top of page

AŞAĞIDA BELİRTİLEN KONULARA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ !


dikkat2

DEĞERLİ ÜYELERİMİZ ,

AŞAĞIDA BELİRTİLEN KONULARA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ !

         Sizleri zaman zaman karşılaştığımız ve meslektaşlarımızın dikkat eksikliği nedeniyle SGK protokolüne göre ceza almasına neden olan bazı durumlar hakkında bilgilendirmek istiyoruz;

I-) Hekimlerimiz E-reçete veya E-rapor hazırlarken bazen yanlışlıkla bilgisayarında kayıtlı aynı ad soyada sahip hastaları karıştırarak aynı isimli farklı bir hasta adına işlem yapabilmektedirler. Hasta eczaneye geldiğinde bizler de hastanın elindeki E-reçete çıktısındaki veya raporundaki T.C Kimlik numarasına göre işlem yaparsak bu hatanın farkına varamıyoruz ve ilaçları hastaya veriyoruz. Sonuç olarak da doktora gitmemiş ve eczanemize gelmemiş bir kişi hakkında reçete karşılamaktan dolayı suçlu duruma düşülmektedir.

         Doktorun dikkatsizliği sonucu oluşabilen ve hiçbir hatamız olmayan böyle bir duruma önlem olarak E-reçete şifresiyle gelen hastanın kimlik numarasını kimliğine bakarak ya da kendisine sorarak işleme almanız bu gibi hataları önleyecektir.

II-)SGK Medula Eczane şifrelerimizle ilgili olarak sıkça yaşanan bir sorun başka Eczanenin kullanıcı parolası (şifre) ile reçete kaydı yapılması sorunudur.

Eczanelerimizde hastalarımıza ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Bu hizmeti verirken yanımızda ihtiyaca göre eczacı teknisyen, kalfa çalıştırmaktayız. Özellikle nöbetlerimizde yardımımıza gelen veya çağırdığımız yardımcı personel olabilmektedir. Medula Sisteminin kapanması nedeniyle şifre girilerek tekrar açılması sırasında dışarıdan gelen yardımcı personel sehven kendi çalıştığı eczaneye ait sicili girmekte, çeşitli karışıklıklar ve mağduriyetler yaşanmaktadır.

Kuruma reçete silme işlemleri için sözlü ve yazılı başvurularımızda “kendimize ait ve personelimizin kullanacağı özel , alt şifreler şeklinde birden çok şifre verilmesini ” istemiş olmamıza , reçete silme işlemi yapılırken mutlaka eczacı bilgisi olması gerektiğini ,iyi veya kötü niyetle mağdur olabileceğimizi belirtmiş olmamıza rağmen ve  Kurumun teknik altyapı olarak bunu yapabilecek imkanı olduğu halde “ o şifre de üçüncü şahısların eline geçebilir” şeklindeki bir tutumla bu isteğimiz reddedilmiştir.

Diğer taraftan; 2013 SGK Ek protokolüne ilave edilen madde:


MADDE 13:01.02.2013 tarihinde imzalanan protokole aşağıdaki 5.3.15 inci madde ilave edilmiştir.

5.3.15. Muayene katılım payını tahsil etmemek amacıyla reçete girilip silinmesi, hastanın ilaç almasını engellemek amacıyla reçete girilip silinmesi, hastanın rızası dışında adına devam reçetesi girilip silinmesi veya ilaç veriliş sürelerini ihlal amacıyla reçete girilip silinmesi fiillerinin tespit edilmesi durumunda yapılan her işlem için fiile iştirak eden TÜM ECZANELERE ayrı ayrı 250 (ikiyüzelli) TL cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır. Maddede sayılan fiillerden herhangi birinin tekrarı halinde cezai şart miktarı iki katı uygulanır.

Şeklinde olup, bu protokol maddesine göre muayene ücreti tahsil etmemek amacı ile eczanenin veya şifresi bilinen başka eczane kullanılarak reçete girilip silinmesi, hastanın rızası dışında devam reçetesi girilmesi ve silinmesinin cezası her işlem için fiile iştirak eden tüm eczanelere ayrı ayrı 250 lira para cezası olmaktadır. Tekrarı halinde ceza 2 katına çıkmaktadır.

Kendi çalışanlarımız veya başka eczane çalışanları tarafından ,eczacıların bilgisi olmadan ,iyi niyetle ( akraba,vb. hastanın reçetesini karşılamak adına) olabildiği gibi çeşitli nedenlerle de bu ŞİFRELER kullanılarak protokolün 5.3.15. maddesinin ihlal edildiği bilgisi Sendikamıza ulaşan başvurulardan anlaşılmaktadır.

TEİS olarak muayene ücretleri ile ilgili olarak tavrımız ilk günden beri net olarak bütün eczacı camiası tarafından bilinmekte olup, bu gangren haline gelmiş sorunun da etkisiyle SGK’ nın imtina edip vermediği ECZACI ÖZEL ŞİFRESİ yüzünden mağdur olmaktayız.

Yaptığımız başvuru ve girişimlerden sonuç alınana kadar önerimiz ;

Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla özellikle nöbetler sonrası, işten ayrılmalar gibi sebepler veya muayene ücreti yüzünden sorun yaşamak istemiyorsanız MEDULA ECZANE şifrelerinizi belli aralıklarla lütfen değiştiriniz.

Son günlerde yukarıda izah edilen sorunlar yüzünden oldukça çok mağduriyet yaşanmaya başladığı için bu bilgilendirme yapılmış olup,

TEİS olarak bahsettiğimiz konulara önem vermenizi hatırlatır ve dikkatlerinize sunarız.

TEİS YÖNETİM KURULU

bottom of page