Kağıt reçeteye başhekim onayı şartı kalkıyor
Meltem ÖZGENÇ/ANKARA 26 Ekim 2016
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) 15 Ekim itibariyle hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin başhekimce onaylanması şartı getirmişti. Başhekim onayı olmayan kağıt reçeteleri eczaneler kabul etmiyordu. Uzayan kuyruklar ve eczacı ile vatandaşın karşı karşıya gelmesi nedeniyle uygulamadan yarın (27 Ekim) vazgeçiliyor.
Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan Hürriyet’e şunları söyledi:
VATANDAŞ VE ECZACI KARŞI KARŞI GELDİ
“Kurum tarafından hekimlerin gereksiz yere kağıt reçete yazması engellenemediği gerekçesiyle 15 Ekim günü başlatılan yeni uygulamaya göre hekimler ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle E-reçete düzenlenememiştir’ ifadesini ekleyip kağıt reçete yazacak olursa, bu reçeteler ancak hastane başhekimlerince onaylanınca eczanelerce kabul ediliyordu. Bu durum hastanede muayene olup reçetesini yazdıran hasta vatandaşla eczacılarımızı karşı karşıya bıraktı.
OLUMLU BİR GELİŞME
Doktorlara E-reçete yazdırmak için sözleşmeli eczaneleri ve ilaç almaya çalışan vatandaşlarımızı zor durumda bırakan bu uygulamaya yaptığımız itirazımızın haklılığı, sahadan gelen geri bildirimlerle de doğrulandı. Kurum tarafından vatandaşı, hastaneleri, eczanelerimizi mağdur edecek bu uygulamadan vakit geçirmeden vazgeçilmiş olmasını sendika olarak olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Reçetelerin elektronik ortamda E-imza ile yazılması başlangıçtan beri bizlerin de istediği bir durum. E-imza ile imzalanmış elektronik reçeteler, bizlerin daha güvenilir ortamda ilaç vermesini sağladığı gibi bir sürü lüzumsuz kağıt tüketimini de azaltacak. Ama bulunan çözüm yanlıştı. Bunun yerine, doktorların elektronik reçete yazmasını özendirecek, teşvik edecek uygulamalarda bulunmasını kamuoyu aracılığıyla yetkililerden bir kez daha talep ediyoruz.”
SGK DUYURUSU
“İlaç reçetelerinin güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik olarak düzenlenmesi esastır. Elektronik reçete uygulamasında 01.10.2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece ‘Güvenli Elektronik İmza’ ile e-reçete düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. 20.10.2016 tarihli duyurumuzda sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresinin kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtileceği ve başhekimlik tarafından kaşe ve imza ile onaylanacağı, özel tıp merkezleri ile özel diyaliz merkezlerinde ilgili mevzuatı kapsamında mesul müdür/başhekim olarak tanımlanan kişilerce de söz konusu onay işleminin yapılabileceği bildirilmiştir.
Uygulamaya ilişkin yapılan değerlendirmeler sonrasında Medula Hastane sistemi yönetici ekranlarında 27.10.2016 tarihinden itibaren, sağlık hizmeti sunucuları başhekimlikleri tarafından sistemlerin çalışmadığının beyan edileceği alan tanımlanmıştır. Başhekimliklerce sistemlerin çalışmadığı tarih ve saatin bu alana kaydedilmesi gerekmekte olup gerekli kontroller Kurumumuzca ayrıca yapılacaktır. Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanması yeterli olacaktır. Hekimlerin başvurdukları halde güvenli elektronik imzalarının henüz temin edilememesi ya da zaman içerisinde yenileme/zayi/arıza/çalıntı vb. durumların olabileceği göz önüne alınarak, ilgili hekim ya da sağlık hizmet sunucusunun gerekçeleri ile birlikte bağlı bulundukları Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması ve Merkez Müdürlüğünün gerekçeleri uygun görmesi halinde üç ay süreyle ‘SGK Kurumsal Hekim Şifresiyle’ e-reçete yazılabilmesine sistem tarafından izin verilecektir.”
Comments