top of page

DÜNYA GAZETESİ -TÜRKİYE 2020'DE 5 MİLYAR 354 MİLYON DOLAR İLAÇ İTHAL ETTİ


Türkiye 2020’de 5 milyar 354 milyon dolar ilaç ithal etti

Bazı eczacılık fakülteleri AR-GE için ayrılmalı

Mehmet KAYA

ANKARA (DÜNYA) – Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’nin ilaç ithalatının hızlı arttığını vurgulayarak, Türkiye’nin yerli üretimde katma değerli yeni teknoloji ilaçların ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. ilaç reçetelerinin ticari isimle değil etken madde ile yazılarak eşdeğer ilaç kullanımının artırılması önerisinde de bulunan Saydan “İlaçta katma değerli gelişim yaratmak için bazı eczacılık fakültelerinin sadece Ar-Ge’ye ayrılması gerekiyor” dedi.

DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan TEİS Başkanı Nurten Saydan, 2020’de ilaç ve eczacılık ürünleri sektörünün ithalatının bir önceki yıla göre yüzde 1,1 oranında artarak 5 Milyar 354 milyon dolara ulaştığını hatırlattı. En fazla ithalatın 1 milyar 104 milyon dolar ile Almanya’dan yapıldığını, bu ülkeyi ABD ve Güney Kore’nin izlediğini belirten Saydan, ihracatın ise en fazla Güney Kore, Irak ve Kazakistan’a gerçekleştiğini vurguladı.

Son dönemde ihracatta artış yaşanmakla birlikte ithalatın aşağı seviyelere çekilmesi yönünde adımlar atılması gerektiğine de değinen Saydan, “Veriler göz önüne alındığında güçlü altyapısı olan bir ilaç sanayimiz var, ancak yüksek katmadeğerli biyoteknolojik ürün ve aşı üretimi konusunda eksikliklerimiz göze çarpıyor. Dünyada AR-GE yatırımlarının yüzde 15’i ilaçlara yapılıyor. İlaç AR-GE çalışmalarını sevk ve idare edecek yeni bir mekanizmanın oluşturulması gerekiyor. Ülkemizde kullanılan ilaçların yüzde 84’ü yerli üretim olmasına rağmen, bu grubun üretilen değerden aldığı pay yüzde 40 civarlarındadır” dedi.


bottom of page