top of page

TEİS: HPV AŞISI BİR AN ÖNCE ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI




TEİS: RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU OLAN HPV AŞISI BİR AN ÖNCE ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI

 

Daha önce Rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının devlet tarafından karşılanacağı duyurulmuştu, ancak hala ödeme kapsamına alınmadı.

1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “HPV aşılarının bir an önce ödeme kapsamına alınarak, çocukluk çağı aşılarına eklenmesi gerekiyor” dedi.

 

HPV AŞISI ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI

“Dünya Sağlık Örgütü HPV aşıları için en uygun yaşın 10-13 aralığı olduğunu söylüyor” diyen Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve her yıl dünyada 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre; Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde onuncu sıradadır.

Uluslararası verilere göre 2018 yılında ülkemizde yaklaşık 2500 kadına serviks kanseri tanısı koyulmuştur ve yine yaklaşık 1250 kadının sadece bu kanserden öldüğü biliniyor. Dünyada iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor

Rahim ağzı kanseri aşısı olan tek kanser türü olduğu için bu hastalıktan korunmak için mutlaka aşılanmalı. HPV aşısı kansere karşı en etkili mücadele yöntemlerinden biridir.

HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99.7. Bu aşı 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde yüze yakın koruyuculuk sağlıyor. İleri yaşlarda yapılan aşının koruyuculuğu düşüyor. Bu yüzden HPV aşısı ülkemizde de çocuklara 9-13 yaş aralığında yapılmalıdır.

 

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA HPV AŞISININ DA EKLENMELİ

HPV aşısı dünyada ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransa gibi 100’den fazla ülkede ulusal aşı programına dahil edilmiş ve ücretsiz olarak çocukluklara 9 yaşından itibaren uygulanıyor. Erken yaşta uygulanan HPV aşısı, virüsün vücudun çeşitli bölgelerinde yaşam boyu oluşturabileceği birçok kansere karşı koruyor. Çocukluk çağı aşılarına bunun da eklenmesi gerekiyor.

Halk sağlığı açısından çok önemli olan bu aşı ülkemizde de bir an önce ödeme kapsamına alınarak aşılama başlamalı ve gelecek nesiller için çocuklara öncelik verilmeli. “

 

 

TEİS BASIN BÜROSU/19/01/2024







bottom of page