top of page

BASIN AÇIKLAMASI:Türkiye 2020’de 5 milyar 640 milyon dolar ilaç ithal etti.




T

ÜRKİYE 2020’DE 5 MİLYAR 640 MİLYON DOLAR İLAÇ İTHAL ETTİ

İLAÇ İTHALATININ EN ÇOK YAPILDIĞI ÜLKE ALMANYA

İEİS’in yayınladığı Türkiye İlaç Sektörü 2020 raporunda en çok ilaç ithalatı yapılan ülke önceki yıllarda da olduğu gibi Almanya oldu. 2020 yılında 90 ülkeden gerçekleşen ilaç ithalatının yüzde 61,6’sı Avrupa bölgesinden yapıldı.

Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı ilaç ithalatının toplam rakamı 5 milyar 640 milyon dolar olarak gerçekleşirken, en çok ithalat yapılan ülke Almanya oldu. Almanya’da ithal edilen ilaç 2020 yılında 1 milyar 116 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı sırasıyla ABD, Güney Kore, İtalya, Çin takip etti.

Geçen yılla göre ithalat oranlarını karşılaştırdığımızda Güney Kore’den 2019 yılında 414 milyon doları ilaç ithalatı yapılırken 2020 yılında bu oran yüzde 45 artarak 598 milyon dolara yükseldi. Fransa’dan ise 2019 yılında 406 milyon dolar ilaç ithalatı yapılırken yüzde 26 düşüşle 2020 yılında 299 milyon dolara geriledi.

İlaç ihracatının ise en yoğun olduğu bölge yüzde 62,4 ile Asya bölgesi oldu. 2020 yılında ihracatın yapıldığı ülkeler incelendiğinde Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başa olmak üzere 177 ülkeye ihracat gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “2020 yılında toplam ilaç ithalatı 5 milyar 640 milyon dolar iken, ilaç ihracatı ise 1 milyar 836 milyon dolar oldu. Verilere baktığımızda ilaçta halen önemli ölçüde yurt dışına bağımlı olduğumuzu görüyoruz” diyerek açıklamasında şunlara yer verdi:

Buradaki rakamlarla da görüyoruz ki, ilaç ithalatı Türkiye’nin milyarlarca dövizinin yurt dışına çıkmasına neden oluyor. Özellikle yüksek teknoloji gerektiren kişiye özgü ilaçlar ile yerli ilacın üretiminin ve kullanılmasının özendirilmesine yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerekiyor

AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görüyoruz. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine yerli eşdeğer ilacı veriyor. Reçeteye yerli üretilen ilacı yazan doktor da bu ülkelerdeki yasal düzenlemeler sayesinde devletten teşvik alıyor.

Elbette doktor, eczacı ve hasta zincirinin en önemli bölümü hastalardır. Hastalara eşdeğer ilacı çok iyi anlatmak gerekiyor. Eşdeğer ilacın, orijinal ilaçla aynı şey olduğunun, ülke ekonomisi için yerli ilaç seçilmesi gerektiği anlatılmalı. Böylece bilinçli bir ulusal ilaç politikası oluşturabiliriz’


REÇETELERDE ETKEN MADDE YAZILMALI


İvedilikle reçetelerde etken madde yazılımına geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Saydan, “Eşdeğer ilaçların kullanımının artması için reçetelere ticari isim değil, etken madde yazılması gerekiyor. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ve ilacın bulunabilir olması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkün olur. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmeli.”


TEİS BASIN BÜROSU/17/08/2021



Comments


bottom of page