczane ayrımı olmaksızın reçete başına makul bir seviyeye yükseltilmesi gerekmektedir.

ECZACILARIN 2017 YILINDAN BEKLENTİLERİ

7 gün 24 saat Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet veren eczacılar olarak 2017 yılından beklentilerimiz, vatandaşların kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmeti alması için de önem arz etmektedir.

Eczane eczacılarının sendikası olarak taleplerimiz;

  1. MESLEK HAKKIMIZ VERİLMELİDİR.

  2. MUAYENE ÜCRETLERİNİN TAHSİLDARLIĞI ECZACILARA YAPTIRILMAMALIDIR.

  3. KURUM İSKONTOLARININ YÜKÜ ECZACI ÜZERİNDEN KALDIRILMALIDIR.

  4. BİTKİSEL İLAÇLAR SAĞLIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNDE ECZANELERDEN VERİLMELİDİR.

  5. KOZMETİK ÜRÜNLER ECZANELERDEN VERİLMELİDİR.

  6. NÖBETÇİ ECZACILARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR

  7. TABELALARIMIZIN DEĞİŞTİRİLMESİNDE ÜSTÜN BİR KAMU YARARI BULUNMADIĞI İÇİN BU DÜZENLEMENİN DAYATILMASINDAN VAZGEÇİLMELİDİR.

  8. BULUNAMAYAN İLAÇLAR İÇİN; İLAÇ FİYATLARININ BELİRLENDİĞİ KURU GÜNCELLEYİP, FİRMALARIN İLAÇLARI ÜLKEMİZE GETİRMESİ VE PTT YA DA KARGO İLE DEĞİL, TÜM İLAÇLARIN ECZANELERDEN VERİLMESİ SAĞLANMALIDIR.

  9. NÜFUS SINIRLAMASINA YÖNELİK DÜZENLEME OLMASINA RAĞMEN YENİ FAKÜLTE AÇILMASI DİPLOMALI İŞSİZ ORDUSUNUN SAYISINI ARTTIRMAKTADIR. YENİ ECZACILIK FAKÜLTELERİ AÇILMAMALIDIR.

  10. REÇETESİZ İLAÇ KONUSU ÇÖZÜLMELİ, REÇETE TEKRARI İLACI SORUNSUZ OLARAK ECZACILAR HASTAYA VEREBİLMELİDİR.

  11. SGK’NIN ECZACILARA VERDİĞİ HİZMET BEDELİ REÇETE BAŞINA 25 KURUŞTAN MAKUL BİR SEVİYEYE ÇIKARILMALIDIR.

                                               TEİS BASIN BÜROSU/17/02/2017



#onecikan

bottom of page