top of page

"AFET BÖLGESİ ECZACILARINDAN CİMER’E NAKİL HAKKI ÇAĞRISI"


"AFET BÖLGESİ ECZACILARINDAN CİMER’E NAKİL HAKKI ÇAĞRISI"

"DEPREM SONRASI ECZACILARIN CİMER’E ACİL NAKİL TALEBİ"



6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden etkilenen illerdeki eczacılar, nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil haklarının kendilerine sağlanmasını bekliyor ve bunun için CİMER’e başvuruda bulunuyorlar.

8 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Kararı ile üç ay süreyle OHAL ilan edilen illerdeki eczacılar, yaşanan deprem felaketi sonrası oluşan ciddi nüfus azalması ve yıkımlar nedeniyle eczanelerinde hizmet veremez duruma geldiler. Bölgedeki eczacılar, eczanelerini nakil edebilmek adına, nüfusa göre eczane açma kriterleri uygulanmaksızın nakil haklarının kendilerine tanımlanması için CİMER’e başvuruda bulunuyorlar.


AFET BÖLGESİNDEKİ ECZACILARIN NORMAL HAYATLARINA DÖNEBİLMESİ İÇİN TALEPLERİ GERÇEKLEŞMELİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Deprem felaketi sonrası eczanesi yıkılan, yağmalanan veya ilaçlarıyla dolapları sağlam kalmasına rağmen ailesinden kayıplar yaşadığı için farklı bir bölgeye gitmek isteyen eczacılar, hayatlarına devam edebilmek, ailelerini geçindirebilmek ve depolara olan borçlarını ödeyerek çalışanlarına istihdam sağlamak, kısacası normal hayatına dönebilmek isteyen için nakil hakkı taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyorlar. Depremin üstünden bugün tam 55 gün geçti. Depremzede eczacılar için 55 gün 55 yıl gibi gelmektedir. Ölümü ve afeti görmüş vatandaşlarımız için her gün yıl gibi geçmektedir.

6197 Sayılı Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5. Maddesinin 4.fıkrasında yer alan “Doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilanı Sağlık Bakanlığınca yapılır.” amir hükmü gereğince Sağlık Bakanlığınca henüz herhangi bir tespit ve ilan yapılmadığından, bölgedeki eczacılar hak kaybı yaşamamak için il ya da ilçe dışına eczane nakli yapamamakta, dolayısıyla da ciddi mağduriyetler yaşıyorlar.


SAYISAL TESPİT BEKLENMEMELİ MÜCBİR NAKİL HAKKI VERİLMELİ

Yaşanan felaketin büyüklüğü nedeniyle, nüfustaki azalmanın sayısal tespiti uzun zaman alacaktır. Zaten bölgenin hali sayısal tespite gerek olmayacak şekilde görülmektedir. Bölgedeki yaşamaları bile mucize olan meslektaşlarımız için, herhangi bir sayısal tespit beklenmeksizin OHAL ilan edilen il ve ilçeler için Sağlık Bakanlığı doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması hâli ilânının biran önce yapılması veya doğal afet ve mücbir sebep neticesinde yasal hakkımız olan nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil hak”larının kendilerine doğrudan verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.”


TEİSBASIN BÜROSU/01/04/2023

TİCARET




GÜNLÜK EVRENSEL


BİRGÜN














bottom of page