top of page

DOPİNG İLAÇLARINA UYARI…


basın acıklamsı1

Doping ilaçlarına uyarı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin’in doping ilaçları nedeniyle yaşamını yitirdiği iddialarıyla ilgili olarak, doping etkili gıda takviyesi adı altındaki ilaçların kolay ulaşılabilir olmaması gerektiğini bildirdi.

Saydan, yaptığı açıklamada, TEİS olarak, yurt dışından getirilip, gıda takviyesi adı altında piyasaya kontrolsüzce sürülen ilaçlardan şikayetçi olduklarını belirterek, “Vatandaşlarımızın internetten elbise, ayakkabı, bilgisayar alır gibi gıda takviyesi adı altında ilaç alıp kullanmasından son derece endişeliyiz. Özellikle gençlerimizin rağbet ettiği doping amaçlı kullanılan ilaçlar, her yerde bulunabilecek kadar kolay ulaşılabilir olmamalı. Bu tür ilaçlar sadece reçeteli olarak eczanelerimizde satılmalıdır” dedi.

Türkiye’nin tek sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu anımsatan Saydan, bir ürüne ilaç şekli (kapsül, draje, ampul, şurup) verilmiş ise üretim ve satış izninin alınacağı yerin Sağlık Bakanlığı, vatandaşa satılacağı yerin de eczaneler olduğunu vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yurtdışından gelen ilaç formu verilmiş ancak gıda takviyesi adı altında satılan ürünlerin satışına ve ürünleri satmak isteyenlere de ruhsat verdiğini savunan Saydan, şöyle konuştu:

“Böylece çoğu uzak doğu menşeli ve isimleri gıda takviyesi olan bu ürünler, internet ortamında kontrolsüz bir şekilde, 7’den 70’e herkesin ulaşabileceği sitelerde hatta sosyal paylaşım ağlarında satılarak, can kayıplarına veya zehirlenmelere neden olmaktadır. Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde genç bir sporcunun hayatını kaybetmesiyle üzülerek, yaşadık. Artık yeter, bu son olsun. Ülke olarak ders alalım ve daha fazla can ve sağlık kaybı yaşamayalım. Devlet yetkililerinden sigara, alkol ve uyuşturucuya gösterdikleri özeni, bu tür gıda takviyesi adı altındaki ilaçlarda da göstermesini istiyoruz. Artık doping, kas yapıcı, zayıflatıcı, saç çıkarıcı vaatleriyle içeriği belli olmayan bitkisel gıda takviyesi adı altındaki ürünlerle insanların zayıf noktalarından para kazanmak isteyenlere izin verilmesin.”

Eczacılar uyarıyor

Yaşanan kayıpların ardından ilaçların toplatıldığını ancak kısa bir zaman sonra başka bir isimle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat alınarak, yeniden internet yoluyla satıldığını öne süren Saydan, vatandaşları uyararak, şöyle devam etti:

“İnternette, ‘bitkiseldir, zararsızdır’ denilen ve zayıf olduğunuz konularda çok başarılı olduğu lanse edilerek, satılan hiçbir ürüne rağbet etmeyin. İnternetten veya eczanelerimiz dışında satılan bu ürünlerin yarısından fazlası merdiven altında, sağlıksız koşullarda üretilmiş ve içerikleri tam olarak bilinmeyip, Sağlık Bakanlığı tarafından kontrolü yapılmamış ürünlerdir. İsmi ne olursa olsun aslında ilaç olan her türlü ürünü, eczacınıza danışarak, eczanelerinizden almanız, sizin sağlığınız ve hayatınız için çok önemlidir. İnternette süslü reklamlarla yapılan vaatlere kanıp, sağlığınızı tehlikeye atmayın.” AA

Comentarios


bottom of page