18 Kasım Pazar günü yapılan basın toplantısı ardından basında çıkan haberler aşağıda bilgilerinize sunulur. Ayrıca 19 Kasım 2012 tarihinde Sendika Genel Merkezimize gelen Kanal 7,Kanal B,TGRT ve Kanaltürk televizyonlarına röportaj verilmiştir.
Değerli Üyelerimiz,
18 Kasım Pazar günü yapılan basın toplantısı ardından basında çıkan haberler aşağıda bilgilerinize sunulur. Ayrıca 19 Kasım 2012 tarihinde Sendika Genel Merkezimize gelen Kanal 7,Kanal B,TGRT ve Kanaltürk televizyonlarına röportaj verilmiştir.
Bu vesile ile Sendikamızın kurulduğu günden itibaren desteklerini esirgemeyen sayın Basın mensubu arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi ve saygılarımızı iletmek isteriz.
TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası)
İSKÂN RUHSATI OLMAYAN ECZANELER KAPANACAKTÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Savdan, hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre, ilçelerde, kasabalarda ve beldelerde imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış eczanelerin 18 ay sonunda kapanacağını duyurdu. Saydan, düzenlediği basın toplantısında, bu konuda Sağlık Bakanlığı’na bir yazı yazdıklarım ve 24 bin eczaneden kaç tanesinin bu nedenle kapanma ihtimali bulunduğunu sorduklarım söyledi. Saydan, “Böyle bir istatistiğin Bakanlıkta da olmadığım öğrendik; ancak hala yanıt bekliyoruz” dedi.
Saydan şöyle devam etti:
İLÇE DIŞINA İZİN TEK SEFERLİK
“Taslakta yer alan madde ile eczanesini kapatan kişinin ilçe içinde istediği kadar dolaşmasına imkan tanınırken, ilçe dışında sadece bir kez eczane açma hakkının bulunması pek çok eczacıyı mağdur edecektir.
Çünkü eczacıların çoğu kirada. Bazen bir sokak sonrası başka ilçenin sınırlarına giriyor. Bu ciddi bir soruna neden olacak. Aynı taslak metinde devletimiz eczacılardan bıkmış olacak ki devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. 2013 yılında eczacılık fakültelerine girecek kişiler şartları bilerek işe başlayacaklar. Oysa diplomalı eczacılar maalesef maç başladıktan sonra kural değişimine maruz kalıyor. Böyle bir kısıtlamayı kabul etmiyoruz.”
HÜRRİYET -19.11.2012
Binlerce eczane kapanabilir
Türkiye’de hastalar için hayati öneme sahip olan eczaneler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz.Nurten Saydan eczacılık ile ilgili yeni hazırlanan kanun taslağında yer alan maddelerin tartışılması gerektiğini ve maddelerin düzeltilmemesi halinde eczanelerin 18 aya kadar kapanacağını söyledi. KAOS ÇIKAR Türkiye’de eczane laboratuarlarının bodrum katlarda olduğunu belirten Saydan yeni taslakla birlikte bu laboratuvarların bodrum kattan çıkarılması için 18 ay gibi kısa bir süre verildiğini aktardı. Bu süre içinde şartı yerine getirmeyen eczanelerin kapanacağını aktaran Saydan maddeye tepki gösterdi. Taslak hazırlanırken eczacıların da görüşlerinin alınması gerektiğini bildiren Saydan, “Eczacı kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar ardında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre, ilçelerde kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış, halkımıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla ilgilenen hastalarımızın ilk sığınağı eczaneler 18 ay sonra kapanacaktır. Aynı taslak metinde devlet hastanelerinde de eczacı bulunma zorunluluğu kaldırılmak isteniyor. Bu durum kaosa yol açar” diye konuştu. Mayıs ayında çıkan kanundaki amacın, eczanelerdeki adaletsiz dağılımı ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Saydan, “Hakkâri’de 20 bin vatandaşa bir eczane düşerken, Marmaris’te 2 bin vatandaşa bir eczane düşüyor. Adaletsiz bir dağılım var. Biz kanunla bunun ortadan kalkmasını istemiştik. Hazırlanan bu yönetmelik taslağı, kanunun ruhuna uygun değil” dedi. Amaç AB’ye uygun eczaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum’u yetkilileri çalışmanın 30 Kasım’a kadar tamamlanıp yönetmeliğin çıkarılması gerektiğini belirttiler. Yetkililer, “Yönetmelik ve maddeler üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut eczanelerle ilgili herhangi bir hak kaybı yaşatılmaması için çalışıyoruz. Ama bunun yanında AB kriterlerine uygun eczaneler yapılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
BUGÜN GAZETESİ-19.11.2012
ECZACI İSTEDİĞİ YERE ECZANE AÇAMAYACAKSağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağı eczanelerin yalnız bir kez ilçe dışına taşınmasına izin veriyor. TEİS Başkanı Nurten Saydan Türkiye’deki imar durumunun uygulamaya izin vermeyeceğini söyledi .Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla binlerce eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi. Saydan, eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkânı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını belirtti.
