top of page

BAŞKAN ACAR NTV ‘ NİN KONUĞU OLDU.


ntv

BAŞKAN ACAR NTV ‘ NİN KONUĞU OLDU.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR:

-15 OCAK İTİBARİYLE ELLE YAZILMIŞ REÇETELER ARTIK KABUL EDİLMEYECEK. OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA HASTALARIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN MANUEL YAZILAN REÇETELERİ KABUL EDECEĞİZ

-AVUÇ İÇİ BİYOMETRİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİNE GEÇİŞ TARİHİNİN 1 NİSAN’A ERTELENMESİNİN NEDENİ SAĞLIK HİZMET SUNUCULARININ BİR KISMININ HENÜZ HAZIR OLMAMASIDIR

-2012 BÜTÇEMİZİ 5,4 MİLYAR LİRA PRİM GELİRİ ÖNGÖRÜSÜNÜN ÖTESİNDE BİR ARTIYLA KAPATTIK

-BUZDOLAPLARIMIZ KULLANMADIĞIMIZ İLAÇLARLA DOLU

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, “NTV’ye Sorun” kuşağında AhmetErgen’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Acar: 15 Ocak İtibariyle Elle Yazılmış Reçeteler Artık Kabul Edilmeyecek. Olağan Dışı Durumlarda Hastaların Mağdur Olmaması İçin Manuel Yazılan Reçeteleri Kabul Edeceğiz.

Bugün gelinen noktada 94 bin 695 doktorun şifre aldığını, 9 bin doktorun şifre almadığını belirten Acar, 2 bin 320 hastanede e-reçete sistemine geçildiğini ve 36 bin 244 hekimin reçeteleri elektronik ortamda düzenlediğini söyledi.

15 Ocak 2013 tarihinden sonra elle yazılan reçeteleri kabul etmeyeceklerini ifade eden Başkan Acar sistemin arızalı olması durumunda yani olağandışı durumlarda hastaların mağdur olmaması için manuel düzenlenen reçeteleri ödeyeceklerini ifade etti.

Son günlerde eczacılardan gelen eleştirilere de cevap veren Fatih Acar, “BurasıSGK. 74 milyona hizmet veren bir Kurum. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması açısından her türlü önlemi alırız. Günde 1,5 milyon reçete sisteme aktarılıyor. Bu kolay bir şey değil. Zaman zaman bizim Kurumumuz dışındaki bazı aksaklıklardan dolayı da sistemde sorunlar yaşanabiliyor” dedi.

Aksaklık yaşanması durumunda acil toplantı yaptıklarını ve çözüme ulaşmak için çalıştıklarını dile getiren Acar, 24 saat sistemi izlediklerini açıkladı. Sistemin çalışmaması durumunda olağanüstü önlemler aldıklarını vurgulayan Başkan Acar, 15 Ocak’ta da münferit sıkıntılar yaşanabileceğine dikkati çekti. Başkan Acar, “Günde ortalama 1,5 milyon reçete yazılan bir konuda zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntıları karşılıklı hoşgörü çerçevesinde alacağımız önlemlerle aşacağımızı ümit ediyoruz” dedi.

Alt yapı olarak tüm hazırlıkların tamamlandığını vurgulayan Acar, “Kurum olarak herhangi bir sıkıntımız yok” diye konuştu. Türkiye’de yerleşmiş alışkanlıkların olduğunu söyleyen Başkan Acar, doktorların yıllardır elle reçete yazdıklarını, şimdi ise reçetelerin bilgisayar ortamında yazılacağını, sisteme uyumda zaman zaman sıkıntıların çıkabileceğine dikkati çekti.

Gelinen noktada aile hekimlerinin yüzde 86’sının e-reçete yazdığını belirten Acar, ”Bu oran devlet hastanelerinde yüzde 17, özel hastanelerde yüzde 60, üniversite hastanelerinde yüzde 30 civarında” diye konuştu.

