SENDİKAMIZIN GİRİŞİMİYLE ECZACILARI İTHAM EDEN HABERE DÜZELTME YAPILDI!
Değerli üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,
İstanbul Gazetelerinden 20.01.2017 tarihli Yeni Birlik Gazetesinde “İlaç saklayan eczaneler yandı” başlıklı haber için gazetenin Genel Yayın Yönetmeni ile görüşme yapılarak, 21.01.2017 tarihli Yeni Birlik Gazetesi yine aynı sayfada yer almak koşuluyla aşağıdaki haberin yayınlanması sağlanmıştır.
Düzeltilerek yayınlanan haber aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
TEİS YÖNETİM KURULUTEİS: YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ VE KULLANIMI ÖZENDİRME ÇALIŞMASI HIZLANDIRILMALIBulunmayan ilacın en pahallı ilaç olduğunu kaydeden Nurten Saydan, “Sıkıntının firmalardan mı, depolardan mı kaynaklı olduğunun, yoksa arz eksikliği ile ilgili mi olduğunun tespiti Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) elindedir. Yerli ilaç üretimi ve kullanılmasının özendirilmeye yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerekiyor”dedi.
TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 20 Şubat 2017 itibariyle 2.3421 liraya çıkarılmasından sonra piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmaya başlandığını söyledi. Saydan, tüm ilaçlara yüzde 10 zam yapılacağı anlamına gelen kur ayarlamasının her yıl belirli aralıklarla yapıldığını hatırlatırken, birçok ilacın piyasada bulunmadığını söyledi.
İlaç sanayinin dışa bağımlı olduğunu belirten TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Yerli ilaç üretiminin ve kullanılmasının özendirilmeye yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerekiyor”dedi. Saydan, bazı antibiyotiklerin, ağrı kesicilerin, tansiyon, sinir ve astım ilaçları gibi birçok hayati öneme sahip ilacın piyasada bulunamadığını söyledi. Türkiye’de bulunamayan ilaç sorununun çözülemediğini söyleyen Saydan, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Gerek hava muhalefeti kaynaklı, gerekse ilaç fiyatlarına yapılacak zamdan ötürü birçok ilaç piyasada bulunamamaktadır. Yaşadığımız mevsim koşullarından kaynaklı hastalıkların yoğun olması sebebiyle hastalarımız ve biz eczacılar büyük sıkıntı yaşamaktayız” Saydan, firmalarla ve devletin ilgili kurumlarıyla bulunamayan ilaçlarla ilgili istişare içinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
İLAÇTA SIKINTININ TESPİTİ TİTCK’NIN ELİNDE
“Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu, sahip olduğu elektronik altyapıyla ve ilaç takip sistemiyle bu ilaçların nerede olduğunu görebilecek yeteneğe sahiptir. Sıkıntının firmalardan mı, depolardan mı kaynaklı olduğunun, yoksa arz eksikliği ile ilgili mi olduğunun tespiti TİTCK’nın elindedir. Devlet kurumlarımızın bu hassas konuda gerekli özeni gösterecekleri kanaatindeyiz.’TEİS olarak, yetkililere ellerindeki teknik imkanlarla ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasının sağlanması gerektiğini belirtirken Saydan,”Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Yerli ilaç üretimi ve kullanımı özendirme çalışmaları hızlandırılmalı”diye konuştu.
ECZANELER DEĞİL, ÜRETİCİ FİRMA VE ECZA DEPOLARI
Öte yandan dün, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK)”İlaç Fiyat Artışına Bağlı Temin Sorunları Hakkında Duyuru”sunun gazetemizde kullanılan haberinde yer alan “Sağlık Bakanlığı, ‘İlaç Fiyatlarının Belirlenmesinde Kullanılan Avro Değerinde Değişiklik Hakkında Duyuru’nun ardından ilaç satışı yapmayan eczaneler için harekete geçti” ibaresindeki “eczaneler”sehven kullanılmış olup, doğrusu açıklamada yer aldığı şekliyle,”bazı üretici firma ve ecza depolarının stoklarında olmasına rağmen, ecza deposu/eczanelerin taleplerini geri çevirdikleri ve fiyat artışı olacak ilaçların satışını yapmadıkları, ilaçları ancak fiyat değişikliğinin geçerli olduğu tarihten sonra piyasaya vereceklerini bildirdikleri belirtilmektedir.”şeklindedir.Düzeltir, tüm eczane sahipleri/eczacılarımızdan özür dileriz.
YENİ BİRLİK GAZETESİ 21 OCAK 2017
Commentaires