top of page

SGK,GSSGM' ne Yapılan İki Başvurumuz,



                                                                                                                                                                                                                                                        27/02/2025

                                                                                                                      TEİS2025-22

 T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

 

Konu: Şelatör Grubu İlaçlarda Yapılan Medula Düzenlemesi Hk

 

Bilindiği üzere, eczanelerimiz tarafından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve ilgili protokol hükümlerine uygun reçeteler, Medula eczane provizyon sistemine kaydedilerek karşılanmaktadır. SUT’un Ek-4/D listesinde hasta katılım payından muaf ilaçlar yer almakta olup, bu kapsamda Şelatör grubu ilaçlar da belirlenen hastalıklar için katılım payından muaf şekilde temin edilebilmektedir.

 

Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği Ek-4/D listesinde 8.2.2. maddesinde yıldızlı olarak belirtilen Şelatörler, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış endikasyonları doğrultusunda, aynı listenin 8.1. maddesinde yer alan birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu doğrultuda, Şelatör grubu ilaçlar bugüne kadar Medula eczane sistemi üzerinden ilgili hastalıklarla ilişkili şekilde, katılım payından muaf olarak karşılanabilmekteydi.

 

Ancak 06.01.2025 tarihi itibarıyla Medula eczane sisteminde yapılan bir düzenleme ile Şelatör grubu ilaçların yalnızca 08.01.3.2 Talasemiler (D56) rapor kodu ile katılım payından muaf olarak karşılanabilecek şekilde kısıtlandığı anlaşılmaktadır. Bu değişiklik, 06.01.2025 tarihi öncesinde, Kurumunuz mevzuatlarına uygun olarak ilaçlarını katılım payından muaf bir şekilde temin edebilen hastaların mağduriyetine yol açmıştır.

 

Bu düzenleme sonucu:

· Hastalara mevcut raporlarıyla ilaç temini imkânsız hale gelmiş,

· İlaçlarını katılım payından muaf olarak temin edebilen hastalar, artık yüksek katılım payı ödemek durumunda bırakılmış,

· Yeni rapor düzenletmek zorunda kalan hastalar, ciddi ek mali yüklerle karşı karşıya kalmıştır.

 

Öte yandan, Sağlık Uygulama Tebliği'nin ilgili maddelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olmasına rağmen, Medula eczane sistemi üzerinden getirilen bu kısıtlama, doğrudan hastaların tedavi süreçlerini aksatmakta ve mağduriyete yol açmaktadır.

 

Bu çerçevede, Medula eczane sistemi üzerinden yapılan kısıtlamanın kaldırılarak, hastaların ilaçlarını katılım payından muaf bir şekilde temin etmeye devam edebilmesi adına gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını arz ve talep ederim.

 

Saygılarımla,

 

  ECZ. NURTEN SAYDAN

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI

  GENEL BAŞKANI

 

 -----------------------------------------------------

                                                                                                                      27/02/2025

                                                                                                                      TEİS2025-23

 

T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

 

Konu: Sağlık Uygulama Tebliği 4.2.2.9. Maddesi ile İlgili Uygulamalarda Yaşanan Sorunlar Hakkında

 

Bilindiği üzere, 02/11/2024 tarih ve 32710 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 09/11/2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 4.2.2. maddesine “(9) Antidepresanlar ve antipsikotikler için düzenlenecek uzman hekim raporunda ilacın kullanılacağı süre belirtilir.” ibaresi eklenmiştir.

Ancak, Kurumunuz taşra teşkilatınca yürütülen eczane fatura inceleme işlemleri sırasında, bu düzenlemeye dayanarak ilaç kullanım raporlarında ilacın kullanılacağı süre açıkça belirtilmediği gerekçesiyle reçetelerin iade edildiği ve eczanelere kesinti işlemleri uygulandığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.

Oysa ki; ilaç kullanım raporlarının geçerlilik süresi zaten ilacı reçete eden uzman hekim tarafından belirlenmekte olup, bu süre boyunca hastanın ilgili ilacı kullanması öngörülmektedir. Bu nedenle, mevcut raporlarda ilacın kullanım süresi raporun üretilmesi aşamasında belirtilmiş olup, ayrıca bir süre ifadesi eklenmesi pratikte gereksiz bir işlem olarak değerlendirilmektedir. Hekimler tarafından rapor düzenlenirken kullanım süresi, rapor geçerlilik süresi ile doğrudan örtüştüğünden, birçok hekim ilave bir süre belirtmeye gerek olmadığını ifade etmekte ve rapor açıklamasına bu bilgiyi eklemekten kaçınmaktadır. Buna rağmen, eczanelerimizin ilgili reçeteleri karşılaması sonrasında geri ödeme sürecinde kesinti ile karşı karşıya kalması haksız bir uygulamaya neden olmaktadır.

Bu doğrultuda, mevcut düzenlemenin pratikte herhangi bir değişikliğe yol açmadığı, ilacın kullanım süresinin rapor geçerlilik süresi ile doğrudan belirlendiği ve bu durumun ayrıca bir açıklama gerektirmediği hususunda,

Genel Müdürlüğünüz tarafından Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine bilgilendirme yazısı gönderilmesi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması hususunda gereğini arz ve talep ederim.


Saygılarımla,


  ECZ. NURTEN SAYDAN

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI

   GENEL BAŞKANI

bottom of page