top of page

ISI NEM TAKİP SİSTEMLERİ ZORUNLULUĞU HAKKINDA YAPTIĞIMIZ GİRİŞİMLER


teis4

ISI NEM TAKİP SİSTEMLERİ ZORUNLULUĞU HAKKINDA YAPTIĞIMIZ GİRİŞİMLER

        Değerli üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,

12.04.2014 tarihli Yönetmeliğimizin Eczane olarak kullanılacak yerin özellikleri başlıklı 20. Maddesinin 7.fikrasında “ Buzdolabı ve eczane içi sıcaklık nem takibinin sağlanması için kayıtların düzenli tutulması kritik durumlarda uyarı verecek erken uyarı sisteminin ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrenin bulunması ve eczanede bulunması gereken tüm cihazların düzenli aralıklarla kalibrasyonlarının yapılması gerekir.” Şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Ocak ayında Kurum tarafından yönetmeliğin değişiklik yapılması istenen maddeleri için çağırıldığımız toplantıda Sendika olarak buzdolabı içi kontrolünün doğru ve önemli olduğu ama eczane içi ısı ve nem takibinin hafıza kayıtlı ve koşulların uygulanması için yapılması gereken (hava perdesi,klima,jeneratör vs. bulundurulması gibi)  şartların ağır olduğunu , bunun 24 bin eczaneye mecburiyet haline getirilmemesi gerektiğini savunduk.

Kurum Başkanı, AB ülkelerindeki uygulamanın nasıl olduğunun araştırılmasını istediği toplantı sonrası TEİS olarak ,başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinin eczacı örgütlerinden bilgi istedik.

Fransa eczacılarının sendikası (FSPF ) den gelen cevaba göre;

“Fransız eczacıların nemi ve sıcaklığı ölçmek gibi bir zorunlulukları yoktur. Bunun için özel ekipmanlara ihtiyaçları yok çünkü bu ölçüleri kaydetmek zorunda değiller. Ayrıca eczacıların bir ilacı belirli bir sıcaklıkta muhafaza etmeye yarayan ekipmanları kullanmalarını gerektirecek dayatılmış bir kural bulunmamaktadır”

 Fransa eczacılarının sendikası (FSPF ) den gelen cevap aşağıda bilgilerinize sunulmuş olup, diğer ülkelerden gelen gelen cevaplar rapor halinde kuruma iletilmektedir.

Saygılarımızla ….

TEİS YÖNETİM KURULU

TEIS      Sayin Nurten SaydanBaşkan                                                                                                                                    

Ziyabey Caddes N31/2Balgat

ANKARATÜRKİYE

                                                                    Paris, 8 Şubat 2016

Konu : Fransız düzenlemesi – Eczane

Sayın Başkan,

2 şubat 2016’da gelen mektubunuza cevap olarak; yeni yıl dilekleriniz için size teşekkür ederim ve sizlerin de yeni yılını kutlarım.

Ayrıca sizi aşağıdaki unsurlar hakkında bilgilendirmek isterim.

Fransız eczacıların nemi ve sıcaklığı ölçmek gibi bir zorunlulukları yoktur. Bunun için özel ekipmanlara ihtiyaçları yok çünkü bu ölçüleri kaydetmek zorunda değiller. Ayrıca eczacıların bir ilacı belirli bir sıcaklıkta muhafaza etmeye yarayan ekipmanları kullanmalarını gerektirecek dayatılmış bir kural yok.

Fakat özel ilaçların muhafazası eczacıların sorumluluğu altındadır. İki ilaç kategorisi vardır:

  – +2 / +8 derece arasında saklanması gereken ilaçlar

  – +25 veya +30 derece altında saklanması gereken ilaçlar

Eğer spesifik bir bilgi paylaşılmadıysa oda sıcaklığında saklanması gerekmektedir.

Ayrıca eczacı, eczanesinde jeneratör bulundurmak zorunda değildir.

Sayın Başkan mektubunuza iyi bir dönüş bekliyorsunuz, inanın ki tüm samimiyetimle cevap verdim. 

Philippe GAERTNER

Başkan

Fédération des Syndicats Pharmaceutiques de France

bottom of page