top of page

NÖBETÇİ ECZANELER YENİ YILA İLAÇ TAKİP SİSTEMİ VE MEDULA SİSTEMİNDEKİ SORUNLARLA GİRDİLER!


ECZACILARIN İLAÇ TAKİP SİSTEMİ VE MEDULA İLE YAŞADIĞI SIKINTILAR BİTMİYOR!

NÖBETÇİ ECZANELER YENİ YILA İLAÇ TAKİP SİSTEMİ VE MEDULA SİSTEMİNDEKİ SORUNLARLA GİRDİLER!

2023 yılı nöbetçi eczanelerimizde çok sıkıntılı başladı. 2022 yılının son günü saat 24’den yeni yılın ilk günü öğlen saat 11'e kadar İlaç Takip Sistemi (İTS) çalışmadı. Depolardan ilaç alışlarında, eczane stoklarından ilaç düşülmesinde sistemsel sorunlar yaşandı.


“Nöbetçi eczaneler yeni yıla İTS ve Medula sistemindeki sorunlarla girdiler” diyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Yılın son günü nöbetçi olan eczacılar ile pazar sabahı yani yılın ilk günü nöbet tutan eczacılar olarak yeni yıla çok kötü başladık. Bu tür hataların olmaması için gerekli bütün önlemlerin ve olanakların sağlık otoritesi tarafından alınmasını talep ediyoruz. İlaç Takip Sistemi ilaç giriş ve çıkışlarının yapıldığı, ilacın takip edildiği bir sistem olduğu için sistem kesintileri sonucu oluşan stok hataları bizlere cezai yaptırım olarak dönüyor. Sorumlusu olmadığımız sistem arızalarının mağduru olmak istemiyoruz.”


Saydan'ın açıklaması şöyle;

“Yeni yılın ilk günü öğlen saat 11'den sonra SGK'nın Medula Provizyon Sistemi nöbetçi eczanelerimizi zorlamaya başladı. Ağır aksak çalışan, ekranı donan bir sistemle zaten ilaç yokluklarının olduğu zor bir ortamda ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar da hastalar da mağdur oldu.


Ülkemizde ilaçların takip edildiği ve Sağlık Bakanlığına bağlı olan İTS ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan hastalarımızın reçetelerini girerek ilaç verdiğimiz Medula Provizyon Sistemi isimli iki sistem bulunuyor. Bu iki sistemin 7 gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz için saat gibi aksamadan çalışması gerekiyor. Bunun için de ilgili kurum başkanlıklarının gerekli bütün önlemleri alacak şekilde plan yapmaları, sistemi iyileştirmeleri gerekiyor.


Yazılan reçeteler E-reçete olduğu için eczacılar olarak sistem çalışmayınca reçeteyi görmemiz imkansız olup hastaya hangi ilacın yazıldığını göremiyor, ilaçlarını veremiyoruz. Hasta olan vatandaşımıza sistemlerin çalışmadığını, o yüzden de ilaç veremediğimizi anlatmak zorunda bırakılmak kadar kötü bir şey olamaz. Senelerdir ciddi bir sorun olmadan çalışan Medula Provizyon Sistemi son aylarda sık sık kesintilere uğramakta ilaç ve eczacılık hizmetini vermemizi aksatarak hastaları ve bizi mağdur ediyor.


Bu ülkenin 29 bin eczacısı ve her gece hiçbir ek ücret almadan nöbet tutan 1300 eczanesi olarak yetkililerden bu iki sistemin hatasız ve tıkır tıkır çalışmasını sağlayacak iyileştirmeleri bir an önce yapmalarını talep ediyoruz.”


TEİS BASIN BÜROSU/02/01/2023












bottom of page