
Deeğerli Üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,
Sendikamızca Milliyet Gazetesi yazarı Doğan Heper’e gönderilen cevap ve düzeltme talebi yazısı aşağıda bilgilerinize sunulur.
TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası )
22/03/2013
TEİS2013-27
-CEVAP VE DÜZELTME TALEBİDİR-
Sayın Doğan HEPER,
Milliyet Gazetesi
İSTANBUL
Milliyet Gazetesinin 21/03/2013 tarihli nüshasında yayınlanan yazınızda mesleğimizle ilgili olarak “Bana göre ise en şanslı meslek ‘eczacılık.’ Çünkü eczacılara karışan, görüşen yok. Kalfalar alsın, kalfalar satsın. O isterse dükkan önünde, güneşe karşı tavla oynasın. Var mı böyle meslek?” şeklindeki ifadeleriniz eleştiri sınırlarının ötesinde, eczacıların gerçek durumlarını yansıtmayan ve bize göre hiçbir meslek grubuna karşı dahi kullanılmayacak bir tarzda olup meslektaşlarımızı rencide etmiştir.
En şanslı meslek olarak tanımladığınız eczacılık mesleği son 10 yıldır yaşanan sağlıkta değişim sürecinde en çok etkilenen ve mağdur olan bir meslek grubu olup, iflasın eşiğine gelen meslektaşlarımız yaşadıkları tüm mağduriyetlere rağmen ilaç ve eczacılık hizmetini özveriyle kesintisiz sürdürmektedir. Yazınızda çizdiğiniz tablonun aksine bir çok meslektaşımız borç batağından kurtulmak için çabalamakta, bunu başaramayıp maddi zorluklar nedeniyle eczanesini kapatan, iflas eden meslektaşlarımızın sayısının artmasına bağlı olarak işsiz eczacı sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durumdaki eczacıların yazınızda çizmeye çalıştığınız tabloya göre adeta keyif çatar tarzda hiçbir iş yapmadan oturması mümkün değildir.
“Eczacılara karışan görüşen yok. Kalfalar alsın, kalfalar satsın” şeklindeki ifadelerinizi ise yasal mevzuatı ve uygulamayı bilmemenizden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Zira eczacılar görevleri başında bulunmak zorunda oldukları gibi, bu durum başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın senede en az iki sefer kesinlikle gerçekleştirilen rutin denetimine, ayrıca Eczacı Odalarının ve Sağlık Bakanlığı’nın her an yapabildiği ve yaptığı rutin dışı denetime tabi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Mesleki denetimin dışında eczanelerin Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimlerine de tabi olduğunu göz önünde bulundurursak inanın “karışanı görüşeni” bu kadar fazla olan başka bir meslek grubu yoktur.
Sayın HEPER,
Siz dahil, ilaca ulaşması gereken insanlarımızın ilaca ihtiyaç duydukları anda hiçbir ek ücret talep etmeden, özveriyle haftanın 7 günü 24 saat bu ihtiyaçlarını karşılamak için emekleri ve sermayeleriyle hizmet vermeye çalışan meslektaşlarımızın emeğini ve mesleğini küçümseyen ve 25 bin eczacıyı rencide eden ifadelerinizi düzeltmenizi, hiçbir araştırma ve somut veriye dayanmayan tek taraflı beyanlardan oluşan yazınızdaki ifadelere karşı bu cevap ve düzeltme yazısının Gazetenizin aynı sayfasında ve aynı puntolarla Basın Yasası, ilgili mevzuat ve Basın Meslek İlkeleri gereği yayınlanmasını talep ediyoruz.
Saygılarımızla…
Ecz. Nurten SAYDAN
TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI
GENEL BAŞKANI