top of page

HASTANELER İLAÇ ALIM SATIMININ YAPILDIĞI DEĞİL TEDAVİNİN UYGULANDIĞI YERLERDİR.



TEİS GENEL BAŞKANI NURTEN SAYDAN: HASTANELER İLAÇ ALIM SATIMININ YAPILDIĞI DEĞİL TEDAVİNİN UYGULANDIĞI YERLERDİR.

HERKES ASLİ GÖREVİNE DÖNSÜN


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bazı kanser ilaçlarının 2015 yılından beri hastanelerden temin edilmesi ile ilgili, “Hastaların serbest eczanelerden ilaç temin etmesi en güvenilir, en sağlam ve en ekonomik yöntemdir. Pahalı ilaçları devletin saklamasının, korumasının ve tedarikini sürekli kesintisiz devam ettirmesinin bu yöntemle mümkün olmadığı net bir şekilde görülmektedir. Hastaneler, ilaç alım satımının yapıldığı değil tedavinin uygulandığı yerlerdir. Herkes asli görevine dönsün” dedi.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılından beri kanser ilaçlarının birçoğunun tasarruf amacıyla eczanelerden alınarak hastanelere verilmesinin yol açtığı sorunlara dikkat çekti. Saydan, şunları kaydetti:

“DEVLET HİZMETİ SATIN ALIR, ÇÜNKÜ ALINAN HİZMET DAHA UCUZ OLUR”

“2015 yılının temmuz ayında, tasarruf amacıyla kanser ilaçlarının birçoğu eczanelerden alınarak hastanelere verildi. Kanser ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden verilmesi ve böylece kullanılmayan ilaçların atılmasının, dolayısıyla ilaç israfının önlenmesi amacıyla başlatılan bu uygulama, ciddi sorunlara neden oluyor. Sık sık basında hastanelerden çalınan ilaçlarla ilgili haberler yer alıyor. En son yaşanılan durum da göstermiştir ki bu uygulama devlete tasarruf getirmiyor, getirmeyecek. İlk günden beri bunu defalarca vurguladık. Devlet, ilaç alıp satmaz. Devlet, hizmeti satın alır, çünkü alınan hizmet daha ucuz olur.

“KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER BU İLAÇLARI ELE GEÇİREREK MERDİVEN ALTINDA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YÜKSEK FİYATTAN SATIYOR YA DA YURT DIŞINDA MÜŞTERİ BULUYOR”

Hastanelerde yaşanan bu yolsuzlukların sebebi, Temmuz 2015’ten itibaren günübirlik onkoloji (kanser) tedavisinde kullanılan ilaçların hastanelerden karşılanmasıdır. Sendika olarak, bu uygulamadan tasarruf edilemeyeceğini, hatta birçok soruna yol açacağını ilk günden beri kamuoyuyla paylaştık. Bu süreçte hastanelerden çalınan ilaçlardan tutun da hastaların ilaçlarına ulaşamadıkları ve 'bir hafta sonra gelin, ilaç o zaman gelecek' türü cevaplarla karşılaşması gibi birçok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Bu ilaçların pahalı olmasından kaynaklı yolsuzluklar artarak devam ediyor. ‘Hastanelerden kanser ilaçları çalınmış’ haberleri sık sık basında yer alıyor. Hastaneler bu ilaçlara sahip olamıyor, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altında ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satıyor ya da yurt dışında müşteri buluyor.

“ŞİŞENİN İÇİNDE KALAN İLAÇTAN TASARRUF EDELİM DERKEN TOPLUMSAL VE KAMUSAL MALİYETİ DAHA YÜKSEK OLAN BİR SİSTEME GEÇMİŞ OLDUK”

Vatandaşlarımız eczanelerinden rahat ve sorunsuz bir şekilde ilaçlarını temin ederlerken 7 sene önce yapılan bu düzenleme sonucu gelinen noktada tüm paydaşların mağdur olduğunu görüyoruz. Hastaneler yüksek fiyatlı bu ilaçları temin etmekte ve bedelini ödemekte zorlanıyor, firmalar tahsilatlarını çok geç alabiliyor, hastalar ise ilaçlarına ulaşamadıkları için tedavileri yarım kalıyor ve aksıyor. Şişenin içinde kalan ilaçtan tasarruf edelim derken toplumsal ve kamusal maliyeti daha yüksek olan bir sisteme geçmiş olduk.”

“HASTANELER İLAÇ ALIM SATIMININ YAPILDIĞI DEĞİL TEDAVİNİN UYGULANDIĞI YERLERDİR”

Hastaların serbest eczanelerden ilaç temin etmesi en güvenilir, en sağlam ve en ekonomik yöntemdir. Pahalı ilaçları devletin saklamasının, korumasının ve tedarikini sürekli kesintisiz devam ettirmesinin bu yöntemle mümkün olmadığı net bir şekilde görülmektedir. Hastaneler, ilaç alım satımının yapıldığı değil tedavinin uygulandığı yerlerdir. Herkes asli görevine dönsün.”


















bottom of page