top of page

SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NA BAŞVURUMUZ.


08/07/2021 TEİS2021-41



T.C.

SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NA

ANKARA



Konu : Eczanelerde yapılan denetimler ve 3516 sayılı Kanun’a aykırılık sebebiyle uygulanan idari para cezaları hakkında


Üyelerimiz eczacılardan sendikamıza yapılan bildirimlere göre, kütle setlerinin periyodik muayenesi için başvurmaları üzerine ya da eczanelerde Müdürlüğünüzce denetimler yapılarak muayene başvurusunun süresi içerisinde yapılmadığına dair tutanaklar düzenlenmekte ve idari para cezaları uygulanmaktadır.


Ancak; bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi’nin 04/03/2021 tarih ve 2019/47 E. sayılı kararı ile “3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının c bendinin 1. cümlesinde yer alan “damga süresi geçmiş” ibaresi ve e bendinin 1. cümlesi iptal edilmiştir. Kararın, Resmi Gazetede yayım tarihi olan 08/06/2021 tarihinden 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmişse de, Bakanlığınız görevlilerince mezkur maddelere dayanarak idari para cezaları uygulanması usulsüzdür. Zira; maddelerin hukuka aykırılıkları Anayasa Mahkemesi kararı ile sabittir.


Ayrıca, 3516 sayılı Kanunun 15/1/c maddesine göre uygulanacak idari para cezasının alt sınırı 669,00 TL, 15/1/e maddesine göre uygulanacak idari para cezasının alt sınırı 267,00 TL olmasına rağmen gerekçe gösterilmeden alt sınırdan uzaklaşılarak ikisi için de ayrı ayrı 1000,00 TL ceza uygulandığı görülmektedir.


Öte yandan; 3516 sayılı Kanun’da e-portal üzerinden başvuru zorunluluğuna dair bir düzenleme ve yaptırım bulunmamaktadır. Ayrıca, pek çok eczacının portalın yoğunluğu ve cevap vermemesi nedeniyle süresi içinde başvuru yapamadığı bilinmektedir. Kaldı ki; süresi içinde başvuru yapabilen eczacıların da onay alamadıkları ve yeni ölçüler satın almak zorunda bırakıldıkları anlaşılmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 30 bin serbest eczacının her 2 yılda bir yeni ölçü maliyeti altına sokulmasının büyük bir yük olduğu açıktır.


Üstelik; pandemi sürecinde serbest eczacıların her zamankinden daha fazla özveri ile çalıştığı ve sağlık hizmet sunumu yapmaları nedeniyle en çok kayıp veren meslek gruplarından olduğu malumunuzdur.


Yukarıda açıklanan nedenlerle, meslektaşlarımız hakkında herhangi bir mağduriyet oluşmasının önlenmesi için gereğinin yapılmasını ve sonucun yazılı olarak tarafımıza bildirilmesini arz ve talep ederim.


Ecz. Nurten SAYDAN

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası

Genel Başkanı

bottom of page