Saydan, Mayıs 2012’de yürürlüğe giren 6308 sayılı Kanun ile eczaneler hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirildiğini ve aynı kanun zorunluluğu ile 6 ay içinde yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Yönetmelik taslağının saklandığını savunan Saydan, “Birçok caddenin bir kısmı bir ilçeye bir kısmı diğer ilçeye ait. Eczaneler ilçe içinde dolaşabilecek ancak ilçe dışına bir kez çıkabilecek. Türkiye’nin imar durumunda böyle bir uygulama imkânsız” dedi.
‘BİNLERCE ECZANE KAPANACAK’
Taslakla ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkânlarda yıllarca önce açılmış eczanelerin, 18 ay sonunda kapanacağını kaydeden Saydan, şunları söyledi: eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda açık bir düzenleme olmamasına rağmen, eski eczacılar ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılıyor.
Laboratuvarlar bodrum katında olmayacak
Taslağa göre eczanelerdeki laboratuvarların bodrum katında olmasının da yasaklandığını kaydeden Saydan, “Taslak 18 ay içinde bu uygulamayı düzelteceksin, laboratuvarın bodrum katında ise faaliyetine son veririm diyor. Böyle bir uygulamanın nedenini de anlayabilmiş değiliz” dedi
” Taslak metine göre, devlet hastanelerinde eczacı bulundurma zorunluluğunun da ortadan kalktığını kaydeden Saydan, “Taslağın benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır.” dedi.
HABERTÜRK -19.11.2012‘ECZANELERDE KAOS KAPIDA’“Hakkari’de 20 bin vatandaşa bir eczane düşerken, Marmaris’te 2 bin vatandaşa bir eczane düştüğünü hatırlatan Saydan, “Adaletsiz bir dağılım var. Biz kanunla bunun ortadan kalkmasını istemiştik” dedi.
TÜM Eczacı işverenler Sendikası (TEÎS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre bazı eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi.
TEÎS Genel Başkanı Nurten Saydan, sağlık muhabirleri ile bir arayla geldi. Saydan, Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6308 sayılı kanun ile eczaneler hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirildiğini ve aynı kanun zorunluluğu ile 6 ay içinde yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Söz konusu yönetmelik taslağının derin bir ketumiyet içinde saklandığını söyleyen Saydan, “Eczacı kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar arkasında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış, halkımıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla ilgilenen, hastalarımızın ilk sığmağı eczaneler, 18 ay sonunda kapanacak.
Ayrıca kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda açık bir düzenleme olmamasına rağmen, eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılmasını anlayabilmiş değiliz.” diye konuştu.
ADALETSİZ DAĞITIM VAR’
Taslak metine göre, devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunun da ortadan kalktığını kaydeden Saydan, “Taslağın benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır.” dedi.
Mayıs ayında çıkan kanundaki amacın, eczanelerdeki adaletsiz dağılımı ortadan kaldırmak iddiasında olduğunu belirten Saydan, “Hakkari’de 20 bin vatandaşa bir eczane düşerken, Marmaris’te 2 bin vatandaşa bir eczane düşüyor. Adaletsiz bir dağılım var. Biz kanunla bunun ortadan kalkmasını istemiştik. Hazırlanan bu yönetmelik taslağı, kanunun ruhuna uygun değil.” şeklinde konuştu.
Eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını dile getiren Saydan, birçok caddenin bir kısmının bir ilçeye bir kısmının ise diğer ilçeye ait olduğunu vurguladı. Saydan, “Eczaneler ilçe içinde dolaşabiliyor ancak ilçe dışına bir kez çıkabiliyor. Türkiye’nin imar durumunda böyle bir uygulama imkansız.” diye konuştu.