Acar: Avuç içi Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemine Geçiş Tarihinin 1 Nisan’a Ertelenmesinin Sebebi Sağlık Hizmet Sunucularının Bir Kısmının Henüz Hazır Olmamasıdır

Avuç içi biyometrik kimlik doğrulama uygulamasına da değinen Acar, “Uygulamanın hayata geçirilmesindeki ertelemenin sebebi vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve sağlık hizmet sunucularının bir kısmının henüz hazırlanmamış olmalarıdır” dedi. Sağlık hizmet sunucularına ‘1 Ocak’ta uygulamaya geçiyoruz’ diye iki kez bilgilendirme yazısı yazıldığına vurgu yapan Acar, gelinen noktada özellikle üniversite hastanelerinde bu sisteme geçilmediğini gördüklerini ve bu sorunun kendilerini üzdüğünü söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in basın toplantısında son tariholarak 1 Nisan tarihini verdiğini kaydeden Acar, 1 Nisan tarihine kadar tüm özel hastanelerin avuç içi biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçmeleri gerektiğini ifade etti. 1 Nisan 2013 tarihinin son tarih olduğunu açıklayan Acar, “1 Nisan’dan sonra artık avuç içi damar izi sistemine girilmeden sağlık hizmeti yapılamayacak” diye konuştu.

Sistemin uygulama usul ve esaslarının yayınlandığını belirten Başkan Acar, “Elleri olmayan vatandaş ile ilgili ayrı bir menü var. Provizyonunu bu ayrı menüden alacak. Bu durum ağır hasta olup hastaneye gidemeyen vatandaşlar için de geçerli. Bu konuda tanımlama yapılmayan durumlarda da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Biz sistem üzerinde ayrı bir tanımlama yapmak suretiyle Avuç içi biyometrik kimlik doğrulama sistemi dışında da provizyon vermeye dikkat edeceğiz” dedi.

Acar: Buzdolaplarımız Kullanmadığımız İlaçlarla Dolu

Sağlığa sadece tasarruf amacıyla yaklaşmadıklarını ifade eden Acar, “Türkiye’de sağlık konusunda çok yanlış bilinen, yanlış uygulanan konular var. Bu anlamda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu tespit ettik. Dünya Sağlı kÖrgütü’nün araştırmasına göre hastaların yüzde 50’si ilaçları yanlış şekilde kullanıyor, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri temel ilaçlara erişimden yoksun. İlaç konusunda da ciddi israf boyutu var” diye konuştu.

SGK’nın 12 ilde 1200 haneyle yaptığı saha araştırmasında evde bulunan ilaçların yüzde 8,1’inin son kullanma tarihlerinin geçmiş olduğunu vurgulayan Başkan Acar, 2012yılında ortalama 1,5 ilacın çöpe atıldığını söyledi. Türkiye genelinde her evde 10,6 ilaç kutusunun bulunduğunu belirten Acar, “Buzdolaplarımız kullanmadığımız ilaçlarla dolu. İnsanların yüzde 91,1’i bu ilaçlarını çöpe atmayı düşünüyor. Yani biyolojik anlamda da çevreyi kirletiyoruz. Türkiye’de bilinçli bir ilaç kullanımı söz konusu değil. Vatandaşlarımızı bu ve benzeri konularda akılcı ilaç konusunda mutlaka bilgilendirmemiz gerekiyor” dedi.

Bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi konusunda ‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ isimli rehber kitabın Ocak ayı içerisinde 2 milyon aileye gönderileceğini kaydeden Başkan Acar, kitabın yaklaşık 8 milyon kişiye ulaşacağını söyledi. Acar, “Nasıl beslenmemiz gerektiği, obeziteden nasıl korunmamız gerektiği, sağlık kuruluşu ve hekimlere nasıl müracaat edeceğimizi, hangi ilaçları nasıl ve ne şekilde kullanmamız gerektiği gibi konuları içeren bilgilerin yer aldığı Sağlıklı Yaşam Bilgileri Rehberi” adlı kitabı aynı zamanda Kurumun internet sitesinde yayınlayacakları ifade etti.

Acar: 2012 Bütçemizi 5,4 Milyar Lira Prim Geliri Öngörüsünün Ötesinde BirArtıyla Kapattık

2012 yılında SGK için 25,4 milyar lira açık öngörüldüğünü, ancak Ekim ayı itibariyle 20,5 milyar lira gerçekleştiğini kaydeden Acar, “Yani 4,9 milyar lira bütçede öngörünün ötesinde pozitif bir gerçekleşme var. Bu son derece önemli” diye konuştu. Bu durumun temel nedeninin prim gelirlerinde yaşanan olumlu gelişme olduğunu söyleyen Acar, “Prim gelirlerimiz 93,5 milyar lira öngörülmüş, 98,9 milyar lira gerçekleşmiş. Yani 5,4 milyar lira prim geliri öngörüsünün ötesinde bir artıyla kapatmışız bütçemizi. Bu ülkemiz açısından, Kurumumuz açısından son derece olumludur” dedi.

bottom of page