top of page

KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER YIL KATLANARAK ARTIYOR 2018 YILINDA 440 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ ! KADINA ŞİDDETE A


KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

2018 YILINDA 440 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ !

KADINA ŞİDDETE ARTIK BİR DUR DENİLMELİ  !

         8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan’ın basın açıklaması bilgilerinize sunulur.

         “Son yıllarda Dünya Emekçi Kadınlar Günü; insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılan sözde bir gün halini almaya başladı. Zira; birey olarak görülmeyen, İkinci sınıf insan muamelesi gören kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın ve şiddetin artması dramatik bir şekilde tüm hızıyla devam ediyor.

TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA KADIN OLMAK

Her geçen yıl kadına karşı evde, iş yerinde, okulda, sokakta şiddet artarak devam ediyor. Kadına karşı şiddet, küçük mahallelerden büyük metropollere kadar uzanarak, dünyanın en büyük sorunlarından biri haline dönüştü. Hemen her gün kadına karşı işlenen şiddet ve cinayet haberleri artık üçüncü sayfa haberi olmaktan çıkıp manşetlere taşınıyor.

Kadın cinayetleri istatistiklerine göre sırasıyla 2012’de 210, 2013’te 234, 2014’te 294, 2015’te 303, 2016’da 328, 2017’de 389 kadın öldürüldüğü görülüyor. Bu verilere bakıldığında, cinayete kurban giden kadın sayısı her yıl artıyor.

2018 yılında ise Türkiye’de ulusal ve yerel gazete verilerine göre 440 kadın öldürüldü, 317 kadınsa cinsel şiddete maruz kaldı. Kadın cinayetlerinin yüzde 85’ini kocalar, sevgililer, eski eşler, ayrılmak istedikleri sevgililer işliyor.

Bu ülkenin  eczacıları olarak; “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nde ülkemizde ve dünyada her gün yaşanan, kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin, her türlü baskı ve ayrımcılığın son bulmasını, bunun için gereken hukuki ve idari düzenlemelerin gecikmeden hayata geçmesini istiyoruz.

Çünkü kadına yönelik şiddet; kadınların ve kız çocuklarının insan hakları ihlalidir. Maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı ve çalışma hakkı gibi birçok hak ihlalini de içine almaktadır.

         Tüm bu toplumsal gerçekliğin içinde Türkiye’de kadın eczacı olarak mesleğini icra eden, gördüğü kötü muamelelere göğüs geren tüm meslektaşlarımızın ve tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Gününü en içten duygularımızla kutluyor, aile içi şiddetin ve kadın cinayetlerinin durdurulması için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin en etkin bir şekilde hayata geçirilmesini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir kez daha buradan talep ediyoruz.

         8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun…”

                                                         TEİS BASIN AÇIKLAMASI/08/03/2019

bottom of page