top of page

BASIN AÇIKLAMASI:İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR TEKSTİL FİRMALARI BİLE İLAÇ SATIYOR!


İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

TEKSTİL FİRMALARI BİLE İLAÇ SATIYOR!

         Son yıllarda tekstil üzerine popülerliği artan internet alışveriş sitesi olan bir marka, şimdi de elini ilaçlara attı. Bu site yasal olmayan yollarda web sayfası üzerinden ilaç satışına başladı.

         TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internet üzerinden yapılan ilaç satışlarının önüne geçilemediğini ve bunun halk sağlığı açısından büyük zararlar doğuracağının altını çizerek, “Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ilaçlar, elbise, ayakkabı, gıda gibi ürünlerin satıldığı online platformlardan kontrolsüzce satılıyor” dedi.

         Saydan, yasa gereği Sağlık Bakanlığı ruhsatlı tüm ilaçların (beşeri tıbbi ürünler, ara ürünler, geleneksel tıbbi bitkisel ürünler vb) sadece eczanelerde kontrollü şekilde verilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

         “Son dönemde online satış kanalları üstünden ilaç satışı yapıldığını görmekteyiz. Vatandaşlarımız bu platformlardan kontrolsüzce ilaçlara erişebiliyor ve geri dönüşü olmayacak sorunlar yaşayabiliyor.

         İnternetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşların sağlığını bozduğu için, devlet daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kalıyor.

         İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. 

Bilindiği üzere 6197 Sayılı kanunun 24. Maddesinde “İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.” denilmekte, 28. Maddesinde ise  “Beşerî ilaçlar, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığının iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları münhasıran eczanede satılır” denilmekte ve 1262 sayılı İspençiyari Ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa göre de bu ürünlerin “…eczanelerle ecza depolarından başka yerlere satılması yasak” denilmektedir.  

         Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu tür internet sitelerine için yaptırım getirtilerek gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.”

                                                                  TEİS BASIN BÜROSU/16/11/2019



BAŞKENT GAZETESİ


TİCARET GAZETESİ


BURSA YENİ DÖNEM


Comments


bottom of page