top of page

BASIN AÇIKLAMASI:SGK VE İLAÇ FİRMALARI ARASINDAKİ İSKONTO SORUNU VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR!



SGK VE İLAÇ FİRMALARI ARASINDAKİ İSKONTO SORUNU VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilaç firmaları arasında yıllardır çözüme ulaşamayan Kamu Kurum İndirimi (KKİ) sorunu eczacıları ve hastaları mağdur etmeye devam ediyor.

İlacın yaşı, eşdeğer, referans olması gibi birçok sebeple SGK ilaç firmalarından %41’lere varan bir indirim istiyor. Ancak, bu konuda ilaç firmalarını bağlayan bir yasal mevzuat olmadığından, firmalar ekonomik koşulları gerekçe göstererek bu durumu kullanıyor ve söz konusu indirimi SGK’ya yapmıyorlar.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili açıklama yaparak şunları söyledi:

UYGULAMADAKİ KEYFİLİK YÜZÜNDEN ECZACI VE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GELİYOR

“İlaç firmaları ile SGK arasındaki Kamu Kurum İndirimi konusu her iki tarafın da haberi olduğu halde yok sayılarak, eczacı ve vatandaşın mağdur olduğu tuhaf bir durum yaşanmasına neden oluyor.

Mesleğimiz gereği bu tür indirim yapmayan veya istediği kadar yapan ilaç firmalarının ilaçlarını vermek zorunda bırakılıyoruz. Firmaların uygulamasındaki keyfilik sebebi ile vatandaşla eczacı karşı karşıya kalıyor. Bu tür ilaçların sayısı her geçen gün artıyor ve SGK buna bir çare bulamıyor. Bu ilaçların çoğunda SGK’ya yapılan indirim oranı depoların ve eczane eczacılarının kar oranını geçtiği için, söz konusu ilaçları temin etmekte ve vatandaşlarımıza hizmet vermekte güçlük çekiyoruz.

Hasta ile karşı karşıya olan eczane eczacısı reçetedeki ilacı SGK’nın sistemine girdiğinde otomatik olarak Medula firmanın yapmadığı iskontoyu yapıyor ve biz eczacılar firmanın vermediği indirimi eczacı karımızdan feragat ederek yapmak zorunda bırakılıyoruz.

Bizler bu ülkenin eczane eczacılarıyız, kendi sermayelerimizle eczanelerimizde dev bütçeli ilaç firmalarının ilaçlarını 85 milyon vatandaşımıza şifa olması için veriyoruz.

Bir tarafta ilaç firmaları diğer tarafta ise ilaca en az ödemeyi yapmaya çalışan SGK arasında kalan bir meslek grubuyuz. Karşımızda ise tedavi olmak için elinde doktor reçetesi ile ilaç bekleyen vatandaşımız var.

Biz eczacılar olarak, 15 senedir çözüme ulaşmayan ve her gün yeni ilaçların eklendiği ilaç firmaları ile SGK arasındaki Kamu Kurum İndirimi uygulamasındaki keyfilikle sürekli mağdur edilen aracılar olmak istemiyoruz! Yasal zorunluluk olmadığı için keyfi bir tutumla istediği zaman indirim yapan istemediğinde yapmayan ilaç firmalarının artık insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan bu durumuna acilen yasal bir çözüm getirilmesini istiyoruz.”

TEİS BASIN BÜROSU/23/12/2021






bottom of page