top of page

ÜTS HAKKINDA BİLGİLENDİRME


Bildiğiniz üzere Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ilk başta eczanelerimiz için sadece SUT’ta yayınlanan 116 kalem tıbbi malzemenin “bayilik” işlemleri için gerekliyken artık 15 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan duyuru ile; şeker ölçüm çubukları ve iğne uçlarının “takip” işlemleri için de kullanılacaktır. Dolayısıyla mevcut duyurulara göre ÜTS’de gerekli işlemleri yapmadan 30 Nisan 2019 tarihinden itibaren şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçları SGK’ya fatura edilemeyecektir.

SGK tarafından yayımlanan 02.04.2019 tarihli “Şeker Ölçüm Çubukları ve İnsülin Kalem İğne Uçlarının ÜTS Tekil Takip Süreçleri “ başlıklı;

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu tarafından 15.01.2019 tarihinde yapılan “ÜTS tekil takip süreçleri” hakkındaki duyuruda; şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçları için 01.02.2019 tarihi itibariyle tekil takip işlemlerine başlanacağı, ilan edilen tarih itibariyle tekil takibi başlatılan ürünlerin ÜTS üzerinden ürün hareket bildirimlerinin (alma/verme, kullanım vb.) gerçekleştirilmesinin gerekmekte olduğu, şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının tekil hareketliliği başlamamış ürünlerin 30 Nisan 2019 tarihi itibariyle sağlık hizmet sunumunda kullanılamayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle tekil hareketliliği başlamamış şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarına ait düzenlenen reçetelerin şahıslar tarafından eczaneden alındığı tarih esas olmak üzere 30 Nisan 2019 tarihi itibariyle MEDULA sistemi üzerinden karşılanmasına Kurumumuzca da izin verilmeyecektir. Mağduriyetlerin yaşanmaması için tüm tarafların gerekli önlemleri alması gerekmektedir. İlgililere önemle duyurulur.

İçerikli duyurusu ile sürecin 30 Nisan’dan sonra başlayacağı duyurulmuş olup, Medula’da tanımlanacak yeni ekranlar ile reçeteli ÜTS Satış/Verme bildirimlerinin ÜTS ekranına giriş yapılmadan gerçekleştirilebilmesi planlanmaktadır.

ÜTS kaydınızı henüz yapmadıysanız bu işlem için “usb bellek” şeklinde tarif edilebilecek olan fiziki bir E-İMZA ‘nızın mevcut ve aktif olması gerekiyor. E-İMZA’nız var fakat aktif değilse ya da şifresini unuttuysanız E-İMZA’yı aldığınız firma ile iletişime geçebilirsiniz. ÜTS’ye bir kere kayıt olduktan sonraki tüm ÜTS işlemleri ister E-DEVLET şifrenizle, ister E-İMZA ile, ister MOBİL İMZA ile sisteme giriş yapılıp gerçekleştirilebilmektedir.

E-İMZA’nız aktif ve şifresini biliyorsanız ÜTS’ye başvuru işlemlerini TİTCK tarafından duyurusu yapılan aşağıdaki yönerge ile ya da TEB tarafından yayınlanan E-İMZA İLE ÜTS BAŞVURU İŞLEMLERİ dokümanından yararlanarak yapabilirsiniz.

ÜTS KAYIT BASAMAKLARI: Eczane imza yetkilisi tarafından https://utsuygulama.saglik.gov.tr/UTS/ adresindeki “Başvuru” modülüne giriş yapıp Tıbbi Cihaz Firma Başvuru ekle ekranına geçilerek sırasıyla, o Faaliyet Alanı – Eczane o Eczacı T.C. Kimlik No – Eczane Getir o TİTUBB kaydı var mı?  Yok ise ‘Hayır’  Var ise ‘Evet’ – Firma Tanımlayıcı Numarası – TİTUBB dan Getir o Kaydet İşlem adımları izlenerek eczane kayıtları gerçekleştirilebilmektedir.

Eczanenin ÜTS kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra stoktaki mevcut şeker ölçüm çubukları ve iğne uçları için bayilik başvurusunun yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemi sırasında da; bayilik başvurusunda bulunacağımız ürünün hangi firmaya ait olduğunu bilgisine sahip olunmalıdır. Bunun için ÜTS’ye giriş yapıldıktan sonra ürünün barkodunu “ÜTS ANASAYFA / BİLGİ BANKASI / TIBBİ CİHAZLARI LİSTELE” menüsündeki BİRİNCİL ÜRÜN NUMARASI alanına yazıp SORGULA butonuna basmamız gerekiyor. Sorgulama sonrasında listelenen firma adı ya da firma numarası ile BAYİLİK BAŞVURUSU EKLE menüsünden bayilik başvurusu ilgili firmalara iletebilmektedir. Bayilik başvuru işlemleri için TEB tarafından hazırlanan ÜTS GİRİŞ İŞLEMLERİ ve BAYİLİK ALMAK İÇİN İŞLEM BASAMAKLARI dokümanı ile TİTCK tarafından hazırlanan ÜTS KULLANICI ve FİRMA İŞLEMLERİ YARDIM KILAVUZU ‘ndan faydalanılabilir.

Konuyla ilgili bayilik başvurularının daha kolay yapılabilmesi için ÜTS’de “Branş Kodu” tanımlaması 68414-İNSÜLİN KALEM İĞNE UCU ve 68394-ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUĞU olan ürünler ve bayilik için gereken firma bilgilerinin listesi ektedir. Rafınızda mevcut olan ya da satışını yapacağınız markanın tabloda yer almaması durumunda ilgili iğneucu/strip firmasından destek alabilir ya da “ÜTS ANASAYFA / BİLGİ BANKASI / TIBBİ CİHAZLARI LİSTELE” menüsünden arama yapabilirsiniz.

Bayilik işlemlerinin tamamlanıp ilgili firmalarca bayilik tanımlamasının sistem üzerinden onaylanmasının ardından rafımızda mevcut şeker ölçüm çubukları ve iğne uçlarını “STOK BİLDİR” modülü ile ÜTS’ye kayıt edilme işlemi yapılmalıdır.

Bilginize.

bottom of page