LABORATUVARLAR BODRUM KATINDA OLMAYACAK
Taslağa göre eczanelerdeki laboratuarların bodrum katında olmasının da yasaklandığını kaydeden Saydan, “Taslak 18 ay içinde bu uygulamayı düzelteceksin, laboratuarın bodrum katında ise faaliyetine son veririm diyor. Böyle bir uygulamanın nedenini de anlayabilmiş değiliz.” dedi. (ANKARA)
GÜNLÜK EVRENSEL -19.11.2012ECZACILAR, SERBEST DOLAŞIMIN İLÇE İÇİYLE SINIRLANDIRILMASINA TEPKİLİTüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve eczanelere sadece ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı veren yönetmeliğe tepki gösterdi. Saydan, Türkiye’deki imar durumu göz önüne alındığında yönetmeliğin mağduriyete yol açacağını belirterek, bazı eczanelerin kapanmak zorunda kalacağı uyarısında bulunduTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre bazı eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi. Saydan, eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını belirtti.
“KETUMİYET İÇİNDE HAZIRLANDI’ TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, sağlık muhabirleri ile bir arayla geldi. Saydan, Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6308 sayılı kanun ile eczaneler hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirildiğini ve aynı kanun zorunluluğu ile 6 ay içinde yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Söz konusu yönetmelik taslağının derin bir ketumiyet içinde saklandığını söyleyen Saydan, “Eczacı kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar arkasında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış, halfamıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla ilgilenen, hastalarımızın ilk sığınağı eczaneler, 18 ay sonunda kapanacak. Ayrıca kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda açık bir düzenleme olmamasına rağmen, eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılmasını anlayabilmiş değiliz.” diye konuştu. Taslak metine göre, devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunun da ortadan kalktığını kaydeden Saydan, “Taslağın benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır.” dedi. Mayıs ayında çıkan kanundaki amacın, eczanelerdeki adaletsiz dağılımı ortadan kaldırmak olduğunu belirten Saydan, “Hakkari’de 20 bin vatandaşa bir eczane düşerken, Marmaris’te 2 bin vatandaşa bir eczane düşüyor. Adaletsiz bir dağılım var. Biz kanunla bunun ortadan kalkmasını istemiştik. Hazırlanan bu yönetmelik taslağı, kanunun ruhuna uygun değil.” şeklinde konuştu. Eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını dile getiren Saydan, birçok caddenin bir kısmının bir ilçeye bir kısmının ise diğer ilçeye ait olduğunu vurguladı. Saydan, “Eczaneler ilçe içinde dolaşabiliyor ancak ilçe dışına bir kez çıkabiliyor. Türkiye’nin imar durumunda böyle bir uygulama imkansız.” diye konuştu.
‘BODRUM KATINA YASAK’
Taslağa göre eczanelerdeki laboratuvarların bodrum katında olmasının da yasaklandığını kaydeden Saydan, “Taslak 18 ay içinde bu uygulamayı düzelteceksin, laboratuvarın bodrum katında ise faaliyetine son veririm diyor. Böyle bir uygulamanın nedenini de anlayabilmiş değiliz.” dedi.
BİRGÜN GAZETES19.11.2012ECZANELER TEDİRGİNTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), “Devletimiz, eczacılardan bıkmış olmalı ki devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır” değerlendirmesini yaptı.TEİS’ten yapılan açıklamada, 18 Kasım 2011 tarihinde uygulanmaya başlanan kamu kurum iskontosu artışları ve ilaç fiyat indirimleri ile eczacıların yüzlerce milyon liralık zarar ettiği ileri sürüldü. Yetkililerin, bu zararların karşılanacağı ve ilaç firmalarından tahsil edilerek, ivedilikle, ecza depoları aracılığıyla eczanelere aktarılacağı sözü verdiği ifade edilerek, ancak eczane başına 15-20 bin lira seviyelerindeki zararların karşılanmadığı öne sürüldü. Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6308 sayılı Kanun’la, “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun”un bazı maddelerinin değiştirildiğine ve 6 ay içinde kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik çıkarılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar arkasında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre, ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda, yıllarca önce açılmış, halkımıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla ilgilenen, hastalarımızın ilk sığınağı eczaneler, 18 ay sonunda kapanacaktır. Ayrıca, kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda, açık bir düzenleme olmamasına rağmen eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılmasını anlayabilmiş değiliz.
Aynı taslak metnine göre, devletimiz eczacılardan bıkmış olmalı ki devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Daha nice aykırılıklar tespit ettiğimiz taslağın, benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır.”
BAŞKENT GAZETESİ-19.11.2012ECZANELER YENİ MODELE TEPKİLİTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), “Devletimiz, eczacılardan bıkmış olmalı ki devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır” değerlendirmesini yaptıTElS’ten yapılan açıklamada, 18 Kasım 2011 tarihinde uygulanmaya başlanan kamu kurum iskontosu artışları ve ilaç fiyat indirimleri ile eczacıların yüzlerce milyon liralık zarar ettiği ileri sürüldü. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar arkasında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre, ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda, yıllarca önce açılmış, halkımıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla İlgilenen, hastalarımızın ilk sığınağı eczaneler, 18 ay sonunda kapanacaktır.
