top of page

BASIN AÇIKLAMASI


659x460-sgkdan-kagit-recetelere-bashekimlik-onayi-sarti-1476521921683

SGK’DAN YENİ UYGULAMA:

KAĞIT REÇETELERE BAŞHEKİMLİK ONAYI ŞARTI GETİRİLDİ

         Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ve 15 Ekim 2016 Cumartesi günü yürürlüğe giren yeni düzenleme ile hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin Başhekim tarafından onaylanması gerekiyor. Başhekim onayı olmayan kağıt reçeteleri eczaneler  cumartesi gününden itibaren kabul edip işlem yapamayacak.

         Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan’ın açıklaması şöyle:

         “TEİS olarak reçetelerin elektronik ortamda E-imza ile yazılması başlangıçtan beri bizlerin de istediği bir durumdur. E-imza ile imzalanmış elektronik reçete bizlerin daha güvenilir ortamda ilaç vermesini sağladığı gibi bir sürü lüzumsuz kağıt tüketimini de azaltacaktır.

         Kurum tarafından hekimlerin gereksiz yere kağıt reçete yazması engellenemediği için, 15 Ekim 2016 Cumartesi itibariyle başlayacak olan yeni uygulamaya göre hekim “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ifadesini ekleyip kağıt reçete yazacak olursa bu reçeteler ancak hastane başhekimlerince onaylanınca eczanelerce kabul edilecektir.

         Ülkemizdeki resmi ve özel tüm 2.ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarından yani hastane, üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde uygulamaya konulan bu durumdan en çok zarar gören yine vatandaşlarımız olacaktır. Doktora yazdırdığı kağıt reçete ile eczanelerimize gelen vatandaşlarımıza reçetelerinde başhekimlik onayı ve mührü olmadığı için ilaç veremeyeceğiz. Çünkü ,SGK başhekimlikçe onaylanmayan kağıt reçetelerin bedelinin Kurumca ödenmeyeceğini ve  sözleşmeli eczanelerce bu reçetelerin karşılanmaması gerektiğini Sağlık Uygulama Tebliği ve yayınladığı duyuru ile bildirmiş bulunmaktadır.

         Konuyla alakalı kamuoyuna açıklama yapmayan kurum yüzünden durumdan haberi olmayan vatandaşlar mağdur olacak, başhekimlikte onay için bekleyen hasta kuyrukları oluşacaktır.

         Diğer yandan; Ülkemizdeki bölgesel elektrik ve internet kesintileri,arızaları hepimizin malumudur.Böyle durumlarda eski günlerde olduğu gibi hastanelerimizde doktora yazdırdığı kağıt reçeteyi onaylatmak için bekleyen “hasta kuyrukları” oluşacaktır.

         15 Ekim 2016 tarihinden itibaren başlayacak bu yeni uygulamayı vatandaşlarımıza önemle hatırlatmak istiyoruz. Kağıt reçetelerle eczanelerimize geldiğinizde, reçetenizde  “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” yazısı mevcut ise ve reçetenizde  başhekimlik onayı yoksa İLAÇLARINIZI veremeyeceğiz.

Bunun sorumlusu biz eczane eczacıları değiliz.

         Kurum tarafından vatandaşı,hastaneleri,eczanelerimizi mağdur edecek bu uygulamadan vazgeçilmesini ,doktorların elektronik reçete yazmasını özendirecek, teşvik edecek uygulamalarda bulmasını kamuoyu aracılığıyla bir kez daha talep ediyoruz.”

                                                                       TEİS BASIN BÜROSU/15/10/2016

bottom of page