top of page

TÜRKİYE İLAÇveTIBBİ CİHAZ KURUMU'NA BAŞVURUMUZ (İlaç beraberinde verilen medikal malzeme fiyatları)

21/12/2021

TEİS2021-85

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU

TIBBİ CİHAZ VE KOZMETİK ÜRÜNLER

BAŞKAN YARDIMCILIĞI

ANKARA


Konu: İlaç beraberinde verilen medikal malzeme fiyatlarının güncellenmesi talebi hk.


Bilindiği üzere ilaç, tıbbi cihaz, geleneksel bitkisel, destek ve ileri tedavi tıbbi ürünleri ile kozmetik ürünlere yönelik düzenleyici, denetleyici, yönlendirici icraatlarla topluma hizmet etmek alanında kurumunuz yetkili kılınmış olup, ilacın vatandaşa ulaştırılmasında da eczanelerimiz yetkili kılınmıştır.


Son aylarda eczanelerimizden temin edilen enjeksiyonluk ürünlerin yanında hastalara bu ürünlerin uygulanmasında kullanılmak üzere verdiğimiz enjektör, serum seti, branül vb. birçok tıbbi malzemede öngörülemeyen fiyat değişimleri olmuştur. Son zamanlarda bu ürünlerin eczanelere alış fiyatlarında meydana gelen olağanüstü artış satış fiyatlarının çok üzerine çıkarak eczanelerimizin yüklenemeyeceği bir maliyete neden olmuş durumdadır.

Her ne kadar eczane eczacıları olarak bu olağanüstü fiyat artışlarını ilaç hizmeti alan vatandaşa yansıtmama noktasında gereken özveriyi göstermeye çalışsak da artık alış ve satış fiyatı arasında oluşan bu fark ekonomik olarak katlanılamaz hale gelmiştir. Şöyle ki kurumunuzca 5cc enjektör için 17 kuruş eczane satış fiyatı belirlenmiş olmasına rağmen 5 cc enjektör eczanelerimize 40-50 kuruşlara temin edilmeye başlanmıştır. Serum seti, branül vb. ilaç beraberi ürünlerde de aynı sorun yaşanmaktadır.

Kurumunuzun kanunlardan aldığı yetkiyle piyasa şartlarına müdahalede bulunarak hizmetin sürekliliğinin sağlanması için eczanelerden hastalara verilen ilaç beraberi tıbbi malzeme fiyatlarının ivedilikle güncellenmesinin sağlanması hususunda gereğini arz ederim.


Ecz. Nurten SAYDAN

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI

GENEL BAŞKANI

bottom of page