Ayrıca, kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda, açık bir düzenleme olmamasına rağmen eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılmasını anlayabilmiş değiliz. Aynı taslak metnine göre, devletimiz eczacılardan bıkmış olmalı ki devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.
Daha nice aykırılıklar tespit ettiğimiz taslağın, benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır. Yetkililere ve siyasetçilerimize tekrar sesleniyoruz. Mayıs ayında çıkan kanunun amacı bu değildi. Eczane modelinin, günümüz şartlarına uyması için tüm siyasi partilerin ortak karan ve çalışması ile çıkarılan bu kanunu, lütfen yönetmelik ile amacı ve ruhu dışına çıkarmayın.” AA
KONYA YENİGÜN-19.11.2012
BİNLERCE ECZANE KAPANACAKTüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Savdan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla binlerce eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi. Savdan, eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını belirtti. TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEÎS) Başkanı Nurten Saydan, Mayıs 2012’de yürürlüğe giren 6308 sayılı kanun ile eczaneler hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirildiğini ve aynı kanun zorunluluğu ile 6 ay içinde yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Yönetmelik taslağının saklandığını savunan Saydan, “Birçok caddenin bir kısmı bir ilçeye bir kısmı diğer ilçeye ait. Eczaneler ilçe içinde dolaşabilecek ancak ilçe dışına bir kez çıkabilecek. Türkiye’nin imar durumunda böyle bir uygulama imkansız” dedi. KAOSA YOL AÇAR’Taslakla ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış eczanelerin, 18 ay sonunda kapanacağını kaydeden Saydan, şunları söyledi: “Ayrıca kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda açık bir düzenleme olmamasına rağmen, eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılıyor.” Taslak metine göre, devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunun da ortadan kalktığını kaydeden Saydan, “Taslağın benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır” dedi.
LABORATUVARLAR BODRUM KATINDA OLMAYACAK
Taslağa göre eczanelerdeki laboratuvarların bodrum katında olmasının da yasaklandığını kaydeden Saydan, “Taslak 18 ay içinde bu uygulamayı düzelteceksin, laboratuvarın bodrum katında ise faaliyetine son veririm diyor. Böyle bir uygulamanın nedenini de anlayabilmiş değiliz” dedi.
ORTADOĞU GAZETESİ-20.11.2012ECZACI İSTEDİĞİ YERE ECZANE AÇAMAYACAKTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla binlerce eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi. Saydan, eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını belirtti.Eczacı istediği yere eczane açamayacak mı?
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla binlerce eczanelerin kapanmak zorunda kalacağını söyledi. Saydan, eczanelere ilçe içinde serbestçe dolaşabilme imkanı verilirken, ilçe dışına bir kez çıkma hakkı tanınmasının Türkiye’deki imar durumu göz önünde bulundurulduğunda büyük mağduriyete yol açacağını belirtti. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Mayıs 2012’de yürürlüğe giren 6308 sayılı kanun ile eczaneler hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirildiğini ve aynı kanun zorunluluğu ile 6 ay içinde yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Yönetmelik taslağının saklandığını savunan Saydan, “Birçok caddenin bir kısmı bir ilçeye bir kısmı diğer ilçeye ait. Eczaneler ilçe içinde dolaşabilecek ancak ilçe dışına bir kez çıkabilecek. Türkiye’nin imar durumunda böyle bir uygulama imkansız” , dedi. Taslakla ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış eczanelerin, 18 ay sonunda kapanacağını kaydeden Saydan, şunları söyledi: “Ayrıca kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda açık bir düzenleme olmamasına rağmen, eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, mesleğini yapmaktan men edilmeye çalışılıyor.” Taslak metine göre, devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunun da ortadan kalktığını kaydeden Saydan, “Taslağın benzer haliyle çıkması durumunda kaosa yol açacağı açıktır” dedi.
LABORATUVARLAR BODRUM KATINDA OLMAYACAK
Taslağa göre eczanelerdeki laboratuvarların bodrum katında olmasının da yasaklandığını kaydeden Saydan, “Taslak 18 ay içinde bu uygulamayı düzelteceksin, laboratuvann bodrum katında ise faaliyetine son veririm diyor. Böyle bir uygulamanın nedenini de anlayabilmiş değiliz” dedi.
YENİGÜN -20.11.2012
コメント