top of page

SIK KULLANILAN BİRÇOK İLAÇ SGK KAPSAMINDAN ÇIKACAK: SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ!


Burcu YILDIRIM Ankara

Ağrı kesici jel, merhem, kas gevşetici kremlerin de dahil olduğu 52 ilacın Sosyal Güvenlik Sigortası (SGK) geri ödeme listesinden çıkarılacağı açıklandı. 8 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 15 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama ile birlikte vatandaşın karşı karşıya kalacağı koşulları Evrensel’e değerlendiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasan, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” dedi.

"VATANDAŞLAR BU İLAÇLARA PARAYLA ULAŞAMAZ"

Türkiye’de sağlık sisteminin devlet tarafından finanse edildiğini hatırlatan Seyrekbasan, “Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun bazı ilaçları geri ödemeden çıkarması, vatandaşın bu ilaca ulaşamaması ve parayla alma ihtimalinin olmadığı anlamına geliyor” diye konuştu.

"PANDEMİDE BOĞAZ ANTİSEPTİKLERİ OLAN SPREYLER ÖDEME LİSTESİNDEN ÇIKTI"

Seyrekbasan, yayımlanan tebliği kendilerinin de şaşırtıcı bulduğu ifade ederek şöyle konuştu: “Pandemi koşullarında, üstelik de boğaz enfeksiyonlarının sık olduğu bu günlerde, boğaz antiseptikleri olan spreyler ödeme listesinden çıktı. Bu bizim için de şaşırtıcı bir bilgi oldu. Çünkü boğaz enfeksiyonlarında ilk akla gelen ilaçlar, boğaz spreyleriydi. Hastanın tedavisinin rahat yapılabildiği, hatta hastanın yanında da taşıyabildiği günde 3-4 defa kullanabildiği ürünlerdi bunlar. Bu ilaçların ödeme listesinden çıkarılması ve bunların yerine hastanın boğaz gargarasını kullanacak olması bana göre tedaviyi aksatacaktır. Çünkü gargarayı hasta her yerde çok rahatlıkla yapamayacaktır. Buna rağmen gargaralar ödeme listesinde kaldı kolay kullanılan spreyler ödeme listesinden çıktı.”

"İLAÇLARA PARA VEREMEYECEK VATANDAŞLARIN TEDAVİLERİ AKSAYACAK"

Geri ödeme listesinden çıkarılan bir diğer ürünün ise bebek diş jelleri olduğunu söyleyen Seyrekbasan, “Bunlar da diş çıkaran bebeklerde bebeğin ağrısını azaltan, bebeğin sürekli elinin ağzında durmasını engelleyen ve diş yapısının bozulmasını engelleyecek ilaçlardı. Bunları da vatandaşın parayla alması çok beklenmiyor. Türkiye’de nüfusun büyük bir kesimi bu ilaçlara para veremeyecek durumda ve bu da tedavilerini eksik bırakacaktır” diye konuştu.

Açıklanan 52 ilaç dışında daha fazlasının da çıkarılması ve hastanın ilaca ulaşımının giderek zorlaşacak olması konusunda endişe duyduklarını belirten Seyrekbasan, “Biz eczacıların görevi, hastaların ilaca ulaşmasını sağlamaktır ama Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal devlet ilkesinden ayrılarak bazı ilaçların ödemelerini çıkarır ve bunların ödemesini vatandaşın üzerine yıkarsa bu, maalesef halk sağlığını olumsuz etkileyecektir” dedi.

"SIK KULLANILAN İLAÇLAR"

Bahsi geçen ilaçları doktorların sıklıkla yazdığını ve hastaların da kullanmaya alışkın olduklarını dile getiren Seyrekbasan, “Geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla 15 Ekim tarihinde uygulamaya başlandığı andan itibaren bu konuda zorlanacağız. Doktorlara ve hastalara bu ilaçların ödenmediğini ve başka bir ilaç yazılması gerektiğini açıklamak zorunda kalacağız. Bu geçiş bir kaos yaratacak; çünkü bu ilaçlar bizim gündelik reçetelerimizde sıklıkla karşılaştığımız ilaçlardı. Bu ilaçlar ayrıca çok da pahalı olmayan ve faydasına inandığımız ürünlerdi. Devletin buradan çok da tasarruf sağlayacağını da sanmıyorum” diye konuştu.

Sosyal devlet ilkesi gereği olarak SGK’nin hastaların sağlığa kavuşması için gereken bütün tedbirleri almak zorunda olduğuna dikkat çeken Seyrekbasan, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Hatta sağlıklı nesiller devlet için her zaman ekonomik koşullar doğurur. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” uyarısında bulundu.




az, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının korunması olmalı" dedi.


Comments


bottom of page