SENDİKAMIZDAN HATIRLATMA!
11 MAYISTAN İTİBAREN GEÇERLİ SUT DEĞİŞİKLİKLERİ
Değerli Üyelerimiz,
Bildiğiniz üzere yeni değişikliklerin bazılarının geçerlilik tarihi 11 Mayıs olarak belirlenmiş olup, bu tarihte dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuş olup, ESKİ RAPORLARIN GEÇERLİLİK DURUMU İÇİN KURUMCA HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAPILMAMIŞTIR.Konu takibimizde olup, Sendikamız tarafından ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.
Sizlerden gelen sorular üzerine SUT yayım tarihinden itibaren (4 Mayıs 2013) dikkat edilmesi gereken hususlar;
*Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) kullanım dozuna göre, bir ayı geçmeyecek sürelerde en fazla 1 kutu ödenir. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenir.
*Sonraki reçetelerde yazılacak ilaç miktarı için SUT’ta yer alan genel veya özel düzenlemeler esas alınır. Bu ilaçların devam reçetelerindeki farklı farmasötik dozları da ilk tedavi olarak kabul edilir.
*Ancak ilaçların topikal formları, serumlar, enteral ve parenteral beslenme ürünleri, tıbbi amaçlı mamalar, diyaliz solüsyonları için bu fıkra ilk seferde en fazla bir aylık doz olarak uygulanır.
*İlaçların parenteral formları ile majistrallerin reçeteye yazılması durumunda en fazla 10 günlük tedavi bedeli ödenir. Reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu belirtilir.
*Majistraller için tedavi süresi ve tedavi amaçlı olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilir.
TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası )
11 MAYIS TARİHİNDEN GEÇERLİ OLAN SUT DEĞİŞİKLİKLERİ;
I-)Tebliğ’in 4.1.1 numaralı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Reçetelerde hekimin adı soyadı, uzmanlık dalı veya yan uzmanlık dalı, asistanlar için ihtisas yaptığı uzmanlık dalı veya yan uzmanlık dalı, diploma numarası veya diploma tescil numarası bilgileri, ıslak imzası ile reçetenin düzenlendiği sağlık kurum veya kuruluşunun adı mutlaka yer alacaktır.”
II-)-)Tebliğ’in 4.2.15 numaralı maddesinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a) Madde başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4.2.15 – Klopidogrel, silostazol, ivabradin, prasugrel ve dabigatran kullanım ilkeleri”
b) 4.2.15.A numaralı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Kalp kapak biyoprotezi bulunanlarda, anjiografik olarak belgelenmiş koroner arter hastalığı, tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik olay (iskemik inme) saptanan hastalardan asetil salisilik asit kullanamayan (ASA intoleransı olduğu raporda belirtilen) hastalarda, kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji, kalp damar cerrahisi veya acil tıp uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen ve 12 ayı geçmemek üzere kullanım süresinin belirtildiği uzman hekim raporu ile diğer hekimler tarafından da reçete edilebilir. Raporun yenilenmesi halinde yukarıda belirtilen hususlar geçerlidir.
III-)Tebliğ’in 4.2.17.D numaralı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Osteoporozda teriparatid kullanımı;
“(1) 65 yaş üstü hastalardan; T skoru -3,5 ve daha az olan (L1-L4 veya kalça total) ve 2 veya daha fazla kırığı olduğu röntgenle kesin tanı konulmuş hastalarda, bunların belirtildiği 6 ay süreli endokrinoloji uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporu ile kullanılabilir. Tedavinin devamı için; ilk 6 ayda tedaviye cevap verildiğinin kanıtlandığı endokrinoloji uzmanının bulunduğu en fazla 12 ay süreli yeni bir sağlık kurulu raporu ile kullanılabilir. Toplam tedavi süresi ömür boyu 18 ayı geçmeyecektir. Sağlık kurulu raporuna dayanılarak diğer uzman hekimler tarafından da reçete edilebilir. Teriparatid kullanan hastalarda KMY ölçümü yılda 2 kez yapılabilir.”
IV-)Tebliğ’in 4.2.28 numaralı maddesinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a) 4.2.28.A numaralı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ç) LDL düzeyinin 70 mg/dL’nin üstünde olduğu durumlarda; diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş Mİ, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı olanlarda.
(4) Rosuvastatinin 20 mg ve üzeri etken madde içeren dozları, atorvastatin, simvastatin ve pravastatinin 40 mg ve üzeri etken madde içeren dozları, fluvastatinin 80mg ve üzeri etken madde içeren dozları (kombinasyonları dahil) kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, endokrinoloji uzman hekimlerince düzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak bu hekimlerce reçete edilir.”
b) 4.2.28.B numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iç hastalıkları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, nöroloji” ibaresi eklenmiştir.
V-)Tebliğ’in 4.2.35 numaralı maddesinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
a) Madde başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4.2.35 – Nöropatik ağrı ve fibromiyaljide ilaç kullanım ilkeleri”
b) 4.2.35 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “romatoloji” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ortopedi” ibaresi eklenmiştir.
c) 4.2.35 numaralı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “nefroloji” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ortopedi” ibaresi eklenmiştir.
ç) 4.2.35 numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “(kombinasyonları dahil);” ibaresinden sonra gelmek üzere “diyabetik nöropatik ağrı ve” ibaresi eklenmiştir.
d) Maddeye aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.
“(5) Duloksetin; fibromiyalji ve kronik kas-iskelet ağrısı tedavisinde romatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve algoloji uzmanları tarafından veya bu hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.”
Comments