top of page

BASIN AÇIKLAMASI:İLAÇ AVRO KURU 4,57 TL’DE KALDI !PANDEMİDE YERLİ VE MİLLİ İLACIN ÖNEMİ ARTTI ...



TEİS: REEL AVRO KURU 8,46 İKEN İLAÇ AVRO KURU 4,57 TL’DE KALDI !


PANDEMİDE YERLİ VE MİLLİ İLACIN ÖNEMİ ARTTI


Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararına göre 20 Şubat'tan itibaren geçerli olacak ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kuru yüzde 20 artışla 3,81 TL’den 4,57 TL'ye yükseldi.


Bu sene ilaçta Avro değerinin 4,57 TL olarak belirlendiğini ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kurunun geçen yıla göre 76 kuruş arttığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, güncel kurun ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Reel ekonominin kurallarına uygun davranılmaz ise bunun bedelinin tüm halkımız çeker” dedi.


YERLİ VE MİLLİ İLACIN ÖNEMİ PANDEMİ SÜRECİNDE ÖNE ÇIKTI

Ülkemiz için yerli ve milli ilaç sanayinin öneminin özellikle Pandemi sürecinde giderek arttığını söyleyen Saydan, şunları söyledi:


“İlaç avro kuru mutlaka güncel kura göre uygun hale getirilmeli. Yetkililerin, ellerindeki imkanlarla ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlaması gerekiyor.


Salgın sürecinde yerli ilaç sanayinin güçlenmesi gerektiğini bir kez daha gördük. Yerli ilaç üretimi ve kullanımı özendirme çalışmaları bir an önce hızlandırılmalı.

Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için TEİS olarak önerimiz; 'gerçek ilaç harcamasının' görülmesi için ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerekiyor.

AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. Reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı verir. Fiyatı pahalı olan orijinal ilaç verilmediği için yerli ilaç sanayi desteklenmiş olur.


Vatandaşa da, eşdeğer ilacın ne olduğu çok iyi anlatılmalı ve bu konuda bilgilendirilmelidir. Eşdeğer ilacın orijinal ilaçla aynı şey olduğu, ülke ekonomisi için yerli ürün seçilmesi gerektiği anlatılmalıdır.


Unutulmamalıdır ki; Eşdeğer ilaç demek yerli ilaç demektir. Biz eczane eczacıları olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyor ve “eşdeğer ilaçları” destekliyoruz.


TEİS olarak ilacın her zaman ulaşılabilir ve bulunabilir olması için yetkililerin taleplerimize ve önerilerimize kulak vermesi gerektiğinin altını bir kez daha önemle çiziyoruz.”


TEİS BASIN BÜROSU/19/02/2021









bottom of page