top of page

ECZANELERDEN HASTAYA AŞI VERMEK SUÇ MU ? VATANDAŞA ASI VERDİĞİ İÇİN ECZACILARA CEZA YAĞIYOR!

  • Yazarın fotoğrafı: TEİS
    TEİS
  • 15 Mar 2019
  • 1 dakikada okunur

ECZANELERDEN HASTAYA AŞI VERMEK SUÇ MU ?

VATANDAŞA ASI VERDİĞİ İÇİN ECZACILARA CEZA YAĞIYOR!

 VATANDAŞLARIN ücretlerini kendi ödeyerek bebeklerini korumak için aldıkları rota asıları için, İl Sağlık Müdürlükleri eczacılara kutu basına 600 lira ceza tahakkuk ettiriyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Rota aşısı devletin geri ödeme sisteminde ödenmediği için eczanelerimizden, hekim tavsiyesi ile çocuklara sağlık kuruluşlarında uygulanmak üzere ücretli olarak verilmektedir. Geri ödemesi olmayan aşıları eczaneler sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için son günlerde yüzlerce eczanemizi mağdur eden denetimler yaşanıyor” dedi.

ECZANELERİ MAĞDUR EDEN UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ

Saydan, AB ülkelerinde eczanelere aşı yapma yetkisi dahi verildiğini, ancak ülkemizin eczacılarına “reçetesiz rota aşısı verdin” diyerek ceza yazıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Bizler 26 bin eczane eczacısı olarak Türkiye’nin dört bir yanında, en ücra noktalara kadar 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan meslek grubuyuz. Doktor talebiyle alınan ve doktor gözetiminde yapılan aşılar için reçetesiz verilmiş gibi işlem yapılmasını kabul etmiyoruz. TEİS olarak yetkililerden eczanelerimizi mağdur eden bu uygulamadan bir an evvel vazgeçerek oluşan mağduriyetleri gidermelerini talep ediyoruz.”

BEBEK ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 85’İNİN NEDENİ ROTA VİRÜSÜ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 0-1 yas grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85’inden Rota virüsünün sorumlu olduğunu söyleyen Saydan, “Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda barsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Küçük çocuk ve bebeklerde sıvı kaybı dengelenmezse hayati tehlike oluşur. Yaslılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler de risk altındadır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Bu aşı bebeklik döneminde 2. aydan itibaren ağızdan uygulanır. Aşılama 6. aya kadar yapılmalıdır” dedi.

MİLLİ GAZETE – 15.03.2019


bottom of page