top of page

VATANDAŞIN İLACINDAN TASARRUF OLMAZ!



TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan: Bir devlet vatandaşın ilacından tasarruf edemez. (ekmekvegul.net)


TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan SGK’nın geri ödeme kapsamında olan 52 ilacın listeden çıkarılmasını ‘Bir devlet vatandaşın ilacından tasarruf edemez’ diyerek eleştirdi.


Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK), 8 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 52 ilacın 15 Ekim 2021 tarihi itibarıyla geri ödeme listesinden çıkarılacağı duyuruldu. Söz konusu ilaçların içinde boğaz spreyleri, ağrı kesici, kas gevşetici krem ve merhemler hatta bebek diş çıkarma jelleri de yer alıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yapılması planlanan somut değişikliklerin sonuçları hakkında uyarılarda bulunarak “İlaçlar geri ödemeden çıkarılınca pahalı ilaca göç oluyor. Bebek diş jellerinin ne gibi bir zararı görülmüş? Zaten bunlar o kadar ucuz ki tasarruf edilemez. Bir devlet vatandaşın ilacından tasarruf edemez” dedi.


Pandemi döneminde söz konusu ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılmasıyla yapılan değişikliği “ilginç bir sistem” olarak yorumlayan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “İlaç çünkü tedavinin olmazsa olmazı. Sendika olarak ise bu adımın, geri ödemeden çıkacak ilaçların başlangıcı olmasından endişeliyiz. Ülkemizdeki ekonomik seviye ve refah düzeyi belli. Vatandaşlarımız zorlanacaktır. Bebek diş jellerinin ne gibi bir zararı görülmüş? Zaten bunlar o kadar ucuz ki tasarruf edilemez. Bir devlet vatandaşın ilacından tasarruf edemez” dedi.


Daha önce geri ödeme listesinden çıkarılan vitaminler benzer deneyimleri yaşadıklarını söyleyen Saydan, “Çok ucuza alınan vitaminlerin fiyatı yükseldi. İlaçlar geri ödemeden çıkarılınca pahalı ilaca göç oluyor. Devletimiz sosyal bir devlettir ve birinci görevi vatandaşın sağlığını düşünmek zorunda” diye konuştu.



‘BİR REÇETEYE ETKEN MADDESİ AYNI İKİ AĞRI KESİCİ YAZILAMAYACAK’

Bahsi geçen 52 ilacın da dahil olduğu 147 ilacın artık SGK tarafından 10 günlük olarak birer kutu şeklinde ödeneceğini bildiren Saydan şunlara da dikkat çekti; “Düşünelim ki insanların hem kolları hem bacakları ağrıyor ve ağrı kesici bir kreme ihtiyaçları var. O krem 10 gün içinde hem kola hem bacağa yetmeyecektir ve bu sağlıklı bir tasarruf değildir. İlaçları gruplandırmışlar ve ne kadar para vereceği de belli değil. SGK bir ücret belirlemiş o ilacın farkını da vatandaş ödeyecek. Diyelim ki iki tane ağrı kesici krem var, bunların etken maddeleri aynı değil. İkisini aynı reçeteye yazamayacak hekim arkadaş. Yani ağrı kesici kremlere, spreylere kısıtlama getirdiler. Bu yanlış uygulamadan vazgeçmelerini umuyoruz.”






תגובות


bottom of page