MİLLİ GAZETE 03.07.2018
6 MİLYONLUK İLAÇ ÇÖPE ATILDI !
TEİS: DEVLET ESKİ SSK ECZANELERİ GİBİ İLACI SATIN ALMAMALIDIR!
Yıllık ihtiyaç miktarı göz önünde bulundurulmadan Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınan 30 milyon TL’lik ilacın 6 milyon 44 bin TL’lik kısmı son kullanma tarihi geçtiği için çöpe atıldı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, devletin hizmeti satın almayıp eski SSK hastaneleri gibi hizmet vermeye çalışmasının sonucunun bu olduğunu söyledi.
Saydan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Daha önce kurumun yaptığı açıklamaya göre ilaçlar hastanın kilosuna göre ayarlanıp verilecekti ve ilaç ziyanı engellenecekti. Bu yaşanan durum gösteriyor ki, hastanelerden ilaç verilmesi devletin bütçesine kazanç sağlamadığı gibi ciddi anlamda maddi zararı oldu.
İlaç her hasta için farklı doza ve etkin maddeye sahip ve gerektiği anda acilen tedarik edilmesi gereken özel bir üründür. Devletin bürokratik yapısı içinde az stokla verimli ilaç hizmeti mümkün olmamaktadır. Bu durum hem kamuyu karlılıktan uzaklaştımakta, hem de hasta memnuniyetini azaltmaktadır.
Tüm dünyadaki örnekler incelendiğinde devlet için en uygun olanın hizmeti satın alma olduğu, hizmeti bizzat devletin vermeye çalışması olmadığı görülecektir. Ülkemizde de devletin hizmeti satın almayıp hizmeti vermeye çalışması sonucu 6 milyon 44 bin TL’lik ilacın çöpe gitmesi çok maliyetli bir tecrübe edinilmesine neden oldu.
Ülkemizdeki yasal mevzuat der ki; eczaneleri eczacılar açar, eczanelerin sahip ve mesul müdürü eczacılardır. İlaç eczanelerden satılma zorunluluğu olan bir üründür. Yani bu ülkede ilaç satma yetkisi eczacılarındır. Devlet ilaç satmaz, devletin hastanesi ilaç satmaz, özel hastanesi ilaç satmaz. Hastanesinden ilaç satmaya çalışan bir devlet daha önce olduğu gibi bu gün de yarın da zarar eder. Bu yaklaşım devletin sosyal güvenlik şemsiyesi altında sunduğu sağlık hizmetini kesintiye uğratır.
Sendika olarak bu yanlış uygulamadan hasta mağduriyetleri ve ülkemizin uğradığı maddi zararlar daha da artmadan acilen vazgeçilmesini bekliyoruz.
YENİ DÖNEMDE GIDA TAKVİYELERİ DE SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BAĞLANMALI
Gıda takviyeleri diye bilinen bitkisel ilaçlar konusuna da değinen Saydan, “Gıda takviyelerinin kontrolsüz satışından kaynaklı olarak vatandaşlarımızın sağlığı büyük zarar görüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı bu ilaçların internet, televizyon gibi bir çok platformda bilinçsizce satılmasından kaynaklı, sağlından olan, hatta hayatını kaybeden bir çok vatandaşımız oldu.
TEİS olarak buradan yetkililere sesleniyoruz yeni dönemde, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanarak, sadece eczanelerden verilmesinin sağlanmasını halkımızın sağlığı için ısrarla bir kez daha talep ediyoruz.”
TEİS BASIN BÜROSU/02/07/2018
Comments