TEİS: “YERLİ İLACA VERİLEN DESTEKLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK”
YERLİ İLAÇ SANAYİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN REÇETELER “ETKEN MADDE” İLE YAZILSIN
Bilim Teknoloji ve Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 25’inci toplantısında, yerli ilaç sanayinin araştırma merkezleri kurması için ekstra destek verileceği ve Türkiye’nin 2011 yılında ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat, 595 milyon TL ihracat yaptığı ve 4,5 milyar TL dış ticaret açığı bulunduğu ifade edilirken, Türkiye’nin sağlık alanındaki AR-GE ve yenilikçilik faaliyetlerine hız katarak, kendi ilaçlarını üretebileceği sonucuna varıldığı açıklandı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı açıklamada, devletin yerli ilaç sanayini desteklemesinin hem dışa bağımlılığı azaltacağını, hem de ilaçta fiyat avantajı getireceğini ifade ederek, Sendika olarak ilk günden beri, yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi.
Saydan, dünyada 2 çok önemli stratejik ürün bulunduğunu, bunların silah ve ilaç olduğunu belirterek, “İstediğiniz kadar modern donanımlı ordularınız olsun eğer ulusal ilaç sanayiniz yoksa olabilecek bir mücadelede kazanma şansınız yoktur. Bu yüzden bir ülke için en önemli ürün ilaç olmalıdır” dedi.
Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yerli ilaç sanayinin ithal ilaç sanayinin karşısında yenik olduğunu yıllardır ifade etmemize rağmen maalesef bu konu bu güne kadar göz ardı edildi. Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için TEİS olarak önerimiz; ‘gerçek ilaç harcamasının’ görülmesi ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesidir.
AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. Reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı verir. Fiyatı pahalı olan orijinal ilaç verilmediği için yerli ilaç sanayi desteklenmiş olur.
Hekimlerin yerli ilaçlara teşvik edilmesi çok önemlidir. Örneğin Japonya’da hekimlerin reçetede eczacılara yönelik olarak “eşdeğerini verebilirsiniz” kutucuğunu işaretleyerek yönlendirme yapmakta, eczacılar da doktor onayıyla eşdeğer ilacı verebilmektedir.
Vatandaşa da, eşdeğer ilacın ne olduğu çok iyi anlatılmalı ve bu konuda bilgilendirilmelidir. Eşdeğer ilacın orijinal ilaçla aynı şey olduğu, ülke ekonomisi için yerli ürün seçilmesi gerektiği anlatılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki; Eşdeğer ilaç demek yerli ilaç demektir. Biz eczane eczacıları olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyor ve “eşdeğer ilaçları” destekliyoruz.
Devletimizin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak, hem de ilaçta fiyat avantajı getirecektir.”
TEİS BASIN BÜROSU/31/01/2013
Comments