top of page

TİCARET GAZETESİ:3 eczaneden biri krediyle ayakta

3 eczaneden biri krediyle ayakta

Son kullanma tarihi geçerek veya kullanımı olmadığı için atılan ilaç miktarı 350 bin kilograma ulaştı

SEDA GÖK / ANKARA Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu yıl Türkiye’deki ilaç pazarının büyüklüğünün 50 milyar TL ve 3,5 milyar kutu olmasının beklendiğini söyledi. Son yapılan çalışmalarda eczanelerde kredi kullanım oranlarının yüzde 35’e çıktığını ifade eden Saydan, “Bu da göstermektedir ki 3 eczaneden biri krediyle faaliyetini sürdürmekte” dedi. Sektörün yaşadığı süreci değerlendiren Saydan, “Türkiye’de ilaç pazarı her yıl bir önceki yıla göre artmış olduğu görülse de hayata geçirilmiş olan Global Bütçe uygulaması nedeniyle 2014 yılına kadar meydana gelen ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle Eczanelerimiz telafisi zor zararlar yaşamışlardır.

Artan enflasyon oranları ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro değerinin güncel Euro değerinin bir yılının ortalamasının yüzde 60’ı baz alınarak belirlenmesi nedeniyle eczanelerimiz yıldan yıla artan giderlerini karşılamayacak duruma gelmişlerdir. Son yapılan çalışmalarda eczanelerde kredi kullanım oranlarının yüzde 35’e çıktığı görülmüştür. Bu da göstermektedir ki 3 eczaneden biri krediyle faaliyetini sürdürmekte. 26 binin üzerinde eczanemiz Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlarımıza birinci basamak sağlık hizmeti olarak faaliyet göstermekte ve her geçen gün yaşadığı ekonomik nedenlerle kapanan eczane sayısı artmakta” diye konuştu.

İLAÇ ÖDEMELERİNDE KISITLAMA OLABİLİR Bu yıl ilaç pazarının büyüklüğünün 50 milyar TL (3,5 milyar kutu) olmasının beklendiğini belirten Saydan, “İlaç pazarının büyümesi oranında hastanın kendi cebinde ödediği ilaç harcaması da artacak. İlaca verilecek olan Euro bazlı zam oranının artan ilaç maliyetlerini karşılayamadığı noktada ilaç yokluğunun maalesef ki artacağı düşünülmekte. İlaç giderlerinin artması nedeniyle devletin önlem almak adına bazı ilaç ödemelerinde kısıtlamalar yapacağı öngörülmekte” dedi.

İLAÇLARIN YÜZDE 45’İ KUTUSU AÇILMADAN ÇÖPE GİTTİ Son kullanma tarihi geçerek veya kullanımı olmadığı için atılan ilaç miktarının 2019 yılında yapılan bir çalışmayla 350 bin kilograma kadar çıktığı belirten Saydan, “Bu ilaçların maalesef ki yüzde 28’inin tarihinin geçtiği, yüzde 45’inin kutusunun dahi açılmadığı ortaya çıktı. Bu çalışma gösteriyor ki insanımız bilinçli şekilde ilaç kullanmıyor ya da fayda gördüğünü düşünüp ilaçlarını yarıda bırakıyor. Bu da ülkemiz açısından yüksek bir ekonomik kayba ve sağlık açısından risklere neden oluyor” dedi.

Kullanılmayan ya da miadı dolan ilaçların imhasının özel tesislerde yapılması gerektiğini hatırlatan Saydan, “Kanalizasyon veya atık döküm alanlarına karışan ilaç maddeleri yer altı ve yer üstü sularıyla içme sularına karışmakta ve insan sağlığı açısından istenmeyen zararlar doğurabilmekte. Yapılan farklı ortam çalışmaları da maalesef ki eğitim, gelir durumu gibi etmenlerin ilaçların bilinçsiz kullanımını ve çöpe atımını çok etkilemediğini gösteriyor. Bu konuda önemli olan ilaç kullanım bilincinin sağlık profesyonelleri tarafından doğru verilmesi. Bilgilendirme çalışmaları tüm sağlık camiası tarafından sürekli yapılmaktaysa da veriler halen istenilen düzeye ulaşılamadığını göstermekte” dedi.

ECZACILARIN ACİLEN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLEDİĞİ SORUNLAR

1. Eczacı meslek hakkımız verilmeli.

2. Muayene ücretlerinin tahsildarlığı eczacılara yaptırılmamalı.

3. Kurum ıskontolarının yükü eczacı üzerinden kaldırılmalı.

4. Takviye edici gıda adı altındaki ilaç formunda olan tüm ürünler sağlık bakanlığının kontrolünde eczanelerden verilmeli.

5. Nöbetçi eczacıların can ve mal güvenliği sağlanmalı

6. Bulunamayan ilaçlar için; ilaç fiyatlarının belirlendiği kuru güncelleyip, firmaların ilaçları ülkemize getirmesi sağlanmalı ve hangi ilaç olursa olsun PTT ya da kargo ile değil, tüm ilaçların eczanelerden verilmesi sağlanmalı.

7. Nüfus sınırlamasına yönelik düzenleme olmasına rağmen yeni fakülte açılması diplomalı işsiz ordusunun sayısını arttırmaktadır. Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı akredite olmayan fakültelerin eğitimden çıkarılmaları gerekmekte.

bottom of page