top of page

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ÖLÜMCÜL TEHLİKE SAÇMAYA DEVAM EDİYOR, BİTKİSEL DEMEK MASUM DEMEK DEĞİLDİR!



ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ÖLÜMCÜL TEHLİKE SAÇMAYA DEVAM EDİYOR !

Sivas’ta, zayıflamak için aktardan aldığı toz karışımı kullanan bir kişi hastaneye kaldırılarak ölümden döndü. Birkaç gün önce basında yer bulan bu haber, aktar ve internetten alınan bu tür ürünlerin ne kadar tehlikeli olduğunu bizlere tekrar hatırlattı.

Ehil olmayan kişiler tarafından verilen gıda takviyesi ürünlerinden kaynaklı ölümlerin çabuk unutulduğunu hatırlatan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan şu açıklamalarda bulundu:

“Gıda takviyesi adı altındaki ilaçların internet, aktar, market gibi yerlerde reklamlarının yapılıp kontrolsüz şekilde satılması halk sağlını olumsuz yönde etkiliyor.

İsminin gıda takviyesi olması o ürünün ilaç olmadığı anlamına gelmez. İlaçlar ve bitkisel ürünler, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani bu ürünleri en iyi bilenler eczacılardır ve bunları kullanırken mutlaka eczacınıza danışmanız gerekiyor.

İlaç, belirli dozlarda doğru alım yoluyla, hastalığı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan kimyasal maddedir. Alım yolu ne olursa olsun, vücuda alınacak maddenin mutlaka çok sayıda kontrolden geçmesi gerekir. Hele de oral yolla alınan tablet, kapsül ve sıvı formlardaki ürünlerin kontrol aşamaları çok daha fazladır. Bunların Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmasından sonra, doğru elden halka sunumu hayati önem taşır.


“BİTKİSEL DEMEK MASUM DEMEK DEĞİL”

Ürünlerin “tamamen bitkisel”, “doğal ürün”, “mucizevi çözüm” şeklinde piyasada reklama açık şekilde satışının olması, halkın bilinçsiz ve tamamen yanlış ilaç, ürün veya bitki ekstresi kullanmasına neden olmaktadır. Bitkiler birçok kimyasal maddeyi bünyesinde barındırırlar ve bu maddelerin ekstre, çay ve benzeri formları da aynı oranda maddeyi içerir. Bu tip ürünlerin standart bir tanımı ve dozu olmadığından, var olan hastalığı iyileştirmediği gibi, ilerde doğabilecek tedavisi mümkün olmayan sorunlara zemin hazırlayabilir. Yani tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir.

Tüm bu nedenlerle, “tamamen bitkisel” lafının arkasında, dozu, içeriği, bitkinin hangi kısmı olduğu, etki ve kullanım yeri doğru şekilde bilinmeyen ve aslında ilaç olan bu ürünler rastgele alınarak kullanılacak ürünler olmadığından mutlaka eczacınıza danışarak kullanmanız gerekiyor.


“ACİL ÖNLEM ALINMALI”

Halk sağlığı için, başta en çok kullanıcıya sahip e-ticaret platformları olmak üzere kanunlara ve vatandaş sağlığına aykırı şekilde internet üzerinden “takviye edici gıda” gibi masum bir ismin arkasına saklanarak pazarlanan “bitkisel ilaç” ların ve münhasıran eczanelerimizde satılması gereken ilaçların satışlarının ilgili kurumlar tarafından durdurulması ve bu tip ilanların engellenmesi lazım. Bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı'ndan alınan ruhsatlarla eczanelerden verilmesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmasının halk sağlığı için hayati önem taşıdığını bir kez daha kamuoyunun dikkatine ve bilgisine sunuyoruz."


TEİS BASIN BÜROSU/08/12/2022












bottom of page