top of page

BASIN AÇIKLAMASI: TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN AŞILANIN !

TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN AŞILANIN !


Dünya Sağlık Örgütü tarafından, her yaşta insanı hastalıklara karşı korumak için aşılamayı teşvik etmek amacıyla her yıl nisan ayının son haftası Aşı Haftası olarak kutlanıyor.


Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olmasına rağmen, bugün hala dünyada yaklaşık 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunuyor.


COVİD-19 salgınının aşılamanın hayat kurtarıcı olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir” dedi.


Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

“İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalığın tedavisi aşılar sayesinde yapıldı. Örneğin çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren yapılan aşılama sayesinde tamamen yok edildi. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir.

Aşılar sadece çocuklar için değil, yetişkin bireyler için de koruyucu özellik taşıyor. Dolayısıyla her yaş grubundaki insanlar aşılarını yaptırmalı.”


AŞI KARŞITLIĞININ BİLİMSEL BİR DAYANAĞI YOK

Saydan aşı karşıtlığının toplum sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı olmadığı gibi çocuklarımızla birlikte tüm toplumun sağlığı hiçe sayılıyor” diyerek tepki gösterdi.


Covid-19 aşısında sırası gelip de aşı yaptırmayanlar konusuna da değinen Saydan salgın hastalıklarda en önemli silahın aşı olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:


‘COVİD-19 aşılamalarında sırası gelmesine rağmen maalesef birçok insanın aşı yaptırmadığı istatistiksel olarak belirlendi. Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir. Aşı yaptırmama kararı insanın sadece kendisini değil toplumu da riske atması demektir. Aşılanmanın bir hedefi kendimizi korumaksa diğer önemli hedefi de etrafımızdaki insanları koruyarak toplumun bağışıklık sistemini sağlamak ve sağlıklı toplum olmaktır. Bu yüzden toplum sağlığının korunması ve pandemi sürecini en az hasarla atlatabilmemiz için sırası gelen her vatandaşımızın aşı olması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Aşı olmak kendimize bir kazanç olduğu gibi, topluma olan da bir borcumuzdur.”


TEİS BASIN BÜROSU/30/04/2021






Comments


bottom of page