top of page

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığı gün! 5 Aralık Kadın Hakları Günü kutlu olsun!


Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığı gün!

 5 Aralık Kadın Hakları Günü kutlu olsun!

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisidir.

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile 85 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

1924 anayasası hazırlanırken kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması gündeme geldi ancak TBMM genel kurulunda bu hakların yalnızca erkeklere tanınması fikri ağır bastı.

Gerekli yasal değişiklik 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti.

Öneri, 5 Aralık 1934’te Mecliste görüşüldü. Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis’te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Atatürk’ün biz Türk kadınına verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmak zorunda olduğumuz bu günlerde büyük önderimizin anısı önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyoruz.

TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası)

bottom of page