top of page

İLAÇ VE ECZACILIK HİZMETİ ALARM VERİYOR




İLAÇ VE ECZACILIK HİZMETİ ALARM VERİYOR


Ülkemizde bulunamayan ilaç sorunu yıllardır hasta ve eczacıyı mağdur ediyor. Ancak inanılmaz bir şekilde son zamanlarda ilaç euro kuru ile reel euro kur arasındaki makas açıldı ve bu sorun da kangrene dönüştü. Çocuk öksürük şuruplarından tutun da, antibiyotiklere, hormon ilaçlarına kadar birçok ilaç ve muadilleri piyasada yok.

Vatandaşlar ve eczacılar sorunun birincil muhatabı ve mağduru. Eczacılar ellerinde ilaç olmadığından özellikle nöbetlerde hastalara hizmet sağlayamıyorlar. Hastalar ilaçlarını bulamadıkları için tedavi olamıyor ya da tedavileri yarım kalıyor.


EURO KURU 19 TL, İLAÇ EURO KURU 7,86 TL

Verilere göre ilaç hammaddesinin yüzde 98’inin ithal olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “İlacın hammaddesinden ambalajına kadar birçok girdisi ülkeye döviz ile geliyor. Euro kuru 19 TL iken ilaç Euro kuru 7,86 TL olursa bu ilaçları bulamamamız gayet normal. Bu gidişle ilaç ve eczacılık hizmeti verilemez duruma gelecek” diyerek tepkisini dile getirdi.

Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Bugün Euro kuru 19 TL’yi aşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kurunun 7,86 TL olarak belirlenmesi ilaca ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu durumdan dolayı birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar da ülkemize getirilememeye başlanıyor. Dolayısıyla hastalarımızın tedavisinin aksamasına, tedavi olamamalarına, hatta doktorların tedaviyi değiştirmek zorunda kalmasına neden oluyor.


“YOK” İLAÇTA ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI, ANTİBİYOTİKLER, HORMON İLAÇLARI BAŞI ÇEKİYOR

Özellikle, çocuk şurupları, antibiyotikler, diyabet, ağrı kesici, tansiyon, antidepresan, tüp bebek tedavisi, epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor. Hatta bazı ilaçların eşdeğeri dahi yok. Böyle olunca da hastalar ilaçlarını temin etmekte güçlük çekiyor. Doktorlarına tekrar giderek piyasada mevcut olan ilaçlara göre tedavi protokollerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Günlük olarak depolardan eczanelerimize özellikle çocuk şurupları 1 veya 2 tane geliyor, bunları çocuk hastalara nasıl vereceğimizi şaşırıyoruz. Nöbetlerimizde ilaçlarını bulamayan vatandaşlar geceleri ilaç aramak için nöbetçi eczanelerimizin önünde hasta kuyrukları oluşturuyorlar.

İlaç vazgeçilemez, ertelenemez, özel bir ürün olduğu için yetkililerin bir an önce ilaç kurunu güncelleyerek ekonomik gerçeklere uygun hale getirerek, vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamalı.

Ayrıca dışa bağımlılığı azaltmak, ilacın bulunabilir olmasını sağlamak içir yerli ilaç sanayi güçlendirilmeli ve desteklenmeli. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkün olacak. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için de reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmelidir.”


TEİS BASIN BÜROSU/06/12/2022




















bottom of page