top of page

HÜRRİYET:ECZANELERDEN TAKİP TALEBİ


Eczanelerden takip talebi


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, son zamanlarda yaşanan ilaç yokluğunun İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) şeffaf olarak görüntülenerek engellenebileceğini belirterek, sistemin eczacılara kapatılmasını eleştirdi.

İTS online işlemler ekranında yapılan karekod sorgusunun eczacılara açılmasını talep eden sendika, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da mektup gönderdi.

SAHTECİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNEMLİ

Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye’de ilaç ambalajlarına karekod basılması 1 Ekim 2009’dan itibaren mecburi hale getirildi. Buna bağlı olarak, Sağlık Bakanlığı’nca toplum sağlığına ciddi şekilde zarar veren, hatta ölümlere sebep olan ilaç kaçakçılığı ve sahteciliğini önlemek için 2010’dan itibaren İTS devreye girdi. İTS, ilaç sahteciliği ve ilaç kaçakçılığını önleyerek, orijinal ve güvenilir ilaç tedarik edilmesini sağlıyor. Dünyada ilk kez Türkiye’de hayata geçen İTS, 2010’dan bu yana başarılı bir şekilde hizmet veriyor. Dünyada bir tek bizim ülkemizde olan bu sistem yerli, ithal veya ihraç edilecek tüm ilaçları karekod yardımıyla kayıt altına alıyor ve daha ilk andan itibaren ilaçlar hastaya ulaşıncaya kadar işlemleri takip ediyor. Piyasada bulunmayan ilaç sorununun giderilmesi için eczacıların sorguladıkları ilacın, depo ve firma İTS hareketlerini görmeleri gerekiyor.”

İLAÇ NEREDE BİLMELİYİZ

Eczaneler daha önce İTS Online İşlemler ekranında yapılan karekod sorgusu ile bir ilacın, hangi tarihte üretildiği ve ecza deposuna hangi tarihte girişinin yapıldığı bilgilerine erişebildiğini hatırlatan Saydın, uzun süredir sadece ürün eczaneye girdikten sonra takip edilebildiğini ifade etti. Saydan, “İTS’de bir ürünün firma ve ecza deposundaki hareketlerinin eczacılar tarafından görülmesi mümkün olmuyor. Hastasına vermek için Ilaç arayan eczacı aradığı ilacın hangi ecza deposunda bulunduğunu ya da firmanın elinde bulunup bulunmadığını İTS ekranından sorgulamak istiyor. Ama bu bilgiye ulaşamıyor. İlacın sahibi biz eczacılarız ve ilaçların her hareketini görmek istiyoruz. Son zamanlarda yaşanan ilaç yokluğu İTS’nin şeffaf olarak görüntülenmesiyle büyük ölçüde engellenir. Ülke genelinde 29 bin noktada hizmet veren eczacılar olarak artık ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldik. İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda” diye konuştu.






bottom of page