top of page

TİTCK: Doğal Afet Sebebiyle Tanınan Nakil Hakkı Süresinin Uzatılması

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu


05.04.2024


Sayı: E-24931227-513.01.02-1444278 

Konu: Doğal Afet Sebebiyle Tanınan Nakil Hakkı Hk.

 

Bilindiği üzere 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 5 inci maddesi; “Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir. Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilanı Sağlık Bakanlığınca yapılır.” hükmündedir.


İlgi(a)' da kayıtlı yazımızda 06.02.2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık ve Elbistan İlçeleri olarak meydana gelen depremler nedeniyle Bakanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 5 inci maddesi hükmü gereğince; Adıyaman İli Besni, Gölbaşı ve Merkez İlçeleri, Gaziantep İli İslahiye ve Nurdağı İlçeleri, Hatay İli Antakya, Arsuz, Defne, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Samandağ İlçeleri, Kahramanmaraş İli Afşin, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık, Türkoğlu İlçeleri ve Malatya İli Akçadağ, Battalgazi, Doğanşehir, Yeşilyurt İlçelerinde, 06.02.2023 tarihinde faaliyette bulunan eczanelere nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaksızın ilçe dışı nakil hakkı tanınmasının uygun bulunduğu 81 İl Sağlık Müdürlüğü'ne duyurulmuş olup, ilgi(b)' de kayıtlı yazımızda ise nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaksızın ilçe dışı eczane nakil hakkı tanındığı belirtilen eczacıların, söz konusu haklarını kullanmaları için il sağlıkmüdürlüklerine başvuru yapabilecekleri son tarihin 11.05.2024 olduğu belirtilmiştir.


6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 5 inci maddesi hükmü gereğince yukarıda sayılan ilçelerde 06.02.2023 tarihindefaaliyette bulunan eczanelere tanınan nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaksızın ilçe dışı nakil hakkının kullanılması için başvuru yapılabilecek son tarihin bir yıl ertelenmek suretiyle 11.05.2025 tarihine kadar uzatıldığı, konuya ilişkin Müdürlüğünüze yapılan başvurularda gerekli iş ve işlemlerin bu doğrultuda tesis edilmesi hususlarında,


Bilginizi ve gereğini rica ederim.

 

Dr. Asım HOCAOĞLU

Kurum Başkanı


Dağıtım:

81 İl Valiliğine



bottom of page