top of page

YEŞİL REÇETELİLER DE DAHİL 12 MİLYON 800 BİN ADET SAHTE İLAÇ İSTANBUL’DA ELE GEÇİRİLDİ



MERVE GÜVEN

İstanbul’da piyasa değeri 250 milyon lira olan ve aralarında yeşil reçetelilerin de bulunduğu 12 milyon 800 bin adet sahte ilaç ele geçirildi. Sahte ilaçların İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine dağıtıldığı tespit edildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ele geçirilen sahte ilaçların daha çok yeşil reçete işe satılan uyuşturucu ilaçlar olduğuna dikkat çekerek “İlacın sadece ticari bir meta olarak görülemeyeceği, böyle bir yaklaşımın halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiği yaşanan bu olayla bir kez daha görülmüştür” dedi.


TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, özellikle son zamanlarda emniyet güçlerinin yaptığı operasyonlarda ele geçirilen sahte ilaçlara ilişkin ANKA Haber Ajansı’na bugün açıklama yaptı. Saydan, son olarak yapılan baskınlarda İstanbul’da piyasa değeri 250 milyon lira olan 12 milyon 800 bin adet sahte ilacın ele geçirildiğini, bu ilaçların İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine dağıtıldığının tespit edildiğini ifade etti.

Saydan’ın açıklaması şöyle:


DAHA ÇOK YEŞİL REÇETE İLE VERİLEN UYUŞTURUCU İLAÇLAR OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”

“İstanbul'da yapılan bir operasyonla ele geçirilen sahte ilaçların, daha çok yeşil reçete ile verilen uyuşturucu ilaçlar olduğu ve başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine dağıtımı yapıldığı tespit edildi. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı için büyük risk taşıyor. İlacın sadece ticari bir meta olarak görülemeyeceği, böyle bir yaklaşımın halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiği yaşanan bu olayla bir kez daha görülmüştür.


ECZANE DIŞI İLAÇ SATIŞINA ADETA GÖZ YUMULMASI SAHTE YA DA KAÇAK İLAÇ SATIŞINA ZEMİN OLUŞTURUYOR”

İlacın eczane dışında satışı yasal açıdan mümkün olmadığı halde uzun yıllardır birtakım ilaçların eczane dışında da satıldığı hepimizin malumudur. Yaşanan bu olay, eczane dışında satılan birkaç çeşit ilaçla başlayan sahte ilaç furyasının bir devamıdır. Eczane dışı ilaç satışının pek önemsenmeyerek adeta göz yumulması, bu konunun üzerine ciddiyetle gidilmemiş ve gidilmiyor olması sahte ya da kaçak ilaç satışına zemin oluşturuyor. Bu durumun önüne geçebilmek için denetimlerin sıklığı artırılarak ağır cezaların uygulanması gerekiyor.


İLAÇLARINIZI ECZANELERİMİZDEN ALMANIZ SAĞLIĞINIZ VE HAYATINIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalılar ve ilaçlarını eczanelerden almalılar. Eczanelerimiz dışında satılan bu ürünler merdiven altında, sağlıksız koşullarda üretilmiş sahte ilaçlardır. İlaçlarınızı eczacınıza danışarak, eczanelerimizden almanız sizin sağlığınız ve hayatınız için çok önemlidir. Eczanelerimiz, Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve denetiminde çalışmaktadır. Biz eczacılar 5 yıllık eğitimle vatandaşlarımıza bu hizmeti en düzgün şekilde vermek için eczanelerimizi açtık. Eczacılar, vatandaşlarımızın ilaç, sağlık danışmanıdır. İnsanımız gönül rahatlığı ve güvenle eczanelerinden ve eczacılarından ilacını alabilirler.”



BİRGÜN


GÜNBOYU

KARAR



bottom of page