top of page

BASIN AÇIKLAMASI:KADINA YÖNELİK ŞİDDET BİR SAĞLIK SORUNUDUR SON DÖRT YILDA BİN 652 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

KADINA YÖNELİK ŞİDDET BİR SAĞLIK SORUNUDUR

SON DÖRT YILDA BİN 652 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “8 Mart kadınların eşitsizliğe, adaletsizliğe ve şiddete karşı mücadelesinin simgesidir” dedi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100 yıldan fazladır kutlandığını söyleyen saydan şunları kaydetti:

“Kadınların hakları bugünle sınırlı kalmamalı. Dünyada ve ülkemizde yaşanan kadına şiddet artık son bulmalı. Kadın cinayetlerinin durdurulması için gerekli yasal düzenlemelerin en etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.

2019’DA ÖLDÜRÜLEN KADIN SAYISI 474

Kadınlara uygulanan şiddetin büyüklüğü istatistik verilerinde de ortaya çıkıyor.

Bu verilere göre, 2016’da öldürülen kadın sayısı 329 iken, 2017'de 409, 2018’de 440, 2019’da 474 oldu. Ocak 2016 ile Aralık 2019 arasında bin 652 kadın öldürüldü.


Yüzyılda hala kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılması, kadınların şiddet görmesi, cinayete kurban gitmesi akıl alır gibi değil. Ve bu veriler gösteriyor ki; kadın cinayetleri azalacağına her yıl daha da artıyor.”

TEİS: “KADIN ECZACILAR OLARAK SÜREKLİ TETİKTE OLMAK ZORUNDAYIZ

Toplumun her kesiminde şiddete maruz kalan kadınların, çalışma hayatında da bu durumun devam ettiğini söyleyen Saydan, “Türkiye’de kadın eczacılara yönelik şiddet oranları da aynı hızla devam ediyor. Biz kadın eczacılar olarak, sürekli endişeli olmak zorunda kalıyoruz” diyerek şöyle devam etti:

“Görevlerini yerine getirirken endişe yaşayanların cinsiyete göre bir farklılık yaşayıp yaşamadığına bakıldığında, kadınların erkeklere göre daha fazla endişe yaşadıkları görülüyor.

Görevinizi yerine getirirken şiddetle karşı karşıya gelme konusunda bir endişe yaşıyor musunuz sorusuna, Sağlık çalışanı kadınların yüzde 85,7’si evet cevabını veriyor.

ŞİDDET VE AYRIMCILIK SONA ERMELİ

Tüm bu toplumsal gerçekliğin içinde Türkiye’de kadın eczacı olarak mesleğini icra eden, gördüğü kötü muamelelere göğüs geren tüm meslektaşlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü en içten duygularımızla kutluyor, aile içi şiddetin, kadın cinayetlerinin, sağlık sektöründe çalışan kadınlara karşı şiddetin durdurulması için gerekli yasal düzenlemelerin en etkin bir şekilde hayata geçirilmesini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir kez daha buradan talep ediyoruz.”


TEİS BASIN BÜROSU/07/03/2020


bottom of page