DOLANDIRICILAR SOSYAL MEDYADA VATANDAŞIN SAĞLIĞIYLA OYNUYOR
TEİS UYARIYOR: “İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN”
Daha önce yasal olmayan çeşitli yollara internetten ilaç satışı yapan dolandırıcılar, şimdi de sosyal medyada vatandaşın sağlığı ile oynuyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Son günlerde basında, kanser hastalarının tedavisinden arta kalan ilaçların bağış adı altında toplanarak, dolandırıcılar tarafından sosyal medyada kanser hastalarına ulaştırıldığı haberlerini kaygıyla takip ettiklerini belirterek, “Vatandaşın sağlığıyla oynanıyor” dedi.
Saydan, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerinde internetten satılan ilaçların %50’sinin sahte olduğu, ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğinin yer aldığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“İlaçlarını eczanelerde bulamayanlar hem tehlikeli hem de farklı yollara başvuruyor. Bazı kanser hastaları Türk Eczacılar Birliği’ne müracaat edip ilaçlarını temin edebiliyor. Yurtdışında akrabası veya tanıdıkları olanlar ise ilaçlarını oradan getirtebiliyor.
Bunların dışındaki “tehlikeli” olarak adlandırılan yöntem ise kaçak yollarla (internet vs.) kanser ilacının hastaya ulaştırılması. İlaç Takip Sistemi’nin uygulandığı Türkiye’de her ilacın bir T.C. Kimlik Numarası bulunuyor. Yurtdışından getirilen ilaçlardan gümrüklerde numune alınıp bir çok test yapılıp ülkeye ancak öyle sokuluyor.
Kaçak yollarla temin edilen ilaçların sahte yada gerçek olduğu anlaşılamıyor. İlaç tüccarları çok pahalı bir fiyat karşılığında vatandaşa ilaç satıyor. Bir türlü ilaç bulamayan vatandaş ise son çare olarak bu yola başvuruyor.
DÖVİZ KURU YÜKSELTİLMELİ
Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeninin, döviz kurunun yükseltilmemesi olduğunun altını çizen Saydan şöyle devam etti:
“Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeni Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu’nun döviz kurunu yükseltmemesinden kaynaklanıyor. Bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamu kurumu indirimlerini yüksek olması yüzünden, bir kısmı ise firmaların ilaç fiyatlarını yeterli görmediklerinden kaynaklanmaktadır.. Bazıları da ilaçların gümrükte bekletildiğini söylüyor.
İLAÇ BULUNABİLİR OLMALI
Hiç unutmamak lazım. İlaç ucuz olacak ama en önemlisi ilaç bulunabilir olacak. Maalesef eczacılar olarak bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu unutuluyor. Vatandaşın ulaşabileceği seviyede olacak ama ilaç bulunabilir özelliğini hiç kaybetmeyecek. Eczanelerde ilaçlarını bulamayan hastaların bir kısmı kendilerine bir ilaç yazıldığı zaman o ilacı bulamayınca ve süreç geçtikçe hemen ilaçlarını alıp tedaviye başlamak istiyorlar. Bulamayınca da psikolojik çöküş yaşıyorlar.
Türkiye’de İlaç Takip Sistemi var. Her ilacın TC kimlik numarası var. Kaçak yollarla ilaç alanlar ilaçları kendi ceplerinden karşılaşmış olurlar. İlaç sahte mi, gerçek mi bu bilinmiyor. Ölümcül tehlikesi var mı bilinmiyor. İşe yarıyor mu tahlil edilmiş mi hiç biri bilinmiyor.
İLAÇ ECZANEDEN ALINIR
SGK bir finans kurumudur. Daha çok prim toplamak ve daha az para ödemek ister. Ama bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi var, Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı şey, ilaçlar elbette uygun fiyatlı olacak. Türkiye’de 25 bin eczaneyiz. Vatandaşların bizlerden yani eczanelerden bu ilacı almaları, ulaşmaları lazım; bir kurum aracılığıyla ya da gayri resmi yollara değil. Buna acilen çare bulunması lazım.
Vatandaşlarımız sosyal medyada üzerinden, internetten, benzinlikten, marketten v.s. ilaç almasınlar. İlaçlar sadece eczanelerden alınır, Çünkü eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz. Bu gibi tehlikelerden korunmak için halkımıza çağrımız; sağlıklarını göz göre göre riske atmasınlar, ilaçlarını mutlaka eczanelerimizden alsınlar.
TEİS BASIN BÜROSU/22/08/2014
http://www.gursesgazetesi.com/guncel/teis-internetten-ilac-dolandiriciligina-karsi-uyardi-h5855.html
http://www.elazighaberi.com/guncel/teis-internetten-ilac-dolandiriciligina-karsi-uyardi-h347229.html
http://www.saglikaktuel.com/haber/eczacilardan-sosyal-medya-uzerinden-ilac-almayin-uyarisi-41433.htm
